ამ დესერტის 3 რეცეპტი მოეწონება ერთდროულად გემრიელი და ჯანსაღი ტკბილეულის მოყვარულებს.

by ekaterine

როგორ მოვამზადოთ მარმელადი: 3 რეცეპტი

ჩვენს ოჯახში ყველას უყვარს ტკბილეული, განსაკუთრებით ის, რასაც თავად ვამზადებთ. ჩვენ კი განსაკუთრებული ურთიერთობა გვაქვს მარმელადთან. ახლობლები დიდი ხანია რაღაც გემრიელს მაწერენ. კარგი, დროა აისრულონ მათი სურვილი. დღეს ჩვენ მოვამზადებთ მშვენიერ ტკბილეულს – ხელნაკეთ მარმელადს, რომელიც არა მარტო გემრიელი, არამედ ჯანსაღიცაა.

ფერადი საღეჭი ტკბილეული ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ვინმეს გულგრილს დატოვებს. მე ძალიან მიყვარს მათი მომზადება, რადგან ამას მინიმალური დრო სჭირდება, კერძი კი დაბალკალორიული და ჯანსაღი გამოდის. მაგრამ რაც მთავარია, ასეთი მარმელადები შეიძლება ლამაზად შეფუთოთ და გააკეთოთ პატარა საჩუქრები მეგობრებისთვის. ასე რომ, დავიწყოთ!

მარმელადის მომზადება: 3 მარტივი რეცეპტი

ტკბილეული წვენებით

1,5 ჭიქა ბოსტნეულის ან ხილის წვენი

4 ს.კ. ჟელატინი

2 ს.კ.  თაფლი

0,5 ჩ.კ ვანილის ექსტრაქტი

აიღეთ პატარა ქვაბი და ჩაასხით მასში წვენი. დაასხით ჟელატინი, კარგად აურიეთ და დატოვეთ გასაფუვებლად. შემდეგ ისევ აურიეთ.

ახლა ტაფა უნდა დავდგათ ცეცხლზე, რათა ნარევი უბრალოდ გაცხელდეს და ჟელატინის ნაწილაკები დაიშალოს. წვენი ოდნავ შესქელდება. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ აკრძალულია ამ ნარევის ადუღებამდე მიყვანა.

შემდეგ მარმელადის მასას დაუმატეთ თაფლი ან ლერწმის შაქარი. სიტკბოს რაოდენობა დაარეგულირეთ თქვენი გემოვნებით. სასიამოვნო არომატისთვის დაამატეთ ვანილი.

ფორმების შერჩევაც ძალიან მნიშვნელოვანი პროცესია, განსაკუთრებით თუ გეგმავთ ბავშვების ტკბილეულით განებივრებას. ასე რომ დაფიქრდით რა ფიგურებს გამოიყენებთ. პატარა დათვები ან გულები ზოგადად მომგებიანი ვარიანტია.

ჩაასხით ჩვენი ნარევი შერჩეულ ფორმებში და გააჩერეთ დაახლოებით 3 საათი ისე, რომ შიგთავსი მთლიანად გამაგრდეს. ასეთი ტკბილეული ინახება მაცივარში 3 კვირის განმავლობაში, თუ, რა თქმა უნდა, ამ დრომდე შემორჩა.

რძის მარმელადი

1 ჭიქა რძე

1 ს.კ. ლერწმის შაქარი ან თაფლი

3 ჩ.კ ჟელატინი

ვანილი

ბუნებრივი საღებავები სურვილისამებრ

რძით მომზადებული მარმელადის ეს რეცეპტი შეიძლება მოეწონოს პლომბირისა და ჩიტის რძის ტკბილეულის მოყვარულებს.

ჩვენ ვამზადებთ ამ კერძს იგივე პრინციპით, როგორც პირველი ვარიანტი. შეურიეთ 0,5 ჭიქა რძე ჟელატინს და მიიყვანეთ ადუღებამდე, სანამ ყველა კოშტი მთლიანად არ დაიშლება.

ახლა დაამატეთ შაქარი, ვანილი, დარჩენილი რძე და ცოტაოდენი საღებავი, სურვილისამებრ, თუმცა შეგიძლიათ დატოვოთ ტკბილეული მხოლოდ თეთრი.

ყველაფერი კარგად აურიეთ, რომ ერთგვაროვანი კონსისტენცია მიიღოთ. ჩაასხით ფორმებში და გააჩერეთ მთლიანად გასაცივებლად 25 წუთის განმავლობაში. ასეთი დესერტი ინახება დახურულ ჭურჭელში მაცივარში 14 დღის განმავლობაში.

მარმელადი ხილის რბილობით

2 ჭიქა დაჭრილი ხილი (ერთი ჭიქა დაახლოებით 240 მლ)

1 ჭიქა წვენი

3 პაკეტი სტევია

5 პაკეტი ჟელატინი

ხილისა და წვენის შერწყმის 3 ძირითადი ვარიანტია: ვაშლის წვენი და დაჭრილი მარწყვი ბანანთან ერთად; ანანასის და მანგოს წვენი ბანანთან ერთად; ვაშლის წვენი და მარწყვი მოცვით.

გახეხეთ იმდენი ხილი, რომ მოთავსდეს 2 ჭიქაში. ჩაასხით წვენი ტაფაში, მოაყარეთ დაჭრილი ხილი და დადგით ცეცხლზე, რომ ყველა ნაჭერი დარბილდეს. შემდეგ დაამატეთ სტევია.

ნარევი ათქვიფეთ ბლენდერით, რომ მიიღოთ ერთგვაროვანი მასა. დააცადეთ ბოლომდე გაცივება 5 ან 10 წუთის განმავლობაში.

დაუმატეთ ჟელატინი და კარგად აურიეთ.
ჩაასხით შიგთავსი ფორმებში და შედგით მაცივარში, რომ ტკბილეული კარგად გაიყინოს.

ახლა თქვენ იცით, როგორ გააკეთოთ მარმელადი. იმისათვის, რომ მზა ტკბილეულის ფორმიდან ამოღება ადვილი იყოს, უმჯობესია გამოიყენოთ სილიკონის ფორმები. მაგრამ თუ არ არსებობს, პლასტმასის გამოყენებაც შეიძლება, მხოლოდ თავდაპირველად დაამუშავეთ ისინი ზეთით. მარმელადის ნაზავი შეიძლება თეფშზეც კი დავტოვოთ და როცა გამაგრდება, უბრალოდ კუბიკებად დავჭრათ.

 

Related Articles