საყვარელ კერძზე 3-ჯერ უფრო გემრიელია! აი როგორ მზადდება ტოლმა რუმინულად!

by ekaterine

ტოლმა იმდენად ძველი კერძია, რომ რთულია, რომელიმე ქვეყნის სამზარეულოს მივაკუთვნოთ. ჩინელები თავისად იჩემებენ, ბერძნები ამტკიცებენ, რომ ღორის ხორცს კომბოსტოს ფოთლებში ჯერ კიდევ ჩვენს ეპოქამდე მიირთმევდნენ.

XVIII საუკუნეში ღარიბი ხალხი მის შემცვლელს აკეთებდა, ისინი ხორცსა და ბრინჯს კომბოსტოს ფოთლებში ახვევდნენ და ასე აცხობდნენ.

მიუხედავად იმისა, რომ კომბოსტოს რულონები უყვართ მრავალი ქვეყნის მაცხოვრებლებს, ყველგან განსხვავებულად ამზადებენ.

ჩვენ შემოგთავაზებთ ცოტა განსხვავებულ რუმინულ რეცეპტს.

ტოლმის მომზადება

რუმინული კომბოსტოს ტოლმა უფრო წვნიანია და 3 ჯერ უფრო გემრიელია, ვიდრე ჩვეულებრივი კერძი. უფრო მეტიც, მისი მომზადება შესაძლებელია ღორის, საქონლის ან ინდაურისგან. ადგილობრივი გურმანები რამდენიმე სახეობის ხორცსაც კი აერთიანებენ. ზოგი საჭმელად კი იყენებს მჟავე კომბოსტოს … და ბეკონს. ჩვენ გირჩევთ ავიღოთ დაფქვილი ღორის ან  საქონლის ხორცი, რადგან კერძი არც ისე წვნიანი გამოდის სხვა ხორცისგან.

ინგრედიენტები

1 თავი ახალი კომბოსტო

250 გრ ღორის ან ძროხის ხორცი

100 გრ ბრინჯი

1 სტაფილო

1 ხახვი

0,5 ჭიქა წყალი

მარილი და პილპილი გემოვნებით

ინგრედიენტები სოუსისთვის

2 ს.კ. ლ არაჟანი

100 გრ მაგარი ყველი

2 პომიდორი

4 კბილი ნიორი

რამოდენიმე ღერი კამა ან ოხრახუში

მომზადება

ფოთლების ადვილად გასაცალკევებლად მოათავსეთ კომბოსტო მიკროტალღურ ღუმელში 7-10 წუთით. შემდეგ გარეცხეთ ცივი წყლის ქვეშ და დაშალეთ.

 

მოხარშეთ ბრინჯი ნახევრად.

დაჭერით ხახვი წვრილად, გახეხეთ სტაფილო და მოშუშეთ ტაფაში.

დაუმატეთ ბრინჯი და ფარში. მოაყარეთ მარილი და პილპილი.

ახლა გადაახვიეთ ტოლმა და დაალაგეთ ცხიმწასმულ საცხობზე.

ჩაასხით საცხობში წყალი, დააფარეთ ფოლგა, შედგით 200 გრადუსზე გაცხელებულ ღუმელში 25 წუთით.

წვრილად დაჭერით პომიდორი, გახეხეთ ყველი, დაჭერით მწვანილი, ჩაჭყლიტეთ ნიორი, შეურიეთ ეს ყველაფერი ერთმანეთს.

დაუმატეთ არაჟანი, წიწაკა, მარილი და კვლავ აურიეთ.

თანაბრად გაანაწილეთ ტოლმის ზედაპირზე და კვლავ შედგით ღუმელში. 15 წუთის შემდეგ ტოლმა მზად იქნება. გემრიელად მიირთვით!

ტოლმის ხორცით მომზადება ნამდვილი ხელოვნებაა. ყველაფერი კარგად რომ გამოვიდეს, გაითვალისწინეთ ზოგიერთი რჩევა კომბოსტოს ფოთლების მომზადებისას.

თუ ხარშავთ კომბოსტოს ტოლმისთვის, თავიდან ამოჭერით ღერო, შემდეგ ფოთლები თავად გაცალკევდებიან ხარშვისას.

უფრო გემრიელი ტოლმის მოსამზადებლად, მარილი არამხოლოდ ფარშს, არამედ კომბოსტოსაც მოაყარეთ.

თავად კომბოსტოს ფოთლებსაც მოჭერით  სქელი ღეროები. ასეთი ტოლმა უფრო რბილი გამოვა.

შეინახეთ ეს რეცეპტი და გაუზიარეთ მეგობრებსაც.

Related Articles