საბედნიეროდ, ეს რეცეპტი კარგად ვიცი, რადგან ძალიან დიდი ხნის წინ დედის ხელით ჩაიწერა რეცეპტების რვეულში.
რისი მომზადება შეგიძლიათ კარტოფილისგან
ინგრედიენტები
2 კგ კარტოფილი
500 გრ ხორცი
400 გრ სალა
2 ხახვი
4 კბილი ნიორი
2 ჩ.კ მარილი
50გრ მანანი
რძე 250 მლ
1 ს.კ. სანელებლები კარტოფილისთვის
ძეხვის ფორმირებისთვის 4 ცალი ნაწლავი ან გარსაცმი.
წიწაკა გემოვნებით
მომზადება
ვიტყვი, რომ ბავშვობაში ასეთ ძეხვს მხოლოდ სალით ამზადებდნენ, მაგრამ ხორცს თუ დაუმატებთ, უფრო გემრიელი გამოვა.
სალა დავჭრათ კუბიკებად, ხორცი უფრო დიდ ნაჭრებად. ტაფაში შეწვით ქონი ერთი წუთით, შემდეგ დაუმატეთ ხორცი და შეწვით ყველაფერი ოქროსფერამდე. გაფცქვენით და წვრილად დაჭერით ხახვი. ხორცს დაუმატეთ ხახვი ბეკონით და ასევე შეწვით ოქროსფერამდე.
გაასუფთავეთ კარტოფილი და გახეხეთ წვრილ სახეხზე, როგორც კარტოფილის ბლინებისთვის. კარტოფილს დაუმატეთ ქონი ხორცთან და ხახვთან ერთად. ამ შემთხვევაში აუცილებელია სალა ხორცთან ერთად გადავიტანოთ, რომ შეწვისგან წარმოქმნილი ცხიმი არ მოხვდეს კარტოფილში.
ასევე დაამატეთ დაჭრილი ნიორი, რძე, მარილი, პილპილი და სანელებლები კარტოფილისთვის, გარდა ამისა, მანანი. აურიეთ კარგად.
ღორის ნაწლავი კარგად გარეცხეთ და ნახევარი საათის განმავლობაში დატოვეთ ძმრით წყლის ხსნარში (2 ლიტრი წყალი არის 1 ჭიქა 9%-იანი ძმარი). კარგად გარეცხეთ გამდინარე წყლის ქვეშ. ხოლო თუ ნაწლავის გამოყენება არ გსურთ, მაშინ მაღაზიაში შეგიძლიათ შეიძინოთ სპეციალური გარსაცმები ძეხვის ფორმირებისთვის.
ნაწლავის ერთი მხარე ძაფით დაამაგრეთ. დაიწყეთ ნაწლავის ამოვსება მზა მასით. გთხოვთ გაითვალისწინოთ, რომ თქვენ უნდა შეავსოთ ნაწლავის ნახევარზე მეტი. შემდეგ დაამაგრეთ ძაფით მეორე ბოლო.
საცხობ ფირფიტას წაუსვით მცენარეული ზეთი ან ცხიმი. მოათავსეთ კარტოფილის ძეხვი ისე, რომ ერთმანეთს არ შეეხოს. თითოეულ ძეხვში გააკეთეთ 15-20 ნაჩხვლეტი მთელ სიგრძეზე. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში დაახლოებით 1,5 საათის განმავლობაში.
ესე იგი, გემრიელი კარტოფილის ძეხვი მზადაა. გემრიელად მიირთვით!