ძნელია იპოვოთ ადამიანი, რომელსაც არასოდეს უჭამია კვერცხი. მათთან ერთად ამზადებენ ბევრ სხვადასხვა კერძს, უმატებენ ცომეულს, სალათებს და მიირთმევენ სუფთა სახით. კვერცხი განსაკუთრებით პოპულარულია, როგორც საუზმის პროდუქტი. მთავარია მათი სწორად მომზადება. მაგალითად, ბევრმა არ იცის რბილად მოხარშული კვერცხის მოხარშვა ისე, რომ გულს რბილი და ნაზი კონსისტენცია ჰქონდეს. მაგრამ ჩვენ გეტყვით რამდენიმე საიდუმლოებას.
მეგობარმა მითხრა, როგორ მოვხარშოთ რბილად კვერცხი. ის დიდი ხნის განმავლობაში მუშაობდა რესტორანში შეფ-მზარეულად, ამიტომ მრავალი გზა სცადა მზა პროდუქტის სრულყოფილად გამოსაყენებლად. მეგობარმა კვერცხის მოხარშვის რამდენიმე ვარიანტი მოიფიქრა. ზოგიერთი მათგანი, გულწრფელად რომ ვთქვათ, ძალიან უჩვეულოა. მაგრამ შედეგი შესანიშნავია. თუ თქვენც გსურთ საუზმეზე იდეალური კონსისტენციის კვერცხები, მაშინ ეს სტატია თქვენთვისაა.
რბილად მოხარშული კვერცხი კარგი მიზეზის გამო იდეალურ საუზმედ ითვლება. ფაქტია, რომ თავად კვერცხს აქვს მაღალი კვებითი ღირებულება. ისინი შეიცავს ბევრ ვიტამინს, მათ შორის განსაკუთრებით ღირებულ B2-ს. ის პასუხისმგებელია მეტაბოლიზმზე და ენერგიის სინთეზზე, მონაწილეობს ჰემატოპოეზში და ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას. კვერცხში კიდევ ერთი ღირებული ელემენტია ქოლინი, რომელიც ხელს უშლის უჯრედული მემბრანების განადგურებას.
კვერცხებში არსებული ყველა სასარგებლო ნივთიერების შესანარჩუნებლად, მათი თერმული დამუშავება არ უნდა მოხდეს ძალიან დიდ დროში. ამიტომ ჩვენი ორგანიზმი საუკეთესოდ იღებს რბილად მოხარშულ კვერცხს, როცა ცილა გამკვრივებულია, ხოლო გული ნაზი და რბილი რჩება. მთავარია გახსოვდეთ, რომ მომზადების ამ მეთოდისთვის კვერცხები ახალი უნდა იყოს. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ცუდად მომზადებულმა გულმა შეიძლება ჯანმრთელობის პრობლემები გამოიწვიოს.
რბილად მოხარშული კვერცხების მოხარშვის რამდენიმე დადასტურებული გზა არსებობს:
მეთოდი 1: მარილი
აიღეთ პატარა ჭურჭელი და შეავსეთ იმდენი წყალი, რომ კვერცხის ჩაყრის შემდეგ ზემოდან კვლავ 2 სმ სითხე დარჩეს. ქვაბი დადგით ცეცხლზე და დაელოდეთ ადუღებამდე. როგორც კი წყალი ადუღდება, ჩაყარეთ 1 ჩ/კ. მარილი და შეამცირეთ სითბო საშუალოზე. ახლა კოვზით, ფრთხილად ჩაუშვით კვერცხები წყალში ზუსტად 2,5 წუთის განმავლობაში. დროის გასვლის შემდეგ კვერცხები გადაიტანეთ ძალიან ცივ წყალში და დაელოდეთ სანამ გაცივდება.
მეთოდი 2: როგორც რესტორანში
ეს მეთოდი ყველაზე ხშირად გამოიყენება პროფესიონალურ სამზარეულოებში.
აიღეთ პატარა ჭურჭელი, მოათავსეთ კვერცხები და შეავსეთ ცივი წყლით. გთხოვთ გაითვალისწინოთ, რომ წყალი მთლიანად უნდა ფარავდეს კვერცხებს.
როგორც კი წყალი ადუღდება, მაშინვე გამორთეთ ცეცხლი და დააფარეთ თავსახური. კვერცხები ცხელ წყალში დატოვეთ 10 წუთის განმავლობაში.
ამის შემდეგ კვერცხები გადაიტანეთ ყინულიან წყალში და დაელოდეთ სანამ ბოლომდე გაცივდება. ასე ცილა კარგად გამოეყოფა ნაჭუჭს, გული კი რბილი დარჩება.
მეთოდი 3: ღუმელის გარეშე
ეს მეთოდი სასარგებლოა, თუ არ გაქვთ წვდომა ღუმელზე. ამ გზით კვერცხების მოსახარშად აიღეთ ჭიქა ან ღრმა თასი და მოათავსეთ მასში კვერცხები. მადუღარაში ავადუღოთ წყალი და კვერცხებს 10 წუთის განმავლობაში დავასხათ მდუღარე წყალი. ამ დროის განმავლობაში კვლავ ადუღეთ წყალი. როგორც კი დრო გავა, გაცივებული წყალი გადაწურეთ და კვერცხებს ისევ მდუღარე წყალი დაასხით კიდევ 4 წუთი. რბილად მოხარშული კვერცხი მზადაა!
ამ გზით მომზადებული კვერცხები უმჯობესია მიირთვათ კოვზით პირდაპირ ნაჭუჭიდან, რადგან ცილაც საკმაოდ რბილია.
ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რჩევები დაგეხმარებათ, რომ თქვენი საუზმე გახდეს იდეალური. გახსოვდეთ, რომ საუზმე დღის მთავარი კვებაა, ამიტომ არასდროს არ უნდა გამოტოვოთ იგი.