ჩემდა გასაკვირად, ბავშვებსაც კი მოეწონათ ბუნებრივი დელიკატესი.

by ekaterine

დაშაქრული ხილი მთელი მსხლისგან ძალიან მარტივად

ჩვენს ოჯახში მსხალი მხოლოდ დედაჩემს უყვარს. დანარჩენები მათ მიმართ გულგრილები არიან. ამიტომ, მოსავლის უმეტესი ნაწილი ჩვეულებრივ ლპება. დედა სულ გაბრაზებული იყო ამაზე. ხილის და დედაჩემის ნერვების გადასარჩენად გადავწყვიტე მისგან ხელნაკეთი დაშაქრული ხილი დამემზადებინა. ჩემდა გასაკვირად, ბავშვებსაც კი მოეწონათ ბუნებრივი დელიკატესი.

ვაღიარებ, რომ პროცესი საკმაოდ ხანგრძლივია და ძალისხმევას მოითხოვს. მაგრამ გპირდებით, რომ შედეგით კმაყოფილი დარჩებით. მსხალი ნაჭრებად კი არ დავჭერი, გაფცქვნის შემდეგ მთლიანად მოვხარშე. ასე რომ, ჩირი უფრო მადისაღმძვრელად გამოიყურება და ფორმას შესანიშნავად ინარჩუნებს. ყუნწის წყალობით, დაშაქრული მსხალი წააგავს ქარვის კანფეტს. ერთხელ სცადე და გპირდები არ შეჩერდები.

როგორ მოვამზადოთ ხელნაკეთი დაშაქრული მსხალი

დაშაქრული ხილისთვის შესაფერისია მოუმწიფებელი მსხალი ან მაგარი ხილი. თუ ისინი რბილია, ისინი უბრალოდ დაიშლება. ამათგან ჯემის გაკეთება სჯობს. მომზადების დაწყებამდე სასურველია ნაყოფი სოდის ხსნარში დაასველოთ. ის მისცემს დაშაქრულ ხილს ლამაზ ქარვისფერ ფერს. მსხლის წონა მითითებულია გასუფთავებულ ფორმაში.

ინგრედიენტები

მსხალი 4,1 კგ

შაქარი 2 კგ

წყალი 3,4 ლ

ლიმონმჟავა 0,5 ჩ/კ

სოდა 3 ს/კ .

მომზადება

მსხალი მოაცალეთ კანი და ბირთვი ისე, რომ ნაყოფი დარჩეს მთლიანი და ყუნწიანი. ასევე შეგიძლიათ მსხალი შუაზე გაჭრათ.

ნაყოფს დაასხით 3 ლიტრი წყალი სოდასთან ერთად და გააჩერეთ 2–2,5 საათი. შემდეგ გადაწურეთ სოდის ხსნარი და რამდენჯერმე გარეცხეთ მსხალი ჩვეულებრივი წყლით.

შაქარი და 400 მლ წყალი აურიეთ, სიროფი მიიყვანეთ ადუღებამდე და ჩაყარეთ მასში მსხალი. აურიეთ, კვლავ მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ 5 წუთის განმავლობაში მაღალ ცეცხლზე. ნაყოფს დააფარეთ თეფში და ზემოდან დაადეთ სიმძიმე. ასე დატოვეთ 8-10 საათი.

ამოიღეთ მსხალი სიროფიდან და მიიყვანეთ ადუღებამდე. ნაყოფი ისევ სიროფში დააბრუნეთ, ადუღებიდან 5 წუთი ადუღეთ, გადმოდგით ცეცხლიდან და 8-10 საათით გააჩერეთ. გაიმეორეთ პროცედურა კიდევ 2-ჯერ.

ნაყოფი საცერზე დაყარეთ და სითხე გამოწურეთ. მსხალი დაალაგეთ ელექტრო საშრობის თაროზე და გააშრეთ დაახლოებით 7 დღე. ასევე შეგიძლიათ გაშრობა ღუმელში 150 გრადუსზე ან ფანჯრის რაფაზე თუ მზიანია.

მსხალი სწრაფად ფუჭდება და ასეთი დაშაქრული ხილის შენახვა შესაძლებელია ექვსი თვის განმავლობაში მშრალ, ვენტილირებად ადგილას. თუ გინდათ, რომ კერძი უფრო დიდხანს შეინახოს, გაგზავნეთ მაცივარში და კიდევ უკეთესი საყინულეში. კარამელიზებული ხილი შეიძლება დაემატოს შვრიის ფაფას, ხელნაკეთ ნამცხვრებს ან მიირთვათ კანფეტის ნაცვლად.

Related Articles