კეტჩუპი ვაშლით ზამთრისთვის
კეტჩუპი იდეალური საწებელია, რომელიც პასტასა და კარტოფილს უფრო გემრიელს ხდის. მისი მომზადება ძალიან ადვილია და შეგიძლიათ მთელი წლით შეინახოთ, მთავარია მისთვის გარნირის მომზადება არ დაგავიწყდეთ.
სქელი და სურნელოვანი კეტჩუპი ვაშლით ჩემს კულინარიულ ბლოკნოტში ჩაწერილია, როგორც “საყვარელი”. მე არ ვწყვეტ რეცეპტების ექსპერიმენტებს, მაგრამ ამ რეცეპტს უკვე ვიყენებ ყოველ შემოდგომაზე ზედიზედ რამდენიმე წელია. სხვაგვარად არც შეიძლება, რადგან სოუსი შესანიშნავია!
კეტჩუპისთვის მწიფე და ხორციან პომიდორს ვარჩევ, უფრო ტკბილს. ვაშლისგან მე ვირჩევ ანტონოვკას: მე მიყვარს თავისი სიმკვრივით და მჟავიანობით.
მე არ ვზოგავ სანელებლებს კეტჩუპისთვის, მათ აქვთ მნიშვნელოვანი როლი: გემოვნების დაბალანსება, პიკანტურობის დამატება. მასშიც არ არის სახამებელი და მინიმუმია შაქარი, როგორც მაღაზიის კეტჩუპის შემადგენლობაში პომიდვრის შემდეგ ეს ინგრედიენტი მეორე ადგილზეა.
ინგრედიენტები
პომიდორი 4 კგ
ვაშლი 500 გრ
მარილი 50 გრ
შაქარი 100 გ
ძმარმჟავას ესენცია 1 ს.კ.
შავი პილპილი (ბარდა) 8 ცალი
მიხაკი 2 ცალი
ოხრახუში 1 კონა
რეჰანი გემოვნებით
ნიორი 4-5 კბილი
მომზადება
ამოაცალეთ კურკები ვაშლს და გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. შემდეგ, პომიდორს მოაჭერით ყუნწები და ისიც ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ. მიღებული პიურე ჩაასხით ქვაბში, მიიყვანეთ ადუღებამდე და გააჩერეთ ნელ ცეცხლზე ერთი საათის განმავლობაში. ქვაბს სახურავი არ დააფაროთ!
მოხარშული ტომატის მასა გახეხეთ. დააბრუნეთ ნარევი ცეცხლზე, კვლავ მიიყვანეთ ადუღებამდე. დაუმატეთ მარილი, შაქარი, წიწაკის მარცვლები და მიხაკი.
დაჭერით ნიორი და მწვანილი. ინგრედიენტები დაამატეთ ქვაბში და მოხარშეთ 4-5 წუთის განმავლობაში. გადმოიღეთ ქვაბი ცეცხლიდან, ჩაასხით ძმრის ესენცია, აურიეთ.
ჩაასხით კეტჩუპი სტერილურ ქილებში, მოხუფული გადააბრუნეთ, შეფუთეთ, დატოვეთ გასაგრილებლად.
სეზონის განმავლობაში ვცდილობ მოვამზადო ბევრი კეტჩუპი. სოუსი შესანიშნავია მაკარონისთვის, კარტოფილისთვის, ფაფებისთვის და ასევე წვნიანებისთვის. იმედი მაქვს რომ რეცეპტით მოგეწონებათ. გემრიელად მიირთვით!