ამ გემრიელ აკორდეონს ვაშლთან ერთად მესამედ ვამზადებ ერთ კვირაში. სწრაფი და უპრობლემო. 🥧

by ekaterine

ბერძნული ფილოს ცომის ღვეზელი

ცოტა ხნის წინ, ჩვეულებრივი ფენოვანი ცომის გარდა, ჩემს საყინულეს შეემატა ფილოს ცომი. ეს არის ყველაზე თხელი უფუარი ფურცლები, საიდანაც შესანიშნავი ღვეზელები მიიღება. მისი ნეიტრალური გემო მას შესაფერისს ხდის როგორც ტკბილი, ასევე მარილიანი ნამცხვრებისთვის. დღეს კი გეტყვით როგორ მოვამზადოთ ბერძნული ფილოს საკონდიტრო ღვეზელი ვაშლით და ქიშმიშით.

გამოცხობის თავისებურება მისი ფორმირების ხერხშია. შევსებული ფურცლები იკეცება აკორდეონივით, რაც ქმნის ნაკეცის ეფექტს. აქედან მომდინარეობს ღვეზელის სახელწოდება – „პლისე“. დელიკატესი ნაზი რომ იყოს, მას ნამავს ტკბილი რძე-კვერცხის სოუსით. შიგთავსით გაჟღენთილ ნამცხვარს მთელი ოჯახი მიირთმევს.

ინგრედიენტები

ფილოს ცომი 400 გრ

კარაქი 75 გრ

მზესუმზირის ზეთი 60 მლ

ქიშმიში 100 გრ

ვაშლი 2 ც

დარიჩინი 1 ც

კვერცხი 2 ც

შაქარი 80 გრ

ვანილი 1 ჩ.კ.

მომზადება

ქიშმიში 5 წუთის განმავლობაში ცხელ წყალში დაასველეთ. გარეცხეთ ვაშლი, გათალეთ და დაჭერით პატარა ნაჭრებად. ქიშმიშს წყალი გადაუწურეთ და ვაშლში შეურიეთ, დაუმატეთ დარიჩინი.

გაადნეთ კარაქი და შეურიეთ მზესუმზირის ზეთს. ღრმა საცხობ ფირფიტას წაუსვით კარაქი.

ცომი გაადნეთ, დააფინეთ ერთი ფურცელი, მოასხით ზეთის ნარევი და დააფარეთ მეორე ფურცელი. შემდეგ ზემოდან წაუსვით კარაქი და მოაყარეთ შიგთავსის ნაწილი.  გადაკეცეთ აკორდეონივით და გადაიტანეთ საცხობ ფირფიტაზე.

გაიმეორეთ პროცესი ყველა ფურცლისთვის. თქვენ უნდა გქონდეთ დაახლოებით 6 აკორდეონი.  გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 10-15 წუთის განმავლობაში.

სოუსისთვის შეურიეთ კვერცხი, შაქარი, ვანილი, გამაფხვიერებელი და სახამებელი. თანდათან დაუმატეთ რძე, მასა ათქვიფეთ სათქვეფით. მიღებული მასა დაასხით ღვეზელს და შედგით ღუმელში კიდევ 10 წუთით.

ბერძნული ღვეზელს ტრადიციულად შეგიძლიათ მოაყაროთ შაქრის პუდრა. ჩვენს დესერტს იშვიათად აქვს გაციების დრო, მას ჯერ კიდევ თბილად ვჭამთ. მაგრამ მე მოვახერხე ნაჭრის დამალვა, ასე რომ, თამამად შემიძლია ვთქვა, რომ მეორე დღესაც  გემრიელია. ისიამოვნეთ და გაუზიარეთ მეგობრებს!

Related Articles