რამდენჯერაც არ უნდა გადავავლო თვალი ბავშვობის დელიკატესების რეცეპტებს, მაინც ვერ ვპოულობ კერძს შესქელებული რძის გარეშე. როგორც ახლა დედა ამბობს, ყველაფერში იყო, რასაც დესერტი ერქვა. განსაკუთრებით მახსოვს ეს ნამცხვარი შესქელებული რძით, რომელსაც ჩემი ოჯახი ყოველ დაბადების დღეზე ამზადებდა.
რამდენიმე წლის წინ ბებიას რეცეპტის მიხედვით მოვამზადე, მას შემდეგ დელიკატესს სულ უფრო ხშირად ვამზადებ. თან თქვენ არც კი გჭირდებათ რაიმე სპეციალური პროდუქტის შეძენა.
ინგრედიენტები
შესქელებული რძე 370 გრ
კვერცხი 2 ც
შაქარი 0,5 ჭიქა
ხორბლის ფქვილი 1 ჭიქა
სოდა 0,5 ჩ/კ
არაჟანი 250 გრ
კარაქი 100 გრ
მომზადება
პირველ რიგში მოვამზადოთ ნამცხვრები. ამისათვის ავთქვიფოთ კვერცხები ღრმა თასში და დავამატოთ 0,5 ჭიქა. შაქარი. ნარევი ათქვიფეთ მყარ ქაფად. შემდეგ მას დაუმატეთ 0,5 ქილა შესქელებული რძე.
ნაზად მოურიეთ. ინგრედიენტებში დავამატოთ გაცრილი ფქვილი, 100 გრ არაჟანი და ძმრით გაფუებული სოდა. ყველაფერი ისევ კოვზით აურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. ცომი დაასხით პერგამენტით დაფარულ ფორმაში. ეს შეიძლება იყოს ერთი მართკუთხა ფორმა. შემდეგ ნამცხვრები უნდა გამოვჭრათ მრგვალი ყალიბით.
გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში, მზადება შეამოწმეთ ხის ჩხირით.
მზა ნამცხვრები გავაციოთ. ამასობაში მოამზადეთ გასაჟღენთი. ამისათვის შეურიეთ დარჩენილი არაჟანი სუფრის კოვზ შაქარს. გაანაწილეთ ნამცხავრზე ნარევი.
დარჩენილი შესქელებული რძე ათქვიფეთ დარბილებულ კარაქთან ერთად. ამ კრემით დაფარეთ ნამცხვრის ზედაპირი და გვერდები. შეგიძლიათ გააკეთოთ ყვავილების სახით ან უბრალოდ თანაბარ ფენად.
მახსოვს ბებიამ ნამცხვარი წრეზე კაკლის ნახევრებით დაამშვენა. გამოვიდა ძალიან ელეგანტური და მადისაღმძვრელი. დესერტს ბავშვობას ვუკავშირებ, რაც არ არის უცნაური. ბოლოს და ბოლოს, მაშინ ნამცხვრებს არავინ ყიდულობდა. დღესასწაულებზე ბებია პასუხისმგებელი იყო კერძებზე. მეც ვცადე, მხოლოდ ნატურალური პროდუქტებისგან და დიდი სიყვარულით მოვამზადე.