სასიამოვნო ტკბილ-მჟავე გემოს ემატება ხილის დელიკატური არომატი.

by ekaterine

ქლიავის საწებელი ხელს შეუწყობს ნებისმიერი კერძის გემოს გამდიდრებას. ის თხევადი სუნელია და აქვს მდიდარი ტკბილი-მჟავე გემო და დელიკატური ხილის არომატი.  სანელებლების მთელი თაიგული კი აძლევს მათ სასიამოვნო გემოვნებას. შეგიძლიათ თითქმის ნებისმიერი ჯიშის გამოყენება მოსამზადებლად.

ქლიავის სოუსები ზამთრისთვის

მარტივი საოჯახო სოუსი

ძალიან უხდება განსაკუთრებით ხორცის კერძებს

ინგრედიენტები

2 კგ ქლიავი

1 ხახვი

1 კბილი. ნიორი

3.5 ჭიქა შაქარი

2 ჭიქა ვაშლის ძმარი

1 ს.კ. მდოგვის ფხვნილი

1 ს.კ. დაფქვილი ჯანჯაფილი

1 ჩ.კ. დაფქვილი დარიჩინი

1 ჩ.კ. დაფქვილი წითელი წიწაკა

0,5 ჩ.კ. მიხაკი

მარილი გემოვნებით

მომზადება

გამოიღეთ კურკა ქლიავიდან. რბილობი ხახვსა და ნიორთან ერთად დაფქვით ან  დააბლენდერეთ.
მიღებული მასა ჩაასხით ქვაბში (სასურველია სქელი ფსკერით), მიიყვანეთ ადუღებამდე.

დაამატეთ დანარჩენი ინგრედიენტები და ადუღეთ 1-1,5 საათის განმავლობაში. ჩაასხით სტერილურ ქილებში და მოხუფეთ.

ქლიავის კეტჩუპი

მწიფე ქლიავით კეთდება შესანიშნავი კეტჩუპი, ცხარე და არომატული.

შემადგენლობა:

1 კგ ქლიავი

2 თავი ნიორი

2 ს.კ. ხმელი კამა

2 ჩ.კ. ხმელი პიტნა

3 ჩ.კ. ქინძი

0,5 ჩ. წითელი წიწაკა

მარილი გემოვნებით

მომზადება:

ქლიავს გამოაცალეთ კურკა. დაასხით პირამდე წყალი და საშუალო ცეცხლზე მოხარშეთ, სანამ არ დარბილდება.

გახეხეთ და პიურე ადუღეთ სანამ არ გასქელდება. მომზადების დასრულებამდე ცოტა ხნით ადრე დაამატეთ სანელებლები, ჩაასხით სტერილურ ქილებში, ჰერმეტულად დაახურეთ და შეინახეთ ცივ ადგილას ან მაცივარში.

ქლიავის და პომიდვრის სოუსი

ეს სოუსი ასევე ძალიან წააგავს კეტჩუპს.

შემადგენლობა:

2 კგ ქლიავი

2 კგ პომიდორი

3 ხახვი

1 თავი ნიორი

1 ცხარე წიწაკა

1 ნიახური

1 პაკეტი რეჰანი

1 პაკეტი კამა

1 პაკეტი ქინძი

150 გრ შაქარი

1.5 ს.კ. მარილი

მომზადება

პომიდორს დაასხით მდუღარე წყალი და მოაცილეთ კანი.

ქლიავს გამოაცალეთ კურკა და გაატარეთ ხორცსაკეპში, შემდეგ დაფქვით პომიდორი,ხახვი, ნიახური და რეჰანი.

მიღებულ მასას დაამატეთ მარილი და შაქარი, დადგით ცეცხლზე, მიიყვანეთ ადუღებამდე. შემდეგ ადუღეთ სოუსი 1,5 საათის განმავლობაში. დაამატეთ დაჭრილი ნიორი და ქინძი მომზადების დასრულებამდე 30 წუთით ადრე. დაფქვილი ჩილი კი 15 წუთის შემდეგ.

ჩაასხით სტერილურ ქილებში, გაუკეთეთ ცოტა სტერილიზაცია და მოხუფეთ.

მჟავე ქლიავის სოუსი

შემადგენლობა:

1.5 კგ ქლიავი

1 ვაშლი

1 ხახვი

2 კბილი. ნიორი

1 ცხარე წიწაკა

ჯანჯაფილის ფესვის 1 რგოლი

0,5 კგ შაქარი

4.5 ს.კ. სოიოს სოუსი

375 მლ მშრალი თეთრი ღვინო

125 მლ წყალი

მომზადება

კურკაგამოცლილი ქლიავი მოათავსეთ ქვაბში. დაამატეთ დაჭრილი ნიორი, ხახვი, წიწაკა, გახეხილი ჯანჯაფილი და გახეხილი ვაშლი. დადგით ცეცხლზე.

ჩაასხით წყალი, ღვინო, სოიოს სოუსი და მიიყვანეთ ადუღებამდე. შემდეგ დაფქვით მიღებული მასა ხელის ბლენდერით და კვლავ მიიყვანეთ ადუღებამდე.

ადუღეთ 15-20 წუთის განმავლობაში, დროდადრო აურიეთ. მიღებული მასა გაანაწილეთ სტერილიზებულ ქილებში და მჭიდროდ დალუქეთ. შეინახეთ სოუსი გრილ ბნელ ადგილას.

ტყემლის საწებელი

ეს პიკანტური ტკბილი და მჟავე სოუსი შესანიშნავია ბოსტნეულის, ხორცის, თევზის და ზღვის პროდუქტების კერძებთან.

ინგრედიენტები

1 კგ ქლიავი

4 კბილი. ნიორი

1 ცხარე წიწაკა

5 ს.კ. ქინძი

3 ს.კ. კამა

1 ს.კ. ტარხუნა

2 ჩ.კ. პიტნა

2 ჩ.კ. ქონდარი

2 ჩ.კ. უცხო სუნელი

2 ჩ.კ. მარილი

1 ს.კ. შაქარი

1 ჩ.კ. შავი პილპილი

3 ს.კ. ბროწეულის წვენი

100 მლ წყალი

ზეითუნის ზეთი გემოვნებით

მომზადება

ქლიავი დავჭრათ ოთხ ნაწილად, გამოიღეთ კურკა. დაფარეთ წყლით და დადგით ცეცხლზე. მიიყვანეთ ადუღებამდე და მოადუღეთ საშუალო ცეცხლზე 15 წუთის განმავლობაში.

შემდეგ გააგრილეთ და გახეხეთ ქლიავი. მიღებულ პიურეს დაამატეთ დაჭრილი ცხარე წიწაკა და დანარჩენი ინგრედიენტები, 5-7 წუთის განმავლობაში გააჩერეთ ყველაფერი დაბალ ცეცხლზე.

მზა სოუსი, მოათავსეთ სტერილიზებულ ქილებში, დაასხით ზეითუნის ზეთი თავზე და დალუქეთ. შეინახეთ გრილ ადგილას.

ქლიავი კლასიკური საწებელი

კლასიკური საწებელი მზადდება პომიდვრისგან. მაგრამ ქლიავით, როგორც მთავარი ინგრედიენტი, სოუსი არის საუკეთესო.

შემადგენლობა:

2 კგ ქლიავი

3 თავი ნიორი

2 ცხარე წიწაკა

1 ს.კ. მარილი

8.კ. შაქარი

2 ჩ.კ. შავი პილპილი

1 ს.კ. კარის ფხვნილი

0,5 ჩ.კ.  დარიჩინი

მომზადება

ქლიავი, წიწაკა დანიორი გაასუფთავეთ და დაფქვით ან დააბლენდერეთ.

დაამატეთ მარილი, შაქარი, სანელებლები. დადგით ცეცხლზე და ადუღებამდე მიიყვანეთ.

მოხარშეთ სოუსი, 30-40 წუთის განმავლობაში. შემდეგ ცხელი მოათავსეთ სტერილიზებულ ქილებში, დალუქეთ და შეინახეთ გრილ, ბნელ ადგილას.

ქლიავის აჯიკა

ეს აჯიკა კარგად წავა ხორცის კერძებთან. ის ასევე შეიძლება დაემატოს სუპებს ცხარე და სასიამოვნო გემოსთვის.

შემადგენლობა:

2 კგ ქლიავი

2 თავი ნიორი

3 ცხარე წიწაკა

200 გრ შაქარი

2 ს.კ. მარილი

2 ჭიქა ტომატის პასტა

მომზადება

გამოიღეთ თესლი ქლიავიდან, და დაჭრილი რბილობი ნიორთან და წიწაკასთან ერთად დააბლენდერეთ. თუ არ გინდათ სოუსი ძალიან ცხარე იყოს, გამოიღეთ თესლი წიწაკისგან.

დაამატეთ შაქარი, მარილი და ტომატის პასტა. 20 წუთის განმავლობაში ადუღეთ და გააჩერეთ, მუდმივად აურიეთ.

შემდეგ აჯიკა ჩაასხით სტერილიზებულ ქილებში და მოხუფეთ. შეინახეთ გრილ ადგილას.

თუ თქვენ ქლიავის სოუსის სხვა ვერსიაა გაქვთ, გაგვიზიარეთ კომენტარებში!

Related Articles