ყურძნის ფოთლებში გახვეული აზერბაიჯანული დოლმა
აღმოსავლური სამზარეულოს რეცეპტები ყოველთვის უჩვეულოა. ჩვენ გაგიმხელთ ყურძნის ფოთლებისგან დოლმას დამზადების საიდუმლოებებს. ხელნაკეთი დოლმა ყველაზე საყვარელი კერძია აზერბაიჯანის ყველა ოჯახში. ჩვენთვისაც ღირს ცდა!
ყველას, ვინც ცხოვრებაში ერთხელ მაინც მოამზადა კომბოსტოს რულეტი, შეუძლია გაუმკლავდეს დოლმას მომზადებას. მხოლოდ კომბოსტოს ნაცვლად, აზერბაიჯანელები ყურძნის ფოთლებში ხვევენ ხორცს და ბრინჯს. არაჩვეულებრივი ინგრედიენტი აძლევს კერძს წარმოუდგენელ გემოს და არომატს.
საინტერესოა, რომ აზერბაიჯანში დოლმას მომზადების ტრადიცია იუნესკომ აღიარა, როგორც კაცობრიობის კულტურული მემკვიდრეობის ერთ -ერთი ელემენტი. ხელნაკეთი დოლმას აზიის ბევრ ქვეყანაში აფასებენ. მას უბრალოდ პატივს სცემენ სომხეთში, ასევე თურქეთსა და საბერძნეთში.
ინგრედიენტები
600 გრ ძროხის ხორცი
40 ყურძნის ფოთოლი
1 ხახვი
ხორცის ბულიონი 800 მლ
0.5 ჭიქა ბრინჯი
1 ნიახურის ღერო
2 ს.კ. კამა და ოხრახუში
ახალი პიტნა და რეჰანი
კამა, შავი პილპილი, ქინძი, მარილი გემოვნებით
3 ს.კ. მცენარეული ზეთი
მომზადება
სანამ დაიწყებთ მომზადებას, ყურძნის ფოთლები და ბრინჯი უნდა მომზადდეს. გარეცხეთ ყურძნის ფოთლები და დაასხით მდუღარე წყალი 5-7 წუთის განმავლობაში. რამდენჯერმე გარეცხეთ ბრინჯი გამდინარე წყლით და დაასხით მდუღარე წყალი. დატოვე მარცვლეული ნახევარი საათის განმავლობაში.
ხახვი წვრილად დაჭერით და გააცხელეთ ტაფა. წაუსვით მას მცენარეული ზეთი და ჩაყარეთ ხახვი და ნიახურის დაჭრილი ღერო. შეწვით საშუალო ცეცხლზე, სანამ ხახვი გამჭვირვალე გახდება.
როდესაც ხახვი და ნიახური მზადდება, დაამატეთ მათ გაფუებული ბრინჯი. მოხარშეთ ინგრედიენტები დაბალ ცეცხლზე 2 წუთის განმავლობაში, რათა ბრინჯმა შეიწოვოს ხახვისა და ნიახურის არომატი.
დოლმას ხორცის მომზადება
ახლა მოამზადეთ მთავარი ინგრედიენტი დოლმასთვის – დაფქული ხორცი. ხორცს დაუმატეთ შემწვარი ხახვი, ნიახური და ბრინჯი. ასევე მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი კამა და ოხრახუში, რეჰანი და პიტნა. იმისათვის, რომ დოლმა არომატული და ცხარე იყოს, დაუმატეთ ქონდრი, ძირა, შავი პილპილი და ქინძი. აურიეთ ყველა ინგრედიენტი.
ახლა აიღეთ ქვაბი ან რაიმე ფართო ტაფა. მსუბუქად შეზეთეთ კონტეინერი მცენარეული ზეთით. ფსკერზე ყურძნის ფოთლები მოათავსეთ.
აიღეთ ყურძნის ფოთოლი და მოაჭერით ყუნწი. მოათავსეთ ფურცელი თეფშზე გლუვი გვერდით და მოათავსეთ მასზე დაფქული ხორცი. დაიწყეთ ფურცლის გადახვევა ქვემოდან, შემდეგ გადაკეცეთ იგი გვერდებზე და გადაახვიეთ. გაიმეორეთ ეს პროცედურა თითოეულ ფურცელზე და მოათავსეთ ქვაბში.
დაფარეთ დოლმა ყურძნის ფოთლებით და ზემოდან დაამატეთ ქათმის ბულიონი. დაადეთ დოლმას სიმძიმე ისე, რომ არ ამობრუნდეს. დააფარეთ ქვაბის სახურავი.
დადგით დოლმას ქვაბი ცეცხლზე. როგორც კი ბულიონი ადუღდება, დადგით კერძი დაბალ ცეცხლზე ხარშვისთვის. მოხარშეთ კიდევ 1 საათი და 20 წუთი.
დოლმა აღმოჩნდება ძალიან ლამაზი და გემრიელი. არომატული მწვანილი და სანელებლები მას განსაკუთრებულ გემოს აძლევს. ერთხელ რომ გასინჯო ეს აზერბაიჯანული კერძი, მოგინდება ისევ და ისევ მისი მოხარშვა.