ელეგანტური ტორტი – მედოკის ყველაზე უჩვეულო რეცეპტი.

by ekaterine

კლასიკური თაფლის ნამცხვრის შესახებ ფიქრისას, მაშინვე წარმოვიდგენთ ნამცხვრის ფენებს, რომლებიც მონაცვლეობენ კრემისით და ცომის ნამსხვრევებით, რომლებიც გამოიყენება დეკორაციისთვის. რა მოხდება, თუ ამ დესერტის მომზადებას არასტანდარტულად მივუდგებით? გეტყვით, თუ როგორ უნდა გააკეთოთ ძალიან ელეგანტური და გემრიელი თაფლის ნამცხვარი ფირფიტების გათხელების გარეშე. თქვენ მიიღებთ დელიკატურ კრემში დასველებულ ცომის კუბიკებს. და საბოლოო აკორდი იქნება განსაცვიფრებელი კარამელის კრემის მუსი.

ცომის მომზადებისას ძალიან მნიშვნელოვანია თაფლისა და შაქრის სწრაფი კარამელიზაციის თავიდან აცილება. ამიტომ, ამ მიზნით უმჯობესია აიღოთ ტაფა სქელი ფსკერით, რაც ამის თავიდან აცილებაში დაგეხმარებათ. ასევე შეგიძლიათ მოამზადოთ თაფლიანი ცომი წყლის აბაზანაზე. მაგრამ შემდეგ ის გაცილებით მსუბუქი გახდება.

მნიშვნელოვანი დეტალი. როდესაც ცომს კვერცხს დაუმატებთ, დარწმუნდით, რომ თაფლი-კარაქის ნაზავი გაცივდა, წინააღმდეგ შემთხვევაში ცილა ჩავარდება. თუ ეს მოხდა, არ ინერვიულოთ. მიღებული მასა გადაწურეთ საცერში და განაგრძეთ ცომთან მუშაობა.

ინგრედიენტები

კარაქი 230 გრ

შაქარი 450 გრ

თაფლი 180 გრ

კვერცხი 4 ც

ხორბლის ფქვილი 300 გრ

მარილი 0,75 ჩ/კ

ვანილი გემოვნებით

სოდა 1 ჩ/კ

არაჟანი 1,4 კგ

ნაღები 150 გრ

ჟელატინი 6 გრ

წყალი 50 მლ

მომზადება

მოამზადეთ ცომი. სქელ ძირიან ქვაბში შეურიეთ 180გრ დარბილებული კარაქი 100გრ შაქარს. დაუმატეთ თხევადი თაფლი და 0,25 ჩ.კ. მარილი. ტაფა დადგით გაზქურაზე. გააცხელეთ ნარევი საშუალო ცეცხლზე, სანამ შაქარი მთლიანად არ დაიშლება, ენერგიულად ურიეთ სათქვეფით.

სოდა ჩაასხით ერთგვაროვან მასაში. ვაგრძელებთ ცეცხლზე მორევას, სანამ ლამაზ ქარვისფერ ფერს არ დავინახავთ. მიღებული მასა გააჩერეთ სამზარეულოში 10–15 წუთის განმავლობაში.გაციებულ თაფლ-კარაქის ნარევს დაუმატეთ  კვერცხი. ყველაფერი ენერგიულად აურიეთ სათქვეფით ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. დაამატეთ გაცრილი ხორბლის ფქვილი. აურიეთ ყველაფერი სათქვეფით, სანამ არ მიიღებთ ერთგვაროვან კარამელის მასას.
პერგამენტზე ვხატავთ წრეს, რომლის ზომა ემთხვევა ფორმის დიამეტრს (24 სმ). მოათავსეთ საცხობ ფირფიტაზე. ფრთხილად დაასხით ცომის საჭირო რაოდენობა წრის ცენტრში, რათა მთელი წრე შეავსოთ. გაათანაბრეთ იგი ნიჩბის გამოყენებით. დავტოვოთ ცოტა ხანს.

მეორე საცხობ ფირფიტას დააფარეთ პერგამენტი. მასზე დაასხით დარჩენილი ცომი. თანაბრად გაანაწილეთ მთელ ზედაპირზე. საცხობი ფურცელი შედგით 170 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 16-18 წუთის განმავლობაში (სანამ არ დაიბრაწება).
მზა ნამცხვრის უსწორმასწორო კიდეები მოჭერით. გაცივებული ნამსხვრევები დაფქვით ნამცეცებად. შემდეგ ნამცხვარი გაყავით შუაზე. ერთი ნაწილი 1,5 სმ სიგანის ზოლებად დავჭრათ.შემდეგ ჯვარედინად დავჭრათ პატარა კუბიკების მისაღებად. იგივეს ვაკეთებთ ტორტის მეორე ნაწილთან. მზა კუბურები გაყავით 4 ნაწილად.

მეორე საცხობი ფურცელი მოათავსეთ 170 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში. აცხვეთ მრგვალი ტორტის ბაზა 10 წუთის განმავლობაში. ცხელი ნამცხვარი კიდეების გასწვრივ ფრთხილად მოვაჭრათ ისე, რომ მისი ზომა ფორმის დიამეტრზე 1 სმ-ით ნაკლები იყოს.

კრემის მომზადება. დიდ კონტეინერში, რომელსაც აქვს მაღალი გვერდები, შეურიეთ არაჟანი მინიმუმ 15% ცხიმის შემცველობით 200 გრ შაქართან და ვანილინთან. ათქვიფეთ ყველაფერი მიქსერით 3-5 წუთის განმავლობაში ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. ნამცხვრის გვერდებზე წასასმელად 150გრ ნაღები გადავდოთ. დააფარეთ ცელოფანი და შედგით მაცივარში.

ნამცხვრის აწყობა. მოხსნადი რგოლი დადეთ ჭურჭელზე (თავდაყირა). დაფარეთ მისი კიდეები ცელოფნით.  ცენტრში წაუსვით მცირე რაოდენობით არაჟანი. მრგვალი ნამცხვრის ქვედა ნაწილს ვასხამთ კრემს. შემდეგ ცომის ნაჭერი (კრემის გვერდით ქვემოთ) დადეთ თეფშზე. კრემი გავყოთ 4 ნაწილად, რომელთაგან ერთ-ერთი მოვათავსოთ ტორტზე თანაბრად გადანაწილებით.

აიღეთ ცომის კუბიკები. ზემოდან მოვფანტავთ. შემდეგ წაუსვით კრემის მეორე ნაწილი გროვად. ფრთხილად გაანაწილეთ ფორმის გვერდებზე. ზემოდან ისევ მოაყარეთ თაფლის კუბურები. ჩვენ ვიმეორებთ ფენების განლაგებას. ზემოდან წაუსვით კრემი და გაათანაბრეთ. ნამცხვარი შედგით მაცივარში 6-8 საათით, რომ კრემით გაიჟღინთოს.

კარამელის მუსის მომზადება. ჩაყარეთ 150 გრ შაქარი სქელფსკერიან პატარა ტაფაში ან ქვაბში. ჩაასხით 50 მლ წყალი. შედგით ღუმელში. როდესაც პირველი ბუშტები გამოჩნდება, შეამცირეთ სითბო საშუალოზე. პერიოდულად ატრიალეთ ტაფა, რომ თანაბრად გაცხელდეს. არ აურიოთ ნარევი! მას შემდეგ, რაც ქარვისფერი გამოჩნდება, გამორთეთ ცეცხლი.
ცალკე ქვაბში გააცხელეთ 33%-იანი ცხიმიანი ნაღები(არა ადუღებამდე). პერიოდულად ურიეთ. ჩაასხით ცხელი კრემი შაქრის ნარევში. აურიეთ ყველაფერი ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. ერთი წუთის შემდეგ ნარევი დადგით ცეცხლზე.

დაუმატეთ მას 0,5 ჩ/კ. მარილი, ვანილინი და 50 გრ დარბილებული კარაქი. ყველა ინგრედიენტი ინტენსიურად აურიეთ, სანამ ერთგვაროვან, გლუვ მასას არ მივიღებთ, შემდეგ გადაწურეთ საცერში.

პატარა კონტეინერში გახსენით ჟელატინი ცხელ წყალში. მიღებული მასა ჩაასხით კარამელის სოუსში. ყველაფერი ენერგიულად აურიეთ, სანამ ერთგვაროვანი მუსი არ მიიღება. დაასხით ნამცხვრის თავზე. მუსი თანაბრად გაანაწილეთ მთელ ზედაპირზე. ნამცხვარი შედგით მაცივარში 30 წუთით, მოხსენით რგოლი. ნამცხვრის გვერდებზე გადაუსვით 150 გრ არაჟანი. მოაყარეთ მას თაფლის ნამსხვრევები ცომის ნამსხვრევებიდან და ყველაფერი თანაბრად გაანაწილეთ. ამ პროცესში ჩვენ ვაშორებთ ზედმეტს. მზადაა!

სხვათა შორის, იმისთვის, რომ კარამელის ფენა ისეთივე იყოს, როგორც ფოტოზე, უნდა მოამზადოთ მუსის ორმაგი პორცია. მაგრამ ამ ინგრედიენტებიდან საკმარისს მიიღებთ ნამცხვრის გასაფორმებლად.

Related Articles