ბორში ბულგარული წიწაკით
თითოეულ დიასახლისს ბორშის მომზადებისას საკუთარი გემოვნება აქვს. ამაში დიდი ხნის წინ დავრწმუნდი.
ბორში ბულგარული წიწაკითა და ლობიოთი ყოველთვის კარგია. დაკონსერვებულს ვიყენებ, რომ უფრო სწრაფად გავაკეთო. სურვილისამებრ შეგიძლიათ დაამატოთ შაქარი და ლიმონმჟავა. თუ მწვანე ხახვის თავი ხახვით შეცვლა გადაწყვიტეთ, მოშუშეთ და მოხარშეთ სხვა ბოსტნეულთან. და არ უნდა დაგვავიწყდეს, ბორში მეორე დღესაც კი უკეთესია!
ინგრედიენტები
ქათმის ბულიონი 2.5 ლ
ქათმის ფილე 300 გრ
სტაფილო 1 ც
ნიახურის ძირი 50 გრ
თეთრი კომბოსტო 300 გრ
წიწაკა 2 ც
კარტოფილი 250 გრ
პრასი 1 ც
ნიორი 3 კბილი
ლობიო 300 გრ
ტომატის პასტა 1 ს.კ.
ჭარხალი 1 ცალი
დაფნის ფოთოლი 3 ცალი
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით
მომზადება
მოხარშეთ და გაწურეთ ბულიონი. დაჭერით ქათამი კუბიკებად და შეწვით ცოტა ზეთში, სანამ ოქროსფერი არ გახდება.
დაჭერით სტაფილო, ჭარხალი და ნიახური ზოლებად, წიწაკა კუბიკებად, გახეხეთ კომბოსტო და დაჭერით ხახვი.
გაახურეთ ტაფა მზესუმზირის ზეთით და მოხარშეთ სტაფილო, ჭარხალი და ნიახური ნახევრად. დაამატეთ ტომატის პასტა და გააჩერეთ კიდევ 2-3 წუთი.
მოხარშეთ ბულიონი, დაუმატეთ კომბოსტო, როდესაც ადუღდება, დაამატეთ კარტოფილი და კუბიკებად დაჭრილი ფილე. ადუღეთ 5 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაამატეთ ბულგარული წიწაკა.
დაამატეთ შემწვარი ბოსტნეული, მარილი და პილპილი. მოხარშეთ დაბალ ცეცხლზე. დაამატეთ ლობიო და პრასი, მიიყვანეთ ადუღებამდე. ჩაყარეთ დაფნის ფოთოლი ქვაბში და მოხარშეთ კიდევ 3 წუთი.
გადმოდგით ცეცხლიდან, დააჭყლიტეთ ნიორი, აურიეთ და დაახურეთ. გააჩერეთ 10 წუთის განმავლობაში.
მდიდარი და სურნელოვანი ბორში მზად არის. ჩაასხით თეფშში, დაუმატეთ კოვზი არაჟანი, ცოტა მწვანილი და დაელოდეთ აღტაცებულ შეძახილებსა და კომპლიმენტებს. ასეთი კერძის უგულებელყოფა არ შეიძლება.