ამ გემრიელ დესერტს უკვე მეხუთე წელია ვამზადებ. მის გარეშე აღდგომა ვეღარ წარმომიდგენია.

by ekaterine

Რა სილამაზეა! სააღდგომო ჩიზქეიქი ციტრუსის მდიდარი არომატით.

თქვენს სახლში სადღესასწაულო ატმოსფეროს შექმნა საკმაოდ მარტივია. ის გამოჩნდება როგორც კი სააღდგომო ჩიზქეიქს ღუმელში შედგამთ. მისი საოცარი არომატი წარმოუდგენელი სისწრაფით შეავსებს ყველა ოთახს.

მოამზადეთ ეს გემრიელი დესერტი ლიმონიანი ხაჭოთი. იმისათვის, რომ ამ ხილის კრემის ფერი იყოს ძალიან მდიდარი და ნათელი, გირჩევთ გააკეთოთ ის შინაური კვერცხებით. სხვათა შორის, კრემი ბოლომდე არ უნდა გავაგრილოთ. ოდნავ გაგრილებული წაუსვით ჩიზქეიქს. წინააღმდეგ შემთხვევაში, კრემი საგრძნობლად შესქელდება და კონსისტენცია აღარ იქნება შესაფერისი დესერტის ზემოდან დასაფარად.

როგორ მოვამზადოთ სააღდგომო ჩიზქეიქი ლიმონიანი ხაჭოთი

ამ დელიკატესს გამოცხობისთანავე არ გამოიღებთ ღუმელიდან. ჯერ გამორთეთ ღუმელი. დატოვე ოდნავ ღია. ჩიზქეიქი ამ ფორმით გაცივდეს. ამ გზით თქვენ თავიდან აიცილებთ მისი ბრწყინვალებისა და სიმაღლის დაკარგვას. 40 წუთის შემდეგ შეგიძლიათ დესერტის ამოღება. მთლიანად უნდა გაცივდეს ოთახის ტემპერატურაზე.

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 350 გრ

კარაქი 400 გრ

კვერცხი 6 ც.

კაკაოს ფხვნილი 20 გრ

შაქარი 650 გრ

გარგარი ჩირი 250 გრ

ვანილის შაქარი 20 გრ

ხაჭო 2 კგ

ლიმონის ცედრა 30 გრ

ლიმონის წვენი 5 ს.კ.

მანი 1 ს.კ.

წყალი 350 მლ

სიმინდის სახამებელი 50 გრ

მარილი 1 მწიკვი.

მომზადება

მოამზადეთ ცომი. ღრმა კონტეინერში ჩაყარეთ გაცრილი ხორბლის ფქვილი. დაუმატეთ 200 გრ დარბილებული კარაქი. ასვრიმეთ ხელით.

მიღებულ მასაში ათქვიფეთ 2 პატარა კვერცხი. დაუმატეთ 100 გრ შაქარი და 20 გრ გაცრილი კაკაოს ფხვნილი. მოზილეთ რბილი და ელასტიური ცომი. შეფუთეთ ცელოფანში და შედგით მაცივარში. ხმელი გარგარი მოათავსეთ ღრმა თასში. შეავსეთ იგი ცხელი წყლით.  ოთახის ტემპერატურაზე 10 წუთის განმავლობაში დატოვეთ. შემდეგ გადაწურეთ სითხე და გააშრეთ ჩირი.

ხაჭო მოათავსეთ დიდ თასში. დაუმატეთ 300გრ ჩვეულებრივი შაქარი და 20გრ ვანილი. დაუმატეთ მანი და 150 გრ დარბილებული კარაქი 82% ცხიმიანობით. ყველაფერი აურიეთ ბლენდერის გამოყენებით, სანამ არ გახდება გლუვი.

წვრილ სახეხზე გახეხეთ 10 გრ ლიმონის ცედრა. დაუმატეთ და 1 ს.კ.  ახლად გამოწურული ციტრუსის წვენი ხაჭოსთვის. გამხმარი გარგარი წვრილად დაჭერით. დაამატეთ იგი კომბინირებულ ინგრედიენტებს. საფუძვლიანად აურიეთ.
აიღეთ 4 დიდი კვერცხი. გააცალკევეთ ცილა გულებისგან. ღრმა კონტეინერში ათქვიფეთ ცილა მარილთან ერთად მიქსერის გამოყენებით. თანდათანობით დაამატეთ ისინი ხაჭოს ნარევში. ნაზად აურიეთ ყველაფერი კოვზით ან სამზარეულოს ნიჩბის გამოყენებით.

20 x 30 სმ ზომის ფორმას დააფარეთ პერგამენტი. მოათავსეთ მასში ცომი, თანაბრად გაანაწილეთ ძირში. მისგან მაღალ გვერდებს ვქმნით. ზემოდან დაასხით ხაჭოს ნარევი.  გავათანაბროთ.

გააცხელეთ ღუმელი 170 გრადუსზე. ფორმას ვაგზავნით მასში 70–80 წუთის განმავლობაში. როგორც კი დესერტის ზემოდან დადნება, გადააფარეთ ფოლგა. ამ გზით კერძი არ დაიწვება. ჩიზქეიქი მთლიანად უნდა გაცივდეს. ჩაასხით წყალი სქელძირიან ქვაბში. მასში გავხსნათ 250 გრ შაქარი და 50 გრ სიმინდის სახამებელი. ქვაბი დადგით ცეცხლზე. მის შიგთავსს ვაცხელებთ (მაგრამ არ მოვხარშოთ!).

დიდ კონტეინერში შეურიეთ კვერცხის გული 4 ს.კ. ლიმონის წვენი და 20 გრ ცედრა, გახეხილი წვრილ სახეხზე. ყველაფერი კარგად ათქვიფეთ. კვერცხის მასას დაუმატეთ 1 ს/კ. სახამებლის ნარევი. აურიეთ კარგად.

კვერცხის ნარევი ჩაასხით ქვაბში შაქრის სიროფთან ერთად. ჩვენ მას უკან ვაგზავნით ღუმელში. მიიყვანეთ ნარევი ადუღებამდე, ენერგიულად ურიეთ. მოხარშეთ ნარევი შესქელებამდე. შემდეგ გადმოდგით ქვაბი ცეცხლიდან.
ლიმონის კრემს დაუმატეთ 50 გრ დარბილებული კარაქი. საფუძვლიანად აურიეთ ხელის სათქვეფით. ლიმონის ხაჭო ოდნავ გაცივდეს (მაგრამ ბოლომდე არ გაგრილდეს!).

გაციებულ ჩიზქეიქს ზემოდან მოვასხათ ხილის კრემი. თანაბრად გაანაწილეთ დესერტის მთელ ზედა ნაწილზე. დელიკატესს სამზარეულოში ვტოვებთ, სანამ ხაჭო მთლიანად არ გამაგრდება.

სხვათა შორის, თუ გინდათ, რომ გარგარის ჩირი ერთ ფენად დაიყაროს და ხაჭოს მასაზე არ იყოს მიმოფანტული, ნუ დაუმატებთ ფერმენტირებულ რძის პროდუქტს. ცომზე მოვაყაროთ ხმელი ხილი. და მხოლოდ ამის შემდეგ შეავსეთ ისინი ხაჭოს მასით. ასე ჩიზქეიქი კიდევ უფრო მიმზიდველი და უჩვეულო იქნება.

Related Articles