სანამ გაცივდება უნდა ჭამოთ! გამოვიღებ ღუმელიდან და 5 წუთის შემდეგ ნამცეცი არ არის.

by ekaterine

დესერტის რეცეპტი მოცარტის სამშობლოდან, რომელიც მხოლოდ ცხელი უნდა მიირთვათ

როგორ ვაქციოთ ათქვეფილი ცილები შაქართან ერთად საოცარი გემოს დესერტად, ცნობილია ავსტრიაში უშუალოდ. ჯერ კიდევ კარანტინამდე მოვახერხე მოცარტის სამშობლოში, ზალცბურგში ჩასვლა. და შემიყვარდა არა მხოლოდ ამ შესანიშნავი ქალაქის ბუნების სილამაზე, არამედ დესერტებიც.

დიდი ხნის განმავლობაში ვერ ვბედავდი ყველაზე იდუმალი ავსტრიული დესერტის – ზალცბურგის ნოკერლის მომზადებას, სანამ ეს რეცეპტი არ მივიღე. გამოთქმა „ეშმაკი არ არის ისეთი საშინელი, როგორც დახატულია“ სრულად აღწერს ამ დესერტის მომზადებას.

დესერტი თავისი გარეგნობით განასახიერებს 3 ბორცვს, რომლებიც გარს აკრავს ზალცბურგს, შაქრის ფხვნილი კი თოვლით დაფარული მწვერვალებია. ტრადიციულად ზალცბურგის ნოკერლს მიირთმევენ მოცვის სიროფთან ან კრემთან ერთად. ისე, ძალიან მომეწონა ეს დესერტი შაქრით გახეხილი  ჟოლოთი.

ათქვეფილი ცილები შაქრით

დესერტს სახელწოდებით „ზალცბურგ ნოკერლი“. ღრუბელზე ტკბილი გემო აქვს!

 

ინგრედიენტები დესერტისთვის

100 გრ შაქარი

5 კვერცხი

50 გრ ჟოლო

2 ს.კ. ფქვილი

1 ს.კ. სახამებელი

0,5 ჩ.კ ვანილის არომატი

ლიმონის კანი

0,5 ჩ.კ ფქვილი

მწიკვი მარილი

შაქრის პუდრა მოსაყრად

ინგრედიენტები სიროფისთვის

50 გრ ჟოლო

40 მლ კრემი

10 გრ შაქარი

მომზადება

გულები გააცალკევეთ ცილებისგან. დაგჭირდებათ 5 ცილა და 3 გული. კვერცხის ცილა ათქვიფეთ მწიკვი მარილით, სანამ არ ჩამოყალიბდება მყარი მწვერვალები, შემდეგ დაამატეთ შაქარი და განაგრძეთ თქვეფა.

ცალკე თასში გულებს დაუმატეთ ლიმონის ცედრა და ვანილის არომატი. კარგად აურიეთ, შემდეგ კი გულები ჩაასხით ცილოვან მასაში. დაუმატეთ ფქვილი, სახამებელი და გამაფხვიერებელი. ნაზად აურიეთ ყველაფერი სილიკონის ნიჩბით.

საცხობ ფორმას წაუსვით კარაქის პატარა ნაჭერი, შემდეგ კი მოასხით მასის ნახევარი. ზემოდან თანაბრად გაანაწილეთ ჟოლო, შემდეგ კი მასის მეორე ნახევრიდან ჩამოაყალიბეთ სამი მწვერვალი (გახსოვდეთ, რომ ეს არის მთები ზალცბურგის ირგვლივ და მხოლოდ სამი მათგანია).

გამოაცხვეთ დესერტი 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში.
გაითვალისწინეთ, რომ მწვერვალები უნდა იყოს ყავისფერი. თუ ისინი ძალიან სწრაფად დაიბრაწებიან (განკუთვნილ დრომდე), შეამცირეთ ღუმელის ტემპერატურა. და პროცესის დასრულებამდე არ გააღო ღუმელი, თორემ ყველაფერი წასულია, ტემპერატურის ვარდნისგან მწვერვალები დაეცემა.

სანამ დესერტი ცხვება, შეგიძლიათ მოამზადოთ ჟოლოს სოუსი. ამისათვის, ცალკე კონტეინერში ჩანგლით დაჭერით ჟოლო. ნაღები ათქვიფეთ შაქართან ერთად და შეურიეთ ჟოლოს.

მზა დესერტს მოაყარეთ შაქრის პუდრა. მიირთვით ჟოლოს სოუსით გემრიელად!

Related Articles