ჭამეთ ეს სალათი 3 ჯერ დღეში 2 დღის განმავლობაში ზედიზედ და ზედმეტი ფუნტი აორთქლდება!

მაიონეზი – ეს არის ალბათ ყველაზე გავრცელებული სოუსია ჩვენს მხარეში. გულუხვად ვასხავთ სალათებსა და სხვა კერძებში. მაგრამ, სამწუხაროდ, მაიონეზის კარგი გემოვნების მიუხედავად, არ არის ძალიან სასარგებლო ჯანმრთელობისთვის.

ჯანსაღი კვებისა და წონის დაკლების მსურველებმა დიდი ხანია მიატოვეს მაღალკალორიული თეთრი სოუსი. ამიტომ მათთვის  ჩვენ მოვამზადეთ ეს შესანიშნავი არჩევანი. მსუბუქი სალათები გააფართოვებს თქვენს მენიუს და შეავსებს მას მაქსიმალური სარგებლით.

ნოყიერი სალათები მაიონეზის გარეშე

დავიწყოთ ერთ-ერთი ყველაზე გემრიელი და პოპულარული სალათით – “ცეზარი”. ჯანსაღი დიეტის მიმდევრები მას ხშირად უკვეთავენ რესტორნებში. სხვათა შორის, კლასიკურ რეცეპტში არ არის კვერცხი და ქათამი. მაგრამ მრავალფეროვნებისთვის, ალბათ, ჯობია დაამატოთ ისინი.

სალათი “ცეზარი”

цезарь с курицей

ცნობილმა სალათმა მიიღო თავისი სახელი არა დიდი მეთაურის საპატივცემულოდ, არამედ ვინც ის გამოიგონა, კეისარ კარდინინი. იგი ფლობდა რესტორანს ტიხუანაში, მექსიკაში. ლეგენდის თანახმად, გამოიგონა სალათი 1924 წლის 4 ივლისს (დამოუკიდებლობის დღეს), როდესაც სამზარეულოში თითქმის არაფერი დარჩა, გარდა ალკოჰოლისა და ვიზიტორები მოითხოვდნენ საჭმელს.

გამომგონებელმა კეისარმა კარდინინმა აიღო სალათის ფოთლები, შეავსო ისინი სამზარეულოში შემორჩენილი სხვა ინგრედიენტებით და რესტორნის მომხმარებლებს კერძები გადასცა. დღეს კი 90 წელზე მეტი ხნის წინ გამოგონილი სალათი შეგიძლიათ ნახოთ მსოფლიოს თითქმის ყველა რესტორნის მენიუში.

ამ კერძის კლასიკური რეცეპტი შეიცავს მხოლოდ რომანო სალათს, კრუტონს, გახეხილ პარმეზანს და სპეციალურ სოუსს. იმისათვის, რომ სალათი უფრო ნოყიერი იყოს, მას ქათმის ხორცი ან მყარად მოხარშული კვერცხი ხშირად ემატება.

ინგრედიენტები

რომანოს სალათი 1 კონა.

პური 250 გრ

ქათმის ფილე 2 ცალი.

ზეითუნის ზეთი 150 გრ

პარმეზანი 100 გრ

კვერცხი 1 ცალი.

ჩერი პომიდორი 5 ცალი.

დიჟონის მდოგვი 1 ჩ.კ.

ნიორი 3 კბილი.

თეთრი ღვინის ძმარი 2 ს.კ.

მარილი, პილპილი გემოვნებით.

მომზადება

დავჭრათ თეთრი პური დიდ კუბებად, ჩავდოთ წინასწარ გახურებულ ტაფაში, მოვასხათ ზეითუნის ზეთი და დავამატოთ რამდენიმე გახეხილი ნივრის კბილი. შევწვათ კრეკერი ყველა მხრიდან, მაგრამ ფრთხილად იყავით, რომ არ დაწვათ ისინი.

გარეცხეთ და გააშრეთ ქათმის ფილე. შემდეგ შეწვით წინასწარ გახურებულ ტაფაში, სანამ არ გახდება ოქროსფერი. მოაყარეთ მარილი და პილპილი. დააკვირდით, რომ ხორცი არ გახმეს. ამის შემდეგ, ფილე დავჭრათ კუბებად ან პატარა ნაჭრებად.

სოუსის მოსამზადებლად საჭიროა დააბლენდეროთ 1 კვერცხი, 1 კბილი ნიორი, მდოგვი, ზეითუნის ზეთი, ძმარი, მარილი და შავი წიწაკა.

გარეცხეთ და გააშრეთ სალათის ფოთლები, ხელით დახიეთ. კერძისთვის განკუთვნილ სასალათეში ფსკერზე მოათავსეთ სალათის ფოთლები, შემდეგ ქათამი, ზემოდან მოასხით სოუსი, შემდეგ მოაყარეთ კრეკერი და დაჭრილი ან გახეხილი პარმეზანი. ბოლოს ჩერი პომიდორი.

ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს ამ სალათის მომზადება. ის მოეწონება ყველაზე გემოვნებიან სტუმარსაც კი.

«Цезарь» с курицей

სალათი გასახდომი “ვისკი”

თუ ერთხელ დიეტაზე ხართ ნამყოფი, ეს სალათი აუცილებლად უნდა მოგემზადებინათ თქვენთვის. ეს შეიძლება იყოს ცოტა მარტივი, მაგრამ ასეთი კერძის სარგებელი ფასდაუდებელია. მისი კომპონენტების წყალობით, სხეული გაჯერებულია, და ასევე ათავისუფლებს ორგანიამს ტოქსინების და შლაკებისგან – სალათი სიტყვასიტყვით არის “გამწმენდი”.

салат метелка

სალათის მთავარი ინგრედიენტი არის ჭარხალი, ერთ-ერთი ყველაზე ღირებული ბოსტნეული. ეს შეუცვლელია ჩვენს დიეტაში და შეიცავს უნიკალურ ელემენტებს, რომლებსაც ვერ ნახავთ სხვა პროდუქტებში! ჭარხალი განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მათთვის, ვინც ცდილობს ჰემოგლობინის დონის ამაღლებას.

გასახდომ სალათს აქვს სასარგებლო გავლენა ნაწლავის მიკროფლორაზე, ასუფთავებს ორგანიზმს ტოქსინებისა და შლაკებისგან. ამ ჯანსაღი კერძის სხვადასხვა ვარიაცია არსებობს: ვაშლის, გამხმარი ხილის, ნივრის, კაკლის, ნიახურის, თაფლის დამატებით.

ინგრედიენტები

თეთრი კომბოსტო 1 ცალი

სტაფილო 1 ცალი

ჭარხალი 1 ცალი

ლიმონის წვენი 3 ს.კ.

სელის ზეთი 3 ს.კ.

მომზადება

ყველა ბოსტნეული გვჭირდება უმი. დაჭერით კომბოსტო, გახეხეთ ჭარხალი და სტაფილო. მოასხით სალათს სელის ან ზეითუნის ზეთი, დაამატეთ ლიმონის წვენი. სალათის დამარილება არ არის საჭირო. მზა კერძი შეალამაზეთ ოხრახუშით ან კამით.

სალათი “ვისკი” დაგეხმარებათ სხეულის გემრიელად და მაღალხარისხიანად სრულად გაწმენაში. ჭამეთ ეს სალათი 3 ჯერ დღეში 2 დღის განმავლობაში ზედიზედ და ზედმეტი ფუნტი აორთქლდება! ახლა დიეტის გარეშე დამატებითი ფუნტის დაკარგვა რეალურია. არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ მეგობრებს მოუყვეთ წონის დაკლების ამ საოცარი საშუალების შესახებ.

ბერძნული სალათი ნავში

ოდესმე გიჭამიათ ბერძნული სალათი? თუ არა, მაშინ ბულგარული წიწაკა დაამატეთ  ტრადიციულ ინგრედიენტებს და ჩვენ გვეტყვით მისი მომზადების საიდუმლოებას.

греческий салат в лодочке

 

მიყვარს ბერძნული სალათი მისი მარტივი მომზადებისა და ახალი გემოს გამო. ბერძნები იშვიათად იმპროვიზირებენ ინგრედიენტებით და მიირთმევენ მას კლასიკური გზით. ამ კერძის შემადგენლობაში ჩვეულებრივ შედის პომიდორი და კიტრი, ხახვი, ზეთისხილი და ფეტა, და შეკმაზულია ზეითუნის ზეთით და ლიმონის წვენით.

გასწავლით ბერძნული სალათის მომზადებას სრულიად ახალი და უჩვეულო გზით – კანაპების სახით ნავში. ჩვეულებრივი ინგრედიენტების გარდა, მასში შედის ბულგარული წიწაკა, რომლითაც მზადდება ნავი.

ინგრედიენტები

ბულგარული წიწაკა 1 ცალი

კიტრი 1 ცალი

ჩერი პომიდორი 4 ცალი

ზეთისხილი 4 ცალი

ყველი 100 გ

წითელი ხახვი. 0,5 ცალი.

ზეითუნის ზეთი 1 ს.კ.

ლიმონის წვენი. 0.5 ჩაის კოვზი.

ორეგანო. 0.25 ჩაის კოვზი.

ნიორი 1 კბილი.

მარილი გემოვნებით

მომზადება

ბულგარული წიწაკა გაჭერით სიგრძეზე ოთხად. გაასუფთავეთ თესლისგან და ტიხრებისგან.

კიტრის  თხელი და მრგვალი ნაჭრები დავჭრათ,პომიდორი ნახევრებად დავჭრათ და მოვაყაროთ. დააქუცმაცეთ ხახვი და დაჭერით ყველი კუბიკებად.

აურიეთ ზეთი, ლიმონის წვენი, ორეგანო, ხახვი, დაქუცმაცებული ნიორი და მარილი.

ხის ჩხირი ჩაარჭეთ კიტრის ერთ ბოლოზე, შემდეგ ჩაარჭეთ პომიდვრის ნახევარი, ყველის კუბიკი და ზეთისხილი. ბოლოს ჩხირი გაუყარეთ კიტრის მეორე ბოლოს.

მომზადებული აფრა ჩაარჭეთ წიწაკის ერთ მეოთხედზე. შიგნით მოასხით მომზადებული სოუსი.

ნაცნობი საჭმლის ეს ორიგინალური იდეა განაახლებს ნებისმიერ სადღესასწაულო სუფრას. გაითვალისწინეთ და მოუყევით მეგობრებს რეცეპტის შესახებ!

ბროკოლის სალათი

თუ თქვენს ოჯახს რაიმე საბაბით არ უყვართ ბროკოლის ჭამა, შეეცადეთ დაამატოთ ის სალათში. უჩვეულო სოუსთან და დამატებით ინგრედიენტებთან ერთად კომბოსტო გადაიქცევა ფანტასტიკურად გემრიელ კერძად. ისე, თუ სალათს მიირთმევთ ქათამთან, ხორცთან ან თევზთან ერთად, მაშინ მას აუცილებლად შეჭამთ ბოლო ნამცეცამდე.

салат из брокколи

ბროკოლში უფრო მეტი ვიტამინი Cა, ვიდრე ლიმონში, და უფრო მეტი ვიტამინი A, ვიდრე სტაფილოში. დანარჩენი ვიტამინები და მინერალები ნამდვილად არანაკლებია ვიდრე სხვა კომბოსტოში. მეორეც, არ არსებობს რაიმე უკუჩვენება ამ კომბოსტოს გამოყენებასთან დაკავშირებით.

მოვამზადეთ თქვენთვის საინტერესო ბროკოლის სალათის რეცეპტი. ის არის ძალიან ნაზი და მსუბუქი. მოამზადე და გაანებივრე შენი ოჯახი!

ინგრედიენტები

ბროკოლი 500 გრ

ვაშლი 2 ცალი

თეთრი ყურძენი 100 გრ

ძმარი 5 ს.კ.

დიჟონის მდოგვი 1 ს.კ.

ჯინჯერი 1 ჩ.კ.

ზეითუნის ზეთი გემოვნებით

ხახვი1 ცალი.

მომზადება

დაანაწევრეთ ბროკოლი, დაასხით 2 წუთით მდუღარე წყალი, შემდეგ გააციეთ.

ყურძენი დამარცვლეთ, ვაშლი დაჭერით ნაჭრებად, ტკბილი ხახვი-ნახევარრგოლებად.

ცალკე თასში აურიეთ ზეითუნის ზეთი, ძმარი, მდოგვი, ჯინჯერი და დაფქვილი პილპილი. მოასხით დაჭრილ ინგრედიენტებს და აურიეთ.

მიირთვით ეს მადისაღმძვრელი სალათი ქათმის, ხორცის ან თევზის კერძებთან ერთად. უმჯობესია ძირითადი კერძი გამოცხვეს ღუმელში, მოვხარშოთ ან ორთქლზე მოვამზადოთ, ისე რომ ვახშამი სრულიად ჯანმრთელი იყოს!

სალათი “აისბერგი” სოუსით

ეს მთლად სალათი არ არის, მაგრამ კერძი ისეთი გემრიელი და მსუბუქია, რომ უბრალოდ ამ სიაში უნდა იყოს. ჩვენი რეცეპტის თანახმად, შეგიძლიათ ყველაზე გემრიელი კერძის მომზადება დიეტის პროდუქტებისაგან.

ყოველწლიურად, აისბერგის სალათი სულ უფრო და უფრო მეტ პოპულარობას იძენს დიეტურ კვებაში. ეს იმიტომ, რომ ძალიან ეფექტურია წონის დასაკლებად, ამასთან, დადებითად მოქმედებს ჯანმრთელობაზე. ეს ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გაძლიერებას, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირების გაუმჯობესებას და იმუნიტეტის ამაღლებას.

აისბერგის სალათს მსუბუქი, გამაგრილებელი გემო აქვს, მთელი მსოფლიოს მზარეულები სიამოვნებით ამატებენ მის ფოთლებს კერძებში.

капуста айсберг

ინგრედიენტები

აისბერგის სალათი 200 გრ

მდნარი ყველი 170 გ

იოგურტი 0,5 ჭიქა

თეთრი ღვინის ძმარი 1 ს.კ.

ზეითუნის ზეთი 1 ჩაის კოვზი

პომიდორი ჩერი 100 გ

ბეკონი გემოვნებით

ნიორი გემოვნებით

შავი პილპილიგემოვნებით

მარილი გემოვნებით

Салат айсберг под соусом

მომზადება

აისბერგის სალათის ფოთოლი დავჭრათ 2.5 სმ სისქის დისკებად, როგორც ფოტოშია. გაგზავნეთ საყინულეში ნახევარი საათის განმავლობაში, რათა ცივი და ხრაშუნა გახდეს. მოათავსეთ დისკები ქაღალდის ხელსახოცებზე. მოამზადეთ ყველის სოუსი ცალკე თასში. თასში მოათავსეთ გახეხილი ყველი, ნატურალური იოგურტი, შავი პილპილი, კარაქი და ძმარი. შეურიეთ ინგრედიენტები. სალათის დისკები მოათავსეთ თეფშზე, ზემოდან დაასხით მიღებული სოუსის ნახევარი. მოაყარეთ დაჭრილი პომიდორი, ბეკონი და დაფქვილი ნიორი,  კვლავ დაასხით სოუსი. მარილი მოაყარეთ გემოვნებით!

გემრიელი სალათი მზად არის. გაყინვის შემდეგ, კომბოსტო წარმოუდგენლად ხრაშუნაა, სოუსი კი მას არაჩვეულებრივ სინაზეს ანიჭებს. სცადეთ!

სალათი დაკონსერვებული თევზით

ეძებთ სალათის სწრაფ და უჩვეულო რეცეპტს? ის აქ არის! არც ერთ ინგრედიენტს არ სჭირდება მომზადება, რაც დაზოგავს დროს. ამ სალათის კიდევ ერთი უპირატესობა ის არის, რომ ცხიმოვანი მაიონეზის ნაცვლად, არომატული ზეითუნის ზეთი გამოიყენება. და ბოლოს, მოდით ვთქვათ, რომ ტუნა, რომელიც ამ სალათის მთავარი კომპონენტია, წარმოუდგენლად ჯანმრთელია. აუცილებელი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების შესანიშნავი წყარო, რომლებიც ძალიან მნიშვნელოვანია გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, თმის, კანისა და ფრჩხილების სილამაზესა და ჯანმრთელობაზე.

салат айсберг под соусом

ეს უგემრიელესი სალათი შეიცავს ყველაზე გემრიელ და ამავე დროს ჯანსაღ ინგრედიენტებს. მწვანე სალათის ფოთოლი, პომიდორი და ზეთისხილი სავსეა ვიტამინებით, სიმინდი შეიცავს ბოჭკოს, ხოლო ტუნა, დაკონსერვებული ფორმითაც კი, არის აუცილებელი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების წყარო.

პროდუქციის ეს კომბინაცია ხმელთაშუა ზღვის სამზარეულოსთვის ძალიან დამახასიათებელია, ხოლო მასში იშვიათად შეგიძლიათ იპოვოთ კერძები, რომლებიც არ შეესაბამება ჩვენს გემოვნებას. სალათის კიდევ ერთი უპირატესობა ის არის, რომ მაიონეზის ნაცვლად არომატული ზეითუნის ზეთი გამოიყენება.

ინგრედიენტები

დაკონსერვებული თინუსი 170 გრ

სალათის ფოთლები 0.5 კონა

პომიდორი 2 ცალი

დაკონსერვებული სიმინდი 250 გრ

ზეითუნის ხილი 170 გ

ზეითუნის ზეთი გემოვნებით

მარილი გემოვნებით

მომზადება

დაკონსერვებულ თინუსს გადაუწურეთ წვენი და მოათავსეთ სასალათეში, ჩანგლით გაწეწეთ, მოაყარეთ დაჭრილი პომიდორი, სალათის ფოთლები გარეცხეთ, გააშრეთ და მოაყარეთ დაჭრილი ზემოდან. სიმინდი გადაწურეთ და დაამატეთ ისიც სალათს. დაამატეთ დაჭრილი ზეთისხილი, მარილი, შეკმაზეთ ზეთით და აურიეთ ნაზად.

მშვენიერია, რომ არც ერთ ინგრედიენტს არ სჭირდება წინასწარი მომზადება, ასე რომ შეგიძლიათ ასეთი სალათი ძალიან მოკლე დროში გააკეთოთ. შესანიშნავი რეცეპტია და ყველა შემთხვევაში, ღირს გაზიარება მეგობრებთან ერთად!

ეს მსუბუქი სალათები მაიონეზის გარეშე აღმოჩნდება გემრიელი, თან მათი ინგრედიენტები არ არის იშვიათი და ძვირი. ყველაფერი მარტივია, ნათელია და ყველასთვის ხელმისაწვდომი!

Loading...