უფრო ხშირად მოამზადებთ, ვიდრე ბორშჩს!

by ekaterine

რუმინული სუპი “ჩორბა” ნაღების დრესინგით

ჩემს მეგობარს ძალიან გაუმართლა: რუმინეთში სტაჟირებაზე გაგზავნეს! ექვსი თვის შემდეგ ის დაბრუნდა და მაშინვე ჩემთან მოვიდა შთაბეჭდილებების გასაზიარებლად. მეგობარმა მითხრა, როგორ მოვამზადო რუმინული წვნიანი! მაშინ ჯერ არ ვიცოდი, რომ ეს პირველი კერძი წამყვან ადგილს დაიკავებდა ჩემი ოჯახის კვებაში.

რა გასაკვირია, რომ რუმინული “ჩორბა” მოეწონა როგორც ქმარს, რომელიც არც კი თვლის კერძებს ხორცის გარეშე, ასევე კრეატიულ ბავშვებს, რომლებსაც საერთოდ უჭირთ წვნიანის ჭამა. მეც მაშინვე მომეწონა, რადგან მიყვარს ორიგინალური კერძები. მიუხედავად ამისა, ჩემი საყვარელი კომბოსტოს წვნიანი, ბორში და მწნილი უკვე მოსაწყენი გახდა.

როგორ მოვამზადოთ რუმინული ჩორბას წვნიანი ნაღების დრესინგით

როგორც სხვა უცხოური კერძების შემთხვევაში, მაშინვე დავიწყე რუმინული სუპის „ჩორბას“ ისტორიის კითხვა. თურმე ის უძველესი დროიდან იწყება თანამედროვე თურქეთის, სირიისა და ირანის ტერიტორიებზე. შემდეგ რეცეპტი ადაპტირებული იყო სხვადასხვა ქვეყნის მახასიათებლებზე. ახლა მსგავსი სახელწოდების პირველი კერძი შეგიძლიათ ნახოთ თურქეთის, ბულგარეთის, მონტენეგროს, რუმინეთის, მაკედონიისა და მოლდოვის ეროვნულ სამზარეულოებში.

ინგრედიენტები

ხორცი 300 გრ

ხახვი 2 ც

სტაფილო 2 ც

ნიახურის ძირი 1 ც

ოხრახუშის ძირი 1 ც

ბულგარული წიწაკა 1 ც

პომიდორი 200 გრ

შაქარი 1 ჩ/კ

კარტოფილი 2 ც

ნიორი 2 კბილი

ჩილის წიწაკა 1 ც

პრასი 1 ც.

მომზადება

ხორცი დავჭრათ კუბიკებად და შევწვათ მზესუმზირის ზეთით გახურებულ ქვაბში 5 წუთის განმავლობაში. დროდადრო ურიეთ.

1 სტაფილო, 1 თავი ხახვი, ოხრახუში და ნიახურის ძირები წვრილად დაჭერით. გააგზავნეთ ბოსტნეული ტაფაში და შეავსეთ 1,5 ლიტრი წყლით. მოხარშეთ 30 წუთის განმავლობაში სახურავის ქვეშ.

წვრილად დაჭერით 1 თავი ხახვი და გააგზავნეთ მზესუმზირის ზეთით გახურებულ ტაფაზე. რამდენიმე წუთის შემდეგ მას დაუმატეთ დაჭრილი პრასი.

დავჭრათ სტაფილო და გავაგზავნეთ ტაფაზე ხახვთან ერთად. შეწვით ინგრედიენტები, დროდადრო აურიეთ.

ბულგარული წიწაკა დავჭრათ ნაჭრებად და დავამატოთ ტაფაში. აურიეთ და კიდევ შეწვით.ხახვი,
პომიდორი დავჭრათ, დავუმატოთ დანარჩენ ბოსტნეულს, მოვაყაროთ შაქარი და ავურიოთ. მოხარშეთ  სახურავის ქვეშ კიდევ 7 წუთის განმავლობაში.

ბულიონიდან ამოიღეთ ყველა ინგრედიენტი ხორცის გარდა. დაუმატეთ კუბებად დაჭრილი კარტოფილი.

წვრილად დაჭერით ნიორი და წიწაკა. ინგრედიენტები დაუმატეთ ბოსტნეულს, მოაყარეთ მარილი, როზმარინი და ორეგანო. აურიეთ და მოხარშეთ კიდევ 2 წუთი.მოურიეთ ბოსტნეული აურიეთ წვნიანში და გააჩერეთ კიდევ 15 წუთი.

ნაღები შეურიეთ კვერცხის გულს და 100 მლ ცხელ ბულიონს. მომზადებული ნარევი ჩაასხით წვნიანში, მოაყარეთ დაჭრილი ოხრახუში, გამორთეთ ცეცხლი და გააჩერეთ 15 წუთი სახურავის ქვეშ.

„ჩორბას“ სუპის მოსამზადებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი ხორცი. თუ გსურთ პირველი კერძი უფრო დიეტური გახადოთ, ქათამი ან თუნდაც ინდაური გამოგადგებათ. წვნიანი გამოვა ძალიან ნოყიერი და უჩვეულო, ინგრედიენტების ასეთი მრავალფეროვნების გამო. მოამზადეთ და გაახარეთ საკუთარი თავი და თქვენი ოჯახი სურნელოვანი პირველი კერძით!

Related Articles