როგორ მოვამზადოთ კომბოსტოს ტოლმა: საჭიროა თუ არა ტაფაზე შეწვა
კომბოსტოს ტოლმა მრავალ ოჯახში ერთ-ერთი ყველაზე საყვარელი კერძია. ამ კერძის სწორად მომზადების ერთი საიდუმლო არსებობს და სიამოვნებით გაგიზიარებთ. ჩემს ოჯახს და მეგობრებს უბრალოდ არ შეუძლიათ მასზე უარის თქმა.
საიდან გაჩნდა ეს კერძი
ტრადიციულად, ისინი ითვლება პირველყოფილ სლავურ კერძად. მაგრამ გამოდის, რომ კომბოსტოს ტოლმას მთელ მსოფლიოში ამზადებენ. საბერძნეთში კომბოსტოს ფოთლებს ანაცვლებენ ყურძნის ფოთლებით, უკრაინის ზოგიერთ რეგიონში – ახალგაზრდა ჭარხლის ფოთლებით. უფრო მეტიც, შევსება შეიძლება ძალიან განსხვავებული იყოს. ბრინჯი, წიწიბურა, ქერი, ფეტვი, სიმინდის ფაფა და შეგიძლიათ აირჩიოთ ნებისმიერი ხორცი ან მოამზადოთ სოკოთი და ბოსტნეულით. კომბოსტოს ტოლმას ამზადებენ ევროპის თითქმის ყველა ქვეყანაში, მხოლოდ მათ სხვანაირად უწოდებენ და კორეასა და ჩინეთშიც კი!
ახლა კი საქმეზე. მე გიზიარებთ საიდუმლოებას, რომელიც თქვენს კომბოსტოს ტოლმას ისეთს გახდის, რომ ისინი ერთ წამში გაიფანტება თეფშიდან. აი, როგორ მოვამზადოთ ჩემი რეცეპტის მიხედვით.
როგორ მოვამზადო კომბოსტოს ტოლმა? ამისთვის საჭიროა:
აირჩიეთ დიდი კომბოსტო კარგი მთლიანი ფოთლებით;
აიღეთ მრგვალი მარცვლოვანი ბრინჯი, რადგან მას აქვს „წებოვნების“ უნარი;
აიღეთ დაფქული ხორცი გემოვნებით – ვიღებ საქონლისა და ღორის ნარევს (მარტო საქონლის ხორცი მშრალი იქნება, მხოლოდ ღორის ხორცი ძალიან ცხიმიანი);
შიგთავსს დავამატოთ ხახვი, სტაფილო და ნიორი – წინასწარ შევწვი ტაფაში დარბილებამდე;
მოხარშეთ კომბოსტოს ფურცლები წყალში დარბილებამდე;
მოხარშეთ ბრინჯი ნახევრად მზადყოფნამდე.
შეურიეთ ბრინჯი უმ დაფქულ ხორცთან და შემწვარ ბოსტნეულთან;
შეავსეთ კომბოსტოს ფოთოლი ფარშით…
ახლა კი საიდუმლო საიდუმლო! აუცილებლად შეწვით კომბოსტოს რულეტები ტაფაზე ცოტაოდენი მცენარეული ზეთით. ცოტა მეტი დრო დასჭირდება და მერე ტაფის გარეცხვა მოგიწევთ, მაგრამ დამიჯერეთ, ღირს! საკმარისია კომბოსტოს რულეტები შებრაწოთ ყველა მხრიდან, სანამ არ გახდება ოქროსფერი. გააკეთეთ ეს მაღალ ცეცხლზე და მხოლოდ რამდენიმე წუთი დაგჭირდებათ. მხოლოდ შეწვის შემდეგ მოათავსეთ ტოლმა ტაფაში შემდგომი მომზადებისთვის.
Რისთვის უნდა შევწვათ? როდესაც კომბოსტოს რულეტებს შეწვავთ, კომბოსტო, მსუბუქად მოიხარშება და დარბილდება, გამოყოფს ფოთოლში დარჩენილ შაქარს. შედეგად, ისინი კარამელიზდება და ეს აძლევს ძალიან ტკბილ და უჩვეულო გემოს. მოხარშვის შემდეგაც კი, კომბოსტოს ტოლმა ოდნავ ხრაშუნა იქნება და ძალიან გემრიელი. თავად კომბოსტოს რულეტები მომზადების ამ ვარიანტით არ არის წვნიანი, მაგრამ მკვრივი და ელასტიურია, კომბოსტო არ იშლება და თავად შიგთავსი მთლიანად მოხარშული იქნება.