ყაბაყი საწებლის სოუსში: რეცეპტი სტერილიზაციის გარეშე
მეჩქარება გაგიზიაროთ, როგორ ვამზადებ ზამთრისთვის უგემრიელეს და შეუცვლელ კონსერვს – ყაბაყი საწებლის სოუსში. ქვემოთ მითითებული ინგრედიენტების რაოდენობიდან მიიღება 6 ქილა 500 მლ. ყაბაყი უმჯობესია ავიღოთ ახალგაზრდა, თხელი კანით და წვრილი მარცვლებით. და შეიძინეთ მზა სოუსი, რათა დაზოგოთ თქვენი დრო.
მწვანილიდან ასევე უმჯობესია გამოიყენოთ კამა ან ქინძი. ეს ყაბაყი მზადდება მარტივად და სწრაფად, ამიტომ თავისუფლად სინჯეთ ეს რეცეპტი. როგორც წესი, მათ ცალკე სახით მივირთმევთ ან უბრალოდ გამომცხვარ კარტოფილთან და ხორცთან ერთად. თუ თქვენ ჯერ კიდევ ფიქრობთ, როგორ გაამრავალფეროვნოთ თქვენი ყოველდღიური ზამთრის მენიუ, მაშინ ეს წვნიანი ყაბაყის ნაჭრები ცხარე ტკბილ სოუსში გამოგადგებათ, როგორც არასდროს.
ყაბაყი საწებლის სოუსში: მომზადების პროცესის აღწერა
ამ რეცეპტის მიხედვით, საშუალო ასაკის ყაბაყიც კი შიგნიდან ნაზი რჩება და გარედან ელასტიური. დიახ, და ნებისმიერი სანელებლები მათთან შესანიშნავად არის შერწყმული. მზა კერძი წვნიანია, ნივრის მსუბუქი ნოტებითა და გემრიელი ტომატის სოუსით. ზამთრისთვის ეს ყაბაყი მზადდება სტერილიზაციის გარეშე, რაც ძალიან მოსახერხებელია.
ინგრედიენტები
ყაბაყი 2,5 კგ
საწებელი 485 გ
შაქარი 150 გ
მარილი 1 ს.კ.
შავი პილპილი (დაფქული) 1 ჩ.კ.
ხმელი რეჰანი 1 ს.კ.
მზესუმზირის ზეთი 100მლ
ძმარი 80გრ ნიორი 60გ
მომზადება
გარეცხეთ ყაბაყი გამდინარე წყლის ქვეშ, დაჭერით წრეებად ან ჩხირებად დაახლოებით 0,5 სმ სისქის.
დაჭრილი ბოსტნეული მოათავსეთ თასში, რომელშიც აპირებთ მის მომზადებას. მოაყარეთ შაქარი, მარილი, დაფქული შავი პილპილი და ხმელი რეჰანი, დაასხით მცენარეული ზეთი და საწებელი. აურიეთ ყველაფერი საფუძვლიანად. დადგით გაზქურაზე და მიიყვანეთ ადუღებამდე დაბალ ცეცხლზე.
როდესაც ბოსტნეული ადუღდება, მოხარშეთ, დროდადრო ურიეთ დაახლოებით 30 წუთის განმავლობაში. ხარშვის დაწყებიდან 15 წუთის შემდეგ დაუმატეთ გაფცქვნილი და პრესში გავლილი ნიორი. აურიეთ და განაგრძეთ ხარშვა. შემდეგ დაასხით ძმარი და მოხარშეთ კიდევ 10 წუთი.
ამასობაში მოამზადეთ ქილები და ხუფები. გარეცხეთ ქილები გამდინარე წყლის ქვეშ სარეცხი საშუალებით ან სოდით.
კონტეინერის სტერილიზაცია მიკროტალღურ ღუმელშიც შეიძლება. ამისათვის ჩაასხით ცოტა წყალი თითოეულ ქილაში და ჩართეთ ყველაზე მაღალი სიმძლავრე. დაელოდეთ დაახლოებით 3-5 წუთი. ადუღეთ სახურავები წყლიან ქვაბში 10-15 წუთის განმავლობაში.
ყაბაყი მოათავსეთ სოუსში სუფთა, მშრალ ქილებში და მჭიდროდ დაახურეთ. არ არის საჭირო მისი სტერილიზაცია.
ქილები გადაატრიალეთ თავდაყირა და გადააფარეთ საბანი, სანამ ბოლომდე არ გაგრილდება. შემდეგ ამოიღეთ და გადაიტანეთ ბნელ, გრილ ადგილას.
გარწმუნებთ, როგორც კი პირველ ქილას გახსნით, ყაბაყის სხვაგვარად მომზადება აღარ მოგინდებათ. ამ რეცეპტის სილამაზე ის არის, რომ ამ ბოსტნეულის მირთმევა შესაძლებელია მაშინვე, ცივი სეზონის მოლოდინის გარეშე.