ცხელ დღეებში აღარ გვინდა მძიმე საკვები, მხოლოდ მსუბუქი და არც თუ ისე მაღალკალორიული საკვები გვსურს. ეს არის ისეთი მდიდრული კერძის ზუსტი ანალოგი, როგორიც არის გოგრის ლაზანია დაფქული ხორცით.
ჭეშმარიტად საზაფხულო სადილის მოსამზადებლად საჭიროა ინგრედიენტების კლასიკური ნაკრები. ამ რეცეპტსა და იტალიურს შორის მხოლოდ ერთი განსხვავებაა: მასში გამოყენებულია არა შეძენილი ფურცლები ან ხელნაკეთი ცომი, არამედ მწიფე ყაბაყი.
როგორ მოვამზადოთ გოგრის ლაზანია დაფქული ხორცით
იმისათვის, რომ კერძს ძალიან მდიდარი გემო ჰქონდეს, უნდა მოამზადოთ ორი სოუსი: ბოლონეზი და ბეშამელი. ისინი გაჟღინთავენ ყაბაყის ზოლებს თავიანთი არომატით და შედეგად, ბოსტნეულის ლაზანია უბრალოდ ფანტასტიკური გამოვა. ორიგინალზე უკეთესიც კი არის!
ინგრედიენტები
ყაბაყი 2 ც
ღორის ხორცი 400 გ
ხახვი 1 ც
სტაფილო 1 ც
მზესუმზირის ზეთი 2 ს.კ.
პომიდორი საკუთარ წვენში 200 გრ
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით
ოხრახუში 10 გრ
პროვანსის მწვანილი 5 გრ
შაქარი 1 მწიკვი
რძე 400 მლ
კარაქი 25 გრ
ხორბლის ფქვილი 25 გრ
მუსკატის კაკალი 0,2 ჩ/კ
მოცარელა 100 გრ
მყარი ყველი 200 გრ
მომზადება
ბოლონეზის სოუსის მომზადება. ხახვს ვასუფთავებთ. დავჭრათ პატარა კუბიკებად. სტაფილოებს ვასუფთავებთ. წვრილ სახეხზე ვსვამთ. მზესუმზირის ზეთით გახურებულ ტაფაზე ხახვი დარბილებამდე შეწვით. შემდეგ დაამატეთ სტაფილო. აურიეთ და ბოსტნეული გააჩერეთ ცეცხლზე 5 წუთის განმავლობაში.
ტაფაში დაამატეთ დაფქული ღორის ხორცი და პომიდორი საკუთარ წვენში. ყველაფერს კარგად ვურევთ. ოხრახუშს ვრეცხავთ და დავფქვავთ. ხორცს დაუმატეთ მწვანილი, შავი პილპილი, მარილი, პროვანსული მწვანილი და შაქარი. აურიეთ და ხარშეთ კიდევ 7-10 წუთი. გამორთეთ ცეცხლი.
მოამზადეთ ბეშამელის სოუსი. გაადნეთ კარაქი მძიმე ფსკერიან ქვაბში. დაუმატეთ მას ხორბლის ფქვილი. ენერგიულად აურიეთ. როდესაც ფქვილი ოდნავ ოქროსფერი გახდება, თანდათან დაასხით თბილ რძეში, მუდმივად ურიეთ.
სოუსს დაუმატეთ მუსკატის კაკალი და მცირე რაოდენობით მარილი. ყველაფერი მიიყვანეთ ადუღებამდე. ქვაბში შიგთავსი ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე კიდევ 2 წუთის განმავლობაში შესქელებამდე, მუდმივად ურიეთ. საცხობი ჭურჭლის ძირი შეზეთეთ მზა ბეშამელის სოუსით.
ყაბაყი კარგად გარეცხეთ. სიგრძეზე დაჭერით გრძელ ზოლებად. ბოსტნეულს წავუსვათ ბეშამელი. უხვად მოასხით ბოლონეზის სოუსი. შემდეგ – ბეშამელი, თანაბრად გადაანაწილეთ.
მყარი ყველი გახეხეთ წვრილ სახეხზე. მსუბუქად მოაყარეთ ისინი ზედა ფენაზე. შემდეგ კვლავ დაალაგეთ ბოსტნეულის ზოლები. წაუსვით მათ ჯერ ბოლონეზი, შემდეგ თეთრი სოუსი. ყველაფერს ყველი მოაყარეთ.
გააგრძელეთ ფენების მონაცვლეობა, სანამ ინგრედიენტები არ ამოიწურება. მოცარელა გახეხეთ წვრილ სახეხზე. ბოლო ფენას მოაყარეთ. ფორმას ვაგზავნით წინასწარ გახურებულ 180 გრადუსზე 30-35 წუთის განმავლობაში.
შემდეგ მზა კერძი უნდა დაჭრათ ნაწილებად და დაალაგოთ თეფშებზე. სხვათა შორის, ასეთ მადისაღმძვრელ ყაბაყის ლაზანიას არანაირი დამატება არ სჭირდება. ის თავისთავად კარგია.