ოდესმე გიფიქრიათ, რამდენი დრო სჭირდება გარკვეულ კერძებს ჩვენს მაგიდასთან მისასვლელად? მაგალითად, ტკბილი ფუნთუშები, ყველამ იცის, ყველას უყვარს, ნებისმიერ საცხობში მოიპოვება. და ეს არ არის მხოლოდ ჩვენთან, პოპულარულია ყველა კონტინენტზე.
ისინი პირველად შუა საუკუნეებში გამოჩნდნენ. ფუნთუშების ყიდვა მხოლოდ ფეოდალებს შეეძლოთ, ჩვეულებრივი გლეხები კი მხოლოდ პურს ჭამდნენ. ფუნთუშების შექმნის იდეა სამეფო კონდიტერებს მას შემდეგ გაუჩნდა, რაც ინდოეთიდან ჯანჯაფილის შემოტანა დაიწყო. იმ დროისთვის დახვეწილი დესერტი შაქრის პუდრით იყო დაფარული.
მრეწველობის ზრდასთან ერთად ვითარდება საკონდიტრო ნაწარმიც. მალე ტკბილი ფუნთუშები დიდი წარმატებით იყიდება ქუჩებში, განსაკუთრებით ბრიტანეთში. ინგლისელი ქალები ესწრებიან კულინარიის გაკვეთილებს და ახარებენ ოჯახებს სურნელოვანი ნამცხვრებით. ასე შეიცვალა რეცეპტი ნელ-ნელა მანამ, სანამ არ გახდა აუცილებელი თანამედროვე საცხობისთვის.
ინგრედიენტები
რძე 265 მლ
შაქარი 5 ს.კ
საფუარი 6 გ
მზესუმზირის ზეთი 3 ს.კ.
კარაქი 100გრ
კვერცხი 2ც.
მარილი 0.25ს.კ.
ხორბლის ფქვილი 500გრ
ყავა ან კაკაო 130გრ
კვერცხის გული 1ც.
ვანილინი გემოვნებით
მომზადება
დაიწყეთ ცომით: თბილ რძეში ჩაამატეთ 1 ს.კ. შაქარი და საფუარი. დაელოდეთ 5 წუთი ქაფის ამოსვლამდე.
შემდეგ დაუმატეთ 2 ს.კ. შაქარი, ვანილინი, გამდნარი კარაქი (50 გრ), მარილი. და თანდათან დაამატეთ ფქვილი, აურიეთ. მოზილეთ რბილი ცომი და გააფუეთ (ამას შეიძლება ერთი საათიდან ორამდე დასჭირდეს) მოამზადეთ შიგთავსი. კაკაოს ამ ყავას შეურიეთ შაქარი, კარაქი და აურიეთ.
გააბრტყელეთ ცომი და წაუსვით შიგთავსი და ცომი რულეტად გადაახვიეთ.
რულეტი გავყოთ 9 ნაწილად, მოვათავსოთ საცხობ ფირფიტაზე და წავუსვათ რძით ათქვეფილი კვერცხის გული. გამოაცხვეთ ფუნთუშები წინასწარ გახურებულ ღუმელში 20 წუთის განმავლობაში 190 გრადუსზე.
როდესაც ფუნთუშები მზად იქნება, არჩევანი გაქვთ. შეგიძლიათ ისეთივე ფუმფულა დატოვოთ და მაშინვე მიირთვათ. ან მოამზადეთ შაქრის ან შოკოლადის მინანქარიდა დაასხით ფუნთუშებს. ორივე ვარიანტი კარგია. ხოლო მათთვის, ვინც ფუნთუშებს ხშირად ამზადებს და უყვარს მრავალფეროვნება, გირჩევთ შიგთავსში ჩირის, ქიშმიშის და სხვა ჩირის დამატებას. ძალიან კარგია ასევე ყაყაჩოს თესლით. თუ ამას აირჩევთ: მშრალ ყაყაჩოს თესლს დაასხით მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 30 წუთი. შემდეგ გაწურეთ, მოათავსეთ ბლენდერში, დაუმატეთ შაქარი (2 სუფრის კოვზი) და ათქვიფეთ ბლენდერში ან შიგთავსი გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. შემდეგ დაუმატეთ მდნარი კარაქი და აურიეთ. გისურვებთ კარგ მადას!