ხაჭაპური ცნობილი ქართული კერძია. ამის შესახებ ბევრს სმენია, რადგან ის პოპულარულია არა მხოლოდ საქართველოში, არამედ ბევრ სხვა ქვეყანაში.
ამ კერძის მრავალი რეცეპტი არსებობს და თითოეულ დიასახლისს აქვს მისი მომზადების საიდუმლო, მაგრამ ეს ერთ-ერთი უნივერსალურია. ამ რეცეპტის მიხედვით მომზადებული კერძი ძალიან მადისაღმძვრელი და გემრიელია.
ხაჭაპურს შეუძლია შეცვალოს სრული კვება, ის უნდა მიირთვათ ცხელი.
ინგრედიენტები
3 ჭიქა ხორბლის ფქვილი
1 ჭიქა კეფირი
2 კვერცხი
1 ჩ.კ. მარილი
1 ჩ.კ. შაქარი
0,5 ჩ.კ. საცხობი სოდა
1 ს.კ. მცენარეული ზეთი
400 გრ მყარი ყველი
50 გრ კარაქი
მომზადება
ერთ ჭიქა კეფირს დაამატეთ ერთი კვერცხი, შაქარი, მარილი და მცენარეული ზეთი. კარგად ავურიოთ.
ორი ჭიქა ფქვილი (დატოვეთ ერთი მოსაყრელად), და სოდა, აურიეთ და დაასხით კეფირის ნარევი.
მოზილეთ ცომი, თანდათან შეაზილეთ მორჩენილი ერთი ჭიქა ფქვილი. ცომი უნდა იყოს ოდნავ რბილი.
გულსართისთვის გახეხეთ ყველი, დაუმატეთ კვერცხი და აურიეთ.
ცომი გაყავით 7 ნაწილად.
თითოეული გაათხელეთ.
ცენტრში მოათავსეთ მომადებული ყველის გულსართი.
ცომი ნაპირებიდან მოსწიეთ შუაგულისკენ და პირი შეუკარით.
გაათხელეთ და ფრთხილად გადააბრუნეთ, მეორე მხარესაც ოდნავ გაათხელეთ.
გამოაცხვეთ ხაჭაპური ცხელ თავდახურულ ტაფაზე უცხიმოდ ორივე მხარეს.
როცა გადმოიღებთ ტაფიდან წაუსვით ცხელს ზემოდან კარაქი.
მიირთვით ხაჭაპური ცხელი, სანამ ყველი გაცივდება. ამ რეცეპტში რთული არაფერია, ამიტომ ყველა დიასახლისმა ერთხელ მაინც უნდა სცადოს მისი მომზადება.