შემიძლია საუზმეზე გამოვაცხო და გვიან ღამითაც! რეცეპტი უჩვეულოდ მარტივია.

by ekaterine

ბებიას ღვეზელები ვაშლით ღუმელში

ბებიას ვაშლის ღვეზელების არომატი სამუდამოდ დარჩება ჩემს მეხსიერებაში. როცა ღუმელში შედგავდა, სუნი ისეთი ძლიერი იყო, რომ მე და ჩემი და მისი ძველი სახლის ყველაზე შორეული ოთახებიდან სამზარეულოში გავრბოდით. ყველაზე საინტერესო ის არის, რომ ბებია ოლიას ნამდვილად არ უყვარდა საჭმლის მომზადება და, შესაბამისად, მისი ყველა რეცეპტი ძალიან მარტივი იყო. მაგალითად, ღუმელში გამომცხვარ ღვეზელებს ვაშლით დაახლოებით ნახევარი საათის განმავლობაში აცხობდა.

თხელი, მოწითალო, ცხარე ვაშლის შიგთავსით! ჩაისთვის უკეთესი საკონდიტრო ნაწარმის გამოცხობა რთულია. ეს რეცეპტი იმდენად დიდი ხანია წარმატებულია ჩვენს წრეებში, რომ ძნელი სათქმელია, ვინ აღმოაჩინა პირველად.

როგორ მოვამზადოთ ვაშლის ღვეზელები ღუმელში

პირადად მე აღფრთოვანებული ვარ თავად ცომით. უპრობლემოდ და შემოწმების გარეშე – შეგიძლიათ მოამზადოთ საღამოს, მძიმე სამუშაო დღის შემდეგ. ამოსვლას დაახლოებით 10 წუთი სჭირდება და ღუმელში შესანიშნავად იწვება. ხანდახან წყალს რძით ვცვლი, როცა ხელთ არის – უფრო გემრიელიც გამოდის.

დაგჭირდებათ:

750 გრ ხორბლის ფქვილი

წყალი 350 მლ

50 გრ ცოცხალი საფუარი

მარილი გემოვნებით

150 გრ შაქარი

900 გრ ვაშლი

125 მლ მზესუმზირის ზეთი

60 გრ კარაქი

დარიჩინი გემოვნებით

1 კვერცხი

საფუარის დედა მთავარ როლს ასრულებს, ასე რომ არ დაიზაროთ მისი მომზადება! თბილ წყალში გახსენით ახალი საფუარი 1 სუფრის კოვზ შაქართან და 6 სუფრის კოვზ ფქვილთან ერთად. დატოვეთ 5 წუთი თბილ ადგილას.

ცომს დაუმატეთ რამდენიმე მწიკვი მარილი და დარჩენილი ფქვილი, თანდათან დაასხით ზეთი. მოზილეთ რბილი და ელასტიური ცომი, გააჩერეთ 10 წუთი.

ამ დროის განმავლობაში მოამზადეთ შიგთავსი: გაასუფთავეთ ვაშლები და დაჭერით პატარა კუბიკებად. შეურიეთ მათ შაქარი, დარიჩინი და დარბილებული კარაქი.

ცომი გაყავით პატარა ბურთულებად, გააბრტყელეთ საკმაოდ თხლად და მოაყარეთ შიგთავსის ერთნახევარი-ორი სუფრის კოვზი. დახურეთ და მოათავსეთ ნაკერი ქვემოდან ცხიმწასმულ საცხობ ფირფიტაზე.

 

ღვეზელებს ათქვეფილი კვერცხი წაუსვით ცოტაოდენი შაქრით და გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 15 წუთის განმავლობაში. მზადაა!

Related Articles