როგორ ავადუღოთ გემრიელი ყავა
როდესაც მე და ჩემი ქმარი დავქორწინდით, ჩვენ ნაქირავებ ბინაში ვცხოვრობდით და საკუთარი მხოლოდ კატა გვყავდა. მაშინ ჩვენ არ ვოცნებობდით ყავის აპარატზე. თუმცა ყავას ცხენის დოზებით ვსვამდით. მისი მომზადებისთვის ჩვენ ვიყენებდით ფრანგულ პრესს ან სპილენძის მადუღარას. უფრო ხშირად ვიყენებდით პირველს.
თუ გიყვართ ყავის მომზადება, ალბათ ეს სტატია თქვენთვის სასარგებლო იქნება. ამ რჩევების წყალობით, თქვენი სასმელი ყოველდღე გაგახარებთ სასიამოვნო გემოთი და დელიკატური არომატით.
თურქების არჩევანი
თურქეთში უგემრიელესი ყავის დასალევად, ფაქტობრივად, თურქი გჭირდებათ. აირჩიეთ ჩვეულებრივი, სპილენძი, მაგრამ ყურადღება მიაქციეთ მის მოცულობას. თუ თქვენ ჩვეულებრივ მიირთმევთ ერთ ფინჯან ყავას, მაშინ ასევე უნდა გაოიყენოთ მადუღარა ერთი ფინჯანი ყავისთვის. შეიძლება ცოტა უცნაურად მოგეჩვენოთ, მაგრამ თუ ერთდროულად ორ ფინჯან ყავას დაადგავთ, მაშინ სასმელი ნაკლებად გემრიელი აღმოჩნდება.
ხარისხიანი ყავა
მოხალვის და დაფქვის თარიღი განსაზღვრავს ყავის ხარისხს. ყავის მარცვლები შრება, რის გამოც არომატი იკარგება. რაც უფრო ახალია ის, მით უფრო გემრიელი იქნება სასმელი.
როგორ დავადგათ ყავა სპილენძის მადუღარაში
ჩაყარეთ ყავა 1,5-2 ჩაის კოვზი (სილაგადასმული) თითო ჭიქაზე. დაასხით ცივი წყალი. დადგით რომ გაცხელდეს.
სპილენძს აქვს ძალიან მაღალი თერმული კონდუქტომეტრი, რაც უზრუნველყოფს ყავის უფრო თანაბარ გათბობას. ამის წყალობით მიიღება უგემრიელესი ყავა.
თურქეთში ყავას ვერ აადუღებ. მადუღარას შევიწროებული ყელი ამაში გვეხმარება, რადგან თუ ყავა ადუღდება, ის უბრალოდ გადმოვა. ასე რომ თქვენ უნდა მოხარშოთ იგი ისე, რომ გაზქურას არ მოსცილდეთ, ხშირად აურიეთ. ყავა მზად არის, როგორც კი ქაფი აიწევს მაღლა – მნიშვნელოვანია არ გამოტოვოთ ეს ჯადოსნური მომენტი.
ყავას ჭიქებში ასხამენ
თუ გსურთ ქაფიანი ყავა, ჩაასხით პირდაპირ ჭიქაში. თუმცა, ამ შემთხვევაში, სასმელი სქელი იქნება.
შეგიძლიათ სხვანაირად მოიქცეთ. დაელოდეთ სანამ ყავის ნალექი დაჯდება, შემდეგ გადაწურეთ სასმელი საცერში.
ახლა ყავის აპარატი ჩვენს სამზარეულოში იკავებს საპატიო ადგილს. სასიამოვნოა, რომ ნებისმიერ დროს შეგეძლოთ კაპუჩინოს მოხარშვა ქოქოსის რძით. მაგრამ ხანდახან (როდესაც სინათლე არ არის, მაგალითად) ჩვენ ვუბრუნდებით კარგად ნაცნობ ძველ თურქულ მეთოდს.