დარჩენილი ლავაშის გადაგდებას ნუ იჩქარებთ! ასეთი აჩმა განსაკუთრებით ყველის გემოს მოყვარულებს მოეწონებათ!

by ekaterine

დიასახლისების უმეტესობისთვის სადილის მომზადება გამოწვევაა. იმისათვის, რომ კერძები მოსაწყენი არ გახდეს, ყოველდღიურად რაღაც უჩვეულო უნდა მოვიფიქროთ, რათა ჩვენი ოჯახი გავახაროთ. ეს განსაკუთრებით რთულია მომუშავე დიასახლისებისთვის, რადგან დატვირთული სამუშაო დღის შემდეგ კულინარიული ფანტაზია, როგორც წესი, არც თუ ისე აქტიურია. ამიტომ, ცნობილი კერძების გამარტივებული ვერსიები ძალიან მოსახერხებელია. ჩემთვის ასეთი მაშველი გახდა ლავაშისგან დამზადებული ზარმაცი აჩმა.

ამ კერძს ჩემი შვებულების წყალობით გავეცანი. რამდენიმე საათში დამიგეგმეს თურქეთის დედაქალაქში დაკავშირება. ლანჩის დრო დადგა, ამიტომ აეროპორტის კაფეში საჭმელად წავედი. მენიუში შემთხვევით შევარჩიე კერძი უხვად ყველით, რომელმაც ჩემი გული პირველივე ლუკმიდან დაიპყრო. სახლში რომ დავბრუნდი, მისი რეცეპტის ძებნა დავიწყე. თუმცა ორიგინალური რეცეპტი ზედმეტად რთული მეჩვენა, ამიტომ გამარტივებული ვერსია ავირჩიე. გემო ისეთივე არაჩვეულებრივია.

აჩმა ლავაშისგან ხაჭოთი

კერძის ამ ვერსიის უპირატესობა ის არის, რომ იგი მზადდება ლავაშისგან. ეს მნიშვნელოვნად ამარტივებს და აჩქარებს მის მომზადებას. შემავსებლად ვიყენებ მყარი ყველისა და ხაჭოს ნარევს. ეს საშუალებას გაძლევთ გახადოთ კერძი უფრო ჯანსაღი და ნაკლებად ცხიმიანი კლასიკურ ვერსიასთან შედარებით. ამავდროულად, თქვენი მოთხოვნით, შიგთავსი შეიძლება შედგებოდეს მთლიანად ხაჭოსგან ან მთლიანად მყარი ყველისაგან. ლავაშის აჩმა გემრიელი იქნება როგორც ახალი, ასევე მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებული.

აჩმას რეცეპტი ხაჭოთი და ლავაშით

ინგრედიენტები

2 ცალი ლავაში

4 კვერცხი

რძე 200 მლ

150 გრ ხაჭო

150 გრ მყარი ყველი

მარილი გემოვნებით

წიწაკა გემოვნებით

მომზადება:

ჯერ მოვამზადოთ შიგთავსი აჩმისთვის. კვერცხები გავტეხოთ თასში (მე მქონდა პატარები, ამიტომ ავიღე 5), მოვაყაროთ მარილი და პილპილი და კარგად ავურიოთ სათქვეფით ან ჩანგლით. სხვათა შორის, რძე შეგიძლიათ შეცვალოთ კეფირით, გემო არ შეიცვლება.

მოამზადეთ ღვეზელის შიგთავსი. ყველი გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. შეგიძლიათ გამოიყენოთ მყარი ყველი ან მოცარელა ან სულგუნი. ხაჭო გახეხეთ ჩანგლით, დაფქვით ან დააბლენდერეთ, სანამ ერთგვაროვანი კონსისტენცია არ გახდება.
უმჯობესია აჩმა გამოაცხოთ კერამიკულ ან მინის ჭურჭელში. ფორმის კედლებსა და ძირს წაუსვით კარაქი ისე, რომ  ადვილად ამოიღოთ ფორმიდან.

ახლა თქვენ შეგიძლიათ ააწყოთ კერძი. აიღეთ ლავაშის დიდი ფურცელი და ჩაყარეთ შიგთავსში. ლავაში მთლიანად სველი უნდა იყოს. აჩმას პირველი ფენა მოათავსეთ ფორმის ძირზე. შემდეგ წაუსვით ხაჭოს თხელი ფენა და შემდეგ ყველი. ეს არის ორი შემავსებელი კომპონენტის კომბინაცია, რომელიც გახდის აჩმას  ნაზს და კრემისებრს.

შემდეგი ფენები იგივე პრინციპით გააკეთეთ, სანამ პროდუქტი არ მორჩება. გთხოვთ გაითვალისწინოთ, რომ ლავაშის მთელი ნაჭერი საჭიროა მხოლოდ ქვედა და ზედა ფენებისთვის. შუაში ფენების დადება შესაძლებელია  ნაჭრებისგან, შიგთავსში წინასწარ დასველებით. ლავაშისგან ჩამოაყალიბეთ აჩმა, ზემოდან დაასხით დარჩენილი შიგთავსი. თუ სასურველია, ზემოდან შეგიძლიათ მოაყაროთ გახეხილი მყარი ყველი.

ზარმაცი აჩმა ლავაშისგან ცხვება 180 გრადუსზე 25–30 წუთის განმავლობაში. როგორც კი აჩმა ზემოდან ოქროსფერი გახდება, კერძი მზად არის. დავჭრათ ნაჭრებად და მივირთვათ სანამ თბილია. გემრიელად მიირთვით!

ვიმედოვნებთ, რომ მოგეწონათ ჩვენი რეცეპტი.

Related Articles