ცნობილი სომხური ტორტი “ჩიტის რძე”
როდესაც პირველად გაიგონებთ ამ ტორტის სახელს, თქვენს თავში მაშინვე გაჩნდება ასოციაცია „ჩიტის რძესთან“. მაგრამ „ჩიტს“ არაფერი აქვს საერთო კლასიკურ დესერტთან, რომელიც მოითხოვს სუფლეს მომზადებას და ბისკვიტის გამოცხობას. ტრადიციული სომხური ნამცხვარი, თავის მხრივ, შედგება თაფლის ნამცხვრებისგან, კრემის და პრიალა მინანქრისგან. მოკლედ, შესანიშნავი დესერტი!
სომხური ტორტი “ჩიტის რძე”: შესანიშნავი დამატება ცხელი სასმელებისთვის
ეს ნაზი დელიკატესი ძალიან უხდება ფინჯან ჩაის. უბრალოდ ფრთხილად იყავით, რადგან ასეთი ტორტის ერთ ნაჭერზე გაჩერება უბრალოდ შეუძლებელია. სომხური დესერტის ნაღების გემომ შეიძლება გაგაგიჟოს!
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 390გრ
კვერცხი 3 ც
შაქარი 410გრ
კარაქი 300გრ
თაფლი 50გრ
ვანილის შაქარი 3სკ
სოდა 1ს.კ.
კაკაოს ფხვნილი 2,5 ს.კ.
მომზადება
თაფლის ნამცხვრების მომზადება. ქვაბში შეურიეთ 2 კვერცხი 120 გრამ შაქარს, ჩაის კოვზ ვანილის შაქარს და ცოტა მარილს. მსუბუქად ათქვიფეთ ყველაფერი სათქვეფით. დაუმატეთ 80 გრამი დარბილებული კარაქი. ჩვენ ყველაფერს ვურევთ.
ქვაბს ვათავსებთ წყლის აბაზანაზე. ვამატებთ თაფლს. აურიეთ სანამ გლუვი გახდება. სოდას ვამატებთ და ვურევთ. მოხარშეთ 15 წუთის განმავლობაში, სანამ ღია კარამელის ფერი არ გახდება.
გადმოდგით ცეცხლიდან, დაუმატეთ 350 გრამი ხორბლის ფქვილი. ცომი მოვზილოთ. ეს უნდა იყოს ოდნავ რბილი და წებოვანი. დააფარეთ და გააჩერეთ 10 წუთი. შემდეგ ამოვიღებთ და მოვზილოთ ფქვილით მოყრილ ზედაპირზე.
ცომს ვყოფთ 3 ნაწილად. თითოეულ მათგანს ვათხელებთ ყველაზე თხელ ფენად და ამოვჭრით ოთხკუთხედს. გამზადებულ ფენებს ვაგზავნით 190 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 5-7 წუთის განმავლობაში. მზა ნამცხვრები გავჭრათ შუაზე.
დავიწყოთ კრემის მომზადება. კვერცხი ათქვიფეთ, დაამატეთ 180 გრამი შაქარი და 2 ჩაის კოვზი ვანილის შაქარი. ჩააყარეთ 40 გრამი ხორბლის ფქვილი. დაამატეთ ცხელი რძე და კარგად აურიეთ.
მიღებული მასა ჩაასხით ქვაბში და მიიყვანეთ ადუღებამდე, მუდმივად ურიეთ. შემდეგ შეამცირეთ სითბო და მოხარშეთ კიდევ 1-2 წუთი. გადმოდგით გაზქურიდან და გააცივეთ კრემი.
ცალკე ჭურჭელში ათქვიფეთ 170 გრამი დარბილებული 82% ცხიმიანი კარაქი 10 წუთის განმავლობაში, სანამ არ გახდება ფუმფულა. თანდათან დაუმატეთ კრემს და ყველაფერი კარგად ათქვიფეთ.
შეზეთეთ თითოეული ნამცხვარი კრემით. გააჩერეთ ნამცხვარი ერთი საათის განმავლობაში.
მზადაა მინანქრისთვის. ქვაბში აურიეთ არაჟანი, კაკაო, 50 გრამი კარაქი და 3 სუფრის კოვზი შაქარი. გააჩერეთ ცეცხლზე, სანამ გლუვი გახდება, დროდადრო ურიეთ.
ნამცხვარს ვფარავთ მინანქრით. ვაგზავნით მაცივარში 8 საათით.
გაჟღენთილი ნამცხვარი დავჭრათ ნაწილებად. და შემდეგ მიიტანეთ მაგიდასთან. აღსანიშნავია, რომ სომხეთში მიღებულია ამ დესერტის რომბებად დაჭრა, მაგრამ ახლა ამ ტრადიციის დაცვა არ არის საჭირო. მთავარია დატკბეთ ასეთი ნაზი დელიკატესის გემოთი.