საბავშვო ბაღში კვება პირდაპირ დამოკიდებულია მზარეულის უნარებზე. ამ ბანალურ სიმართლეს ახლახან მივხვდი, როცა ჩემმა შვილმა ენთუზიაზმით დაიწყო ყვება, რა გემრიელად იკვებებოდა დღეს. ყველაზე დიდი აღფრთოვანება გამოიწვია ქიშმიშით ხაჭოს კერძმა. იმისდა მიუხედავად, რომ სახლში ბავშვი მასზე დიდად არ გიჟდებოდა. ისიც კი ვიფიქრე, როგორი კულინარიული შედევრია. ამიტომ მეორე დღესვე ვისწავლე მისი მომზადება.
აღმოჩნდა, რომ მე უკვე მეოთხე დედა ვიყავი, რომელიც სასწაული რეცეპტით დაინტერესდა. სხვა ბავშვებმაც ძალიან დააფასეს ხაჭოს ეს ქმნილება. მზა კერძი ძალიან მადისაღმძვრელი ჩანდა. პატარამ ნამდვილი სიამოვნებით შეჭამა დესერტი და მეტი მოითხოვა. კარგი, დროა ვცადოთ!
ინგრედიენტები
ხაჭო 750 გრ
კვერცხი 5 ც
არაჟანი 200 გრ
ვანილის შაქარი 8 გრ
მანანი 50 გრ
შაქარი 150-180 გრ
ქიშმიში 50 გრ
ხორბლის ფქვილი 1-2 ს/კ
ლიმონის ცედრა 0,5 ს.კ.
მარილი 1 მწიკვი.
მომზადება
ხაჭო შეურიეთ არაჟანს, ბურღულს, ვანილის შაქარს, ცედრას და მარილს. დაუმატეთ ცილებისგან გამოყოფილი გულები. ინგრედიენტები ათქვიფეთ ბლენდერით ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
ქიშმიში გავრეცხოთ და გავაშროთ, შემდეგ შევურიოთ ფქვილს და ჩავასხათ ხაჭოს მასაში. აურიეთ და დატოვეთ 15 წუთი ისე, რომ მანანის ბურღული გაფუვდეს.
ათქვიფეთ კვერცხის ცილა, თანდათან დაუმატეთ შაქარი. უნდა მიიღოთ ფუმფულა სტაბილური ქაფი. ნაზად აურიეთ ცომში პორციებად.
24 სმ დიამეტრის ტაფას დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი, გვერდებზე წაუსვით კარაქი. თუ ჩვეულებრივ ფორმას იყენებთ, მოაყარეთ მას მანანი ან ფქვილი. დაასხით ცომი.
გამოაცხვეთ ხაჭოს მასა 170 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 60-70 წუთის განმავლობაში. მზა კერძი დატოვეთ ღუმელში გახსნილი კარით ბოლომდე გასაცივებლად.
ხარშვისას ხაჭო 2 სმ-ით გაიზრდება, დესერტი რომ არ გაფუჭდეს, ჯობია ცოტა ხანს არ შეხოთ. ხოლო თბილ ღუმელში ნელი გაგრილება ხელს უწყობს კარგად გამაგრებას. გამოდის წვნიანი და ნაზი. ცოტა შაქრის პუდრა და, რა თქმა უნდა, არაჟანი იქნება დასასრული. შეგიძლიათ მიირთვათ!