ტკბილი ნამცხვარი ჯემით
ოდესღაც სკოლის კაფეტერიაში გრძელი რიგი იდგა ამ ტკბილი ნამცხვრებისთვის. ახლა ასეთი სურნელოვანი დელიკატესი საუკეთესო საცხობებშიც კი ვერ მოიძებნება. და ეს საკმაოდ უცნაურია, რადგან ასეთი დესერტის გემო საოცარია! სცადეთ საკუთარი ხელით მოამზადოთ ჯემით ნამცხვარი და მოაწყვეთ მყუდრო ჩაის წვეულება.
ამ დესერტის რეცეპტი პოპულარულმა კულინარიულმა ბლოგერმა ოლგა მატვეიმ გააზიარა. მისი აბონენტები აღფრთოვანებულები იყვნენ, როდესაც ამ რეცეპტის მიხედვით აცხობდნენ ნამცხვარს. მათი სასიხარულო გამოხმაურება და მადლიერების კომენტარები ადასტურებს ამას.
როგორ მოვამზადოთ ნამცხვარი ჯემით
ასეთი დესერტის მოსამზადებლად ოლგა მატივეიმ გამოიყენა 22სმ 32სმ-იანი ყალიბი,შეგიძლიათ აიღოთ იგივე,მაგრამ არ შეგეშინდეთ ნამცხვრების გამოცხობა პირდაპირ ტაფაზე. მთავარი ამოცანაა ცომის ნაჭრების დამზადება იმავე ზომის.
ინგრედიენტები
კარაქი 300გრ
შაქარი 200გრ
ვანილინი გემოვნებით
მარილი გემოვნებით.კვერცხი 1ც.
კვერცხის გული 1ც.
სოდა 0.5 ჩ.კ
ძმარი 1 ს.კ.
ხორბლის ფქვილი 560გრ
ფორთოხლის ჯემი 500გრ
მომზადება
დარბილებული კარაქი ათქვიფეთ. დაამატეთ შაქარი, ვანილი და მარილი. ჩვენ ყველაფერს ვთქვებთ. ათქვიფეთ კვერცხი და გული. ყველა ინგრედიენტს ვურევთ.
სოდას ვაფუებთ ძმრით 9%. მიღებული მასა ჩაასხით ცომში. ყველაფერს ვურევთ.
დაუმატეთ ხორბლის ფქვილი და მოზილეთ ცომი. ვყოფთ 2 ნაწილად.
ცომი გავაბრტყელოთ 1 სმ სისქეზე პერგამენტზე, კიდეები მოვჭრათ ისე, რომ მივიღოთ ოთხკუთხედი. იგივეს ვაკეთებთ ცომის მეორე ნაწილით.
პერგამენტს მართკუთხა საცხობ ფირფიტაზე გადავიტანთ. ვაგზავნით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 7-10 წუთის განმავლობაში.
ნამცხვრები უნდა გაცივდეს 10-15 წუთის განმავლობაში. შემდეგ ცომის კიდეებს ვაჭრით, ეს ნატეხები გავხეხოთ.
ნამცხვრები შეზეთეთ ჯემით.
შემდეგ ცომის ერთი ნაჭერი მეორეზე დადეთ. ზემოდან მორთეთ დაფხვნილი ნამცხვრით. გააჩერეთ ნამცხვარი 1-2 საათის განმავლობაში.
შემდეგ რჩება მხოლოდ დესერტის ნაწილებად დაჭრა და საყვარელი ადამიანებისთვის მიტანა. ასეთი გემრიელი დელიკატესი საკმარისია მეგობრების ყველაზე დიდი ჯგუფისთვისაც კი. გაახარეთ ისინი ერთი ნამცხვრის მომზადებით გარგარის ჯემით, მეორე კი ვაშლის ჯემით. გააზიარეთ კომენტარებში თუ მოგწონდათ ეს დესერტი ბავშვობაში.