უნიკალური კულინარიული ფენომენი – ავსტრიული ნიგვზიანი კიფლიკები.

by ekaterine

ტრანსკარპატული სამზარეულო უნიკალური კულინარიული ფენომენია, რომელიც წარმოიშვა რუმინეთის, პოლონური, უნგრეთის და სლოვაკური კულტურების შერწყმის შედეგად. ზოგჯერ ძნელი სათქმელია, სად დგას ამ კერძის წარმოშობა, მაგრამ ერთი რამ არის გარკვეული: ისინი მოვიდნენ უკრაინულ სამზარეულოში ავსტრიული სამზარეულოდან და მათი სახელი ითარგმნება ძალიან მარტივად – როგალიკები.

ტრანსკარპატული როგალიკები განსხვავებულია იმით, რომ ისინი მზადდება არა ალუბლით, როგორც ავსტრიაში, არამედ ნიგვზის შევსებით. დესერტის მიღება ხდება შტრუდელისა და ბაქლავას შორის შუალედური ფორმით და მზადდება მარტივი საკონდიტრო ცომისგან. საღამოს მოამზადეთ, დილით ნახევარ საათში კი ყავასთან სურნელოვანი როგალიკების მთლიანი პორცია გექნებათ.

ნიგვზიანი კიფლიკები

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 500 გ

მარგარინი 250 გრ

არაჟანი 200 გრ

კარაქი 50 გრ

შაქარი 3 ს.კ.

მარილი გემოვნებით

კვერცხი 4 ცალი.

ნიგოზი 250 გრ

შაქრის ფხვნილი 100 გრ

მომზადება

წინასწარ გამოიღეთ მარგარინი მაცივრიდან, რომ დარბილდეს. შემდეგ დაჭერით კუბიკებად და ათქვიფეთ კვერცხის გულთან ერთად. დაამატეთ 2 ს.კ. შაქარი,  მარილი (დანის წვერით) და აურიეთ.

დაამატეთ თხევად ნარევში, მონაცვლეობით, გაცრილი ფქვილი და არაჟანი (შეიძლება შეიცვალოს კეფირით), მუდმივად აურიეთ. ცომი უნდა იყოს ერთგვაროვანი, კოშტების გარეშე. გაათხელეთ იგი 5 თანაბარ ფურცლად.

 

გაადნეთ კარაქი, გადაუსვით ცომის ფურცლებს და ერთმანეთზე დააწყვეთ. გადაახვიეთ ისინი რულეტივით, შემოახვიეთ ცელოფანი და შეინახეთ მაცივარში 40 წუთის განმავლობაში.

მოამზადეთ გულსართი: ათქვიფეთ კვერცხის ცილა  ს.კ შაქართან ერთად გათეთრებამდე და აურიეთ დაბლენდერებული ან წვრილად დაჭრილი ნიგოზი.

გამოიღეთ მაცივრიდან ცომის რულეტი, გააცლკევეთ და თითოეული დაჭერით ათ ტოლ ნაწილად. გააკეთეთ ცომის ბურთები, გაათხელეთ ოვალურად.

მოათავსეთ თითოეულზე გულსართი, გადაახვიეთ და დაჭერით სასურველ ზომებად. გამოაცხეთ ნიგვზიანი კიფლიკები 180 გრადუსზე 45 წუთის განმავლობაში.

 

ზოგჯერ ნიგოზს ემატება თაფლი ან ქლიავის ჯემი, ხოლო  იმისთვის, რომ ნიგოზი უფრო გემრიელი გახადოთ, დაამატეთ შაქრის ფხვნილის მითითებულ რაოდენობას 2 გრ ვანილინი, რაც დაახლოებით ეტევა დანის წვერზე. გისურვებთ ჩაის გემრიელ დესერტს ჩვენი რეცეპტის მიხედვით.

Related Articles