ჩვენ შეჩვეული ვართ კომბოსტოს ტოლმის მომზადებას, რომლისთვისაც საჭიროა კომბოსტო, ფარში და ბრინჯის ერთობლიობა. მაგრამ გამოცდილმა დიასახლისებმა იციან, რომ ბევრი ორიგინალური და გემრიელი კერძის მომზადება შეგიძლიათ ამ პროდუქტებისგან. ერთ-ერთი მათგანია ღვეზელი “ზარმაცა კომბოსტოს ტოლმა”. ის დაჩრდილავს ნებისმიერ სხვა კერძს.
კომბოსტოს ხორცის ღვეზელი ბევრად უფრო გემრიელია, ვიდრე ჩვეულებრივი კომბოსტოს ტოლმა. ბოსტნეულის წყალობით, ფარში გახდება უფრო წვნიანი და რბილი და სამზარეულო უფრო ადვილია. არ არის საჭირო ინდივიდუალურად რულეტებზე დროის დახარჯვა, უბრალოდ ფენებად ჩაყარეთ ყველაფერი. გასაკვირი არ არის, ამ ნამცხვარს უწოდეს “ზარმაცა ტოლმა”.
“ტოლმა ზარმაცა”
ინგრედიენტები
კომბოსტო 1 თავი
ღორის ფარში 350 გრ
საქონლის ფარში 350 გრ
ხახვი 1 თავი
ნიორი 3 კბილი
ზეითუნის ზეთი 100 მლ
სტაფილო 2 ცალი
ბულგარული წიწაკა 1 ცალი
ბრინჯი 350 გრ
ტომატის სოუსი 350 გრ
პარმეზანი 120 გრ
კვერცხი 1 ცალი
ოხრახუში 0,5 კონა
ბაზილიკი 0,5 კონა
მარილი, შავი პილპილი გემოვნებით.
მომზადება
კომბოსტოს მოაცილეთ ფოთლები და 2-3 წუთით მოთუთქეთ მდუღარე წყალში. გადაიტანეთ სინზე და გააციეთ.
მოთუშეთ ფარში ზეითუნის ზეთში და გადაიტანეთ ღრმა ჭურჭელში.
ასევე თანმიმდევრობით მოთუშეთ ბოსტნეულიც. წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი ჩაყარეთ, დაამატეთ წვრილად დაჭრილი ბულგარული წიწაკა და სტაფილო.
დაამატეთ ეს ყველაფერი ფარშს, ასევე მოხარშული ბრინჯი, 300 გრ ტომატის სოუსი, დაჭრილი მწვანილი, 90 გრ გახეხილი პარმეზანი, კვერცხი, მარილი და პილპილი გემოვნებით. აურიეთ კარგად.
შეავსეთ მრგვალი ფორმა კომბოსტოს ფოთლებით. შეავსეთ ფარშის მესამედით, დაფარეთ იგი ფოთლებით. გადაანაწილეთ ფარში და ისევ დააფარეთ ფოთლები. ხორცის ბოლო ფენას დაფარავს კომბოსტოს ფოთლები, ზემოდან მოასხით ზეითუნის ზეთი, მოაყარეთ მარილი და პილპილი და გახეხილი პარმეზანი. აცხვეთ 180 გრადუსზე 40 წუთის განმავლობაში.
დააფარეთ დიდი თეფში და გადმოაბრუნეთ ზედ ღვეზელი. წაუსვით ტომატის სოუსი, მოაყარეთ გახეხილი პარმეზანი, დაჭერით პორციებად და ისიამოვნეთ კულინარიული ხელოვნების ნიმუშით!
თქვენ უკვე გაქვთ ძვირფასი კერძი, რომელიც გააოცებს სტუმრებს და გაახარებს ახლობლებს. შეგიძლიათ თეთრი კომბოსტო შეცვალოთ წითლით. ღვეზელი უფრო სადღესასწაულო გამოვა.