ეს ბოსტნეული ნებისმიერ ასაკში სასარგებლოა და დიდი რაოდენობით ვიტამინს შეიცავს. დიდი ხანია ცნობილია მხედველობაზე მისი დადებითი გავლენის შესახებ. სტაფილო განსაკუთრებულ გემოს აძლევს კერძებს და კარგად მიდის თითქმის ყველა პროდუქტთან.
წარმოგიდგენთ გემრიელი სტაფილოს სალათების არჩევანს, ახალი და მოხარშული. ისინი შესაფერისი იქნება როგორც სადღესასწაულო, ასევე ყოველდღიური სუფრისთვის, და მათი მომზადება, რა თქმა უნდა, დიდ დროს არ წაგართმევთ.
სტაფილოს სალათი ქათმით
ინგრედიენტები
250 გრ ქათამი
100 გ კომბოსტო
1 სტაფილო
1 ბულგარული წიწაკა
60 მლ მცენარეული ზეთი
20 მლ სოიოს სოუსი
5 მლ ლიმონის წვენი
1 ჩ.კ. შაქარი
1 ჩ.კ. დაფქვილი პაპრიკა
0,5 ჩ.კ. დაფქვილი ქინძი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
შეურიეთ 20 მლ მცენარეული ზეთი, პაპრიკა, ქინძი, მარილი და პილპილი. წაუსვით ფილეს ეს ნაზავი.
დაფარეთ საცხობი ფურცელი პერგამენტის ქაღალდით და დაალაგეთ ქათამი მასზე. გააცხელეთ ღუმელი 200 ° C- მდე და გამოაცხვეთ 30 წუთის განმავლობაში.
სტაფილო გახეხეთ წვრილ სახეხზე, დაჭერით კომბოსტო, დაჭერით წიწაკა და გაცივებული ქათამი.
აურიეთ ყველა ინგრედიენტი და დაამატეთ დარჩენილი მცენარეული ზეთი, სოიოს სოუსი, ლიმონის წვენი, შაქარი, მარილი და წიწაკით გემოვნები.
სალათი სტაფილოთი, ყველით და ნივრით
ინგრედიენტები
2 სტაფილო
80 გრ მყარი ყველი
1 კბილი ნიორი
1 ს.კ. მაიონეზი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
გახეხეთ სტაფილო და ყველი მსხვილ სახეხზე და დაამატეთ გაჭყლეტილი ნიორი. მოასხით მაიონეზი, მოაყარეთ მარილი და აურიეთ.
ინგრედიენტები
450 გრ გასუფთავებული კრევეტები
200 გრ ჩერი პომიდორი
1 ბულგარული წიწაკა
1 წითელი ხახვი
180 გრ სატაცური
2 სტაფილო
0.5 ლაიმა
3 ს.კ. ლაიმის წვენი
1 ს.კ. თაფლი
სალათის ფოთლების 1 კონა
5 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
დაფქვილი ჩილი გემოვნებით
დაფქვილი ორეგანო გემოვნებით
მომზადება
ჩერი დავჭრათ ნახევრებად, დაჭერით ხახვი, სატაცური და წიწაკა დიდ ნაჭრებად. სტაფილო გახეხეთ წვრილ სახეხზე, აურიეთ ბოსტნეული.
დაფარეთ საცხობი ფურცელი პერგამენტით და მოათავსეთ ბოსტნეული, დაასხით 3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი, მარილი, წიწაკა, შეაზავეთ ჩილით და ორეგანოთი. კვლავ მსუბუქად აურიეთ.
გააცხელეთ ღუმელი 200 ° C- ზე და აცხვეთ ბოსტნეული 10 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ, ფრთხილად აურიეთ ბოსტნეული და ცენტრში მოათავსეთ კრევეტები. დაასხით მათ ლაიმის წვენი და ზეთი, მარილი, წიწაკა, თ ჩილი და ორეგანო, აურიეთ და აცხვეთ კიდევ 7-8 წუთის განმავლობაში იმავე ტემპერატურაზე.
ჯერ სალათის ფოთლები მოათავსეთ თასში, შემდეგ კი კრევეტები ბოსტნეულით. შეურიეთ ლაიმის წვენი, დარჩენილი ზეითუნის ზეთი, თაფლი, მარილი, წიწაკა და გემოვნებით დაამატეთ ჩილის წიწაკა.
დაასხით სალათს და აურიეთ.
სტაფილოს სალათი თევზით და კვერცხით
ინგრედიენტები
2 კვერცხი
2 სტაფილო
120 გრ დაკონსერვებული თევზი
100 გრ მაიონეზი
100 გრ იოგურტი
0.5 ს.კ. დაკონსერვებული კაპარი
მწვანე ხახვის 3 ღერი
1 ჩ.კ. ლიმონის წვენი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
კვერცხი მოხარშეთ და დაჭერით, გახეხეთ სტაფილო, თევზი ჩანგლით გაწეწეთ, დაამატეთ ყველა დანარჩენი ინგრედიენტი და აურიეთ.
სალათი ღვიძლით, სტაფილოთი და კიტრით
ინგრედიენტები
500 გრ ქათმის ღვიძლი
1 ხახვი
3 ს.კ. მცენარეული ზეთი
1 სტაფილო
4 კიტრის მწნილი
3 კვერცხი
3 ს.კ. მაიონეზი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
ზეთის უმეტესი ნაწილი გააცხელეთ ტაფაში და მოაყარეთ დაჭრილი ხახვი. შემდეგ მას დაამატეთ დაჭრილი ღვიძლი და მოშუშეთ, დაამატეთ მარილი და პილპილი.
მოხარშეთ სტაფილო და დაჭერით პატარა ზოლებად. ასევე დაჭერით კიტრი.
ათქვიფეთ და შეწვით თითოეული კვერცხი ინდივიდუალურად ზეთში ორივე მხრიდან.
კვერცხის ბლინები დავჭრათ ზოლებად, შევურიოთ დანარჩენ ინგრედიენტებს და შევაზავოთ მაიონეზით.
მრავალფენიანი სალათი სტაფილოთი, კარტოფილით და კრაბის ჩხირებით
ინგრედიენტები
500 გრ კარტოფილი
3 სტაფილო
5 კვერცხი
200 გრ კრაბის ჩხირები
3 ს.კ. მაიონეზი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
მოხარშეთ ბოსტნეული და გახეხეთ წვრილ სახეხზე, ცალ-ცალკე მოათავსეთ თასებში. კვერცხები მოხარშეთ და ცილა წვრილ სახეხზე გახეხეთ. კრაბის ჩხირები დავჭრათ პატარა ნაჭრებად.
გახეხილი კარტოფილის ნახევარი სალათის თეფშზე დაყარეთ და მაიონეზი მოასხით. შემდეგი ფენა- კვერცხის ცილა და კრაბის ჩხირები. კვლავ შეაზავეთ მაიონეზით. საბოლოო ფენა არის დარჩენილი კარტოფილი, ოდნავ გაჯერებული მაიონეზით.
ზემოდან და გვერდებზე დაამშვენეთ სალათი გახეხილი სტაფილოთი, შემდეგ კი გახეხილი კვერცხის გული მოაყარეთ. შეინახეთ მაცივარში მინიმუმ ერთი საათის განმავლობაში.
სტაფილოს და ბროკოლის სალათი მდოგვის და თაფლის სოუსით
ინგრედიენტები
5 ს.კ. ვაშლის ძმარი
3 ს.კ. თაფლი
3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
2 ს.კ. ფრანგული მდოგვი
3 ღერი ოხრახუში
ბროკოლის 1 თავი
2 ვაშლი
2 სტაფილო
1 წითელი ხახვი
100 გრ ნიგოზი
30 გრ მშრალი მოცვი
0,5 ჩ.კ. დაფქვილი ჩილი
მარილი გემოვნებით
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
პირველად მოამზადეთ სოუსი. შეურიეთ თაფლი, ზეთი, მდოგვი, ძმარი, ჩილი, დაჭრილი ოხრახუში, მარილი და პილპილი, შედგით მაცივარში სალათის მომზადების დრომდე.
დაანაწევრეთ ბროკოლი და მოთუთქეთ დამარილებული მდუღარე წყალში 2 წუთის განმავლობაში. შემდეგ ჩაყარეთ საწურზე და ცივ წყალში ჩადგით.
სტაფილო დავჭრათ დიდ კუბებად, ვაშლი დიდ ნაჭრებად, ხახვი დავჭრათ ზოლებად. ამ ინგრედიენტებს დაამატეთ ბროკოლი, დაჭრილი კაკალი, კენკრა და სოუსი, აურიეთ და საჭიროების შემთხვევაში დაამატეთ მარილი.
სტაფილოს და მსხლის სალათი არომატული სოუსით
ინგრედიენტები
6 სტაფილო
3 რბილი მსხალი
3 ღერი ოხრახუში
2 ს.კ. თეთრი ღვინის ძმარი
1 ს.კ. მოცხარი
2 ჩ.კ. თაფლი
1 ჩ.კ. მარილი
0,5 ჩ.კ. წიწაკა
4 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
მომზადება
სტაფილო დავჭრათ თხელ ნაჭრებად. გაასუფთავეთ მსხალი და დაჭერით ზოლებად. დაჭერით ოხრახუში და აურიეთ ინგრედიენტები.
მოცხარი, ძმარი, თაფლი, მარილი და წიწაკა დააბლენდერეთ. ჩაასხით ზეთი და გააგრძელეთ თქვეფა.
მოასხით ინგრედიენტებს მიღებული სოუსი და აურიეთ.
სტაფილოს სალათების მომზადებისას შეგიძლიათ მაიონეზი ჩაანაცვლოთ იოგურტით, არაჟანით, ან სხვა სოუსებით, რომელიც მოგწონთ. სტაფილოს სალათები შეიძლება იყოს თქვენი საყვარელი კერძი, თუ იპოვით ინგრედიენტების სრულყოფილ კომბინაციას.