დახვეწილი და მარტივი ტორტი ჟოლოთი “ოპერა”: ფრანგული საკონდიტრო ხელოვნების სიმბოლო.

by ekaterine

ფრანგებს ბევრი უგემრიელესი და საინტერესო დესერტი აქვთ, ერთ-ერთია ლეგენდარული ტორტი ჟოლოთი.

ეს ნამცხვარი გახდა XX საუკუნის ფრანგული საკონდიტრო ხელოვნების მწვერვალი და ნამდვილი რევოლუცია მოახდინა კულინარიის ამ სფეროში.  ეს დესერტი შექმნა საკონდიტრო მზარეულმა სირიაკი გავილონმა. მაგრამ  ტორტს სახელი მისმა ცოლმა დაარქვა. ტორტის ფორმამ ქალს შეახსენა ცნობილი ოპერა გარნიეს სცენა. ტორტი იყო პირველად ასეთი სახის მართკუთხა ფორმის.

ნუ დავმალავთ იმ ფაქტს, რომ ოპერის ტორტის ჟოლოთი მომზადება არც ისე ადვილია. რეცეპტი შედგება რამდენიმე ნაბიჯისგან. თქვენ დაგჭირდებათ ბისკვიტის, ყავის სიროფის, ნაღების, შოკოლადის კრემის და ჟოლოს ჯემის მომზადება.

ინგრედიენტები

ბისკვიტისთვის:

125 გრ ნუშის ფქვილი

125 გრ თხილის ფქვილი (დაფქული თხილი)

30 გრ სიმინდის ფქვილი

30 გრ კაკაოს ფხვნილი

230 გ შაქრის პუდრა

240 გრ კვერცხის ცილა

60 გრ შაქარი

360 გრ კვერცხი

40 გრ კვერცხის გული

50 გრ კარაქი

ყავის სიროფისათვის:

125 გრ წყალი

75 გრ შაქარი

50 გრ ყავის მარცვლები

ყავის კრემისთვის:

 

320 გრ რბილი კარაქი (82.5% ცხიმიდან)

180 გრ რძე

30 გრ რისტრეტოს ყავა

65 გრ კვერცხის გული

60 გრ შაქარი

შოკოლადის კრემისთვის:

3 გრ ჟელატინი

15 გრ წყალი

100 გრ შავი შოკოლადი

90 გრ რძის შოკოლადი

220 გრ კრემი 33%

60 გრ კვერცხის გული

20 გრ რძე

ჟოლოს ჯემისთვის:

80 გრ შაქარი

5 გრ პექტინი

130 გრ ჟოლოს პიურე

40 გრ ჟოლო

ნახევარი ლიმონის წვენი

მომზადება

ბისკვიტი

პირველი, მოამზადეთ ბისკვიტი. ამისათვის ჩაყარეთ ყველა მშრალი ინგრედიენტი თასში: ნუშის ფქვილი, თხილის ფქვილი ან დაფქული თხილი, სიმინდის ფქვილი, კაკაოს ფხვნილი, შაქრის პუდრა და აურიეთ.

ახლა ათქვიფეთ 240 გრ კვერცხის ცილა შაქართან ერთად. უმჯობესია დაამატოთ შაქარი 2 -ჯერ 30 გრ თითოეულში და ათქვიფეთ კარგად. ათქვეფილი კვერცხის ცილა გადაიტანეთ ცალკე.

მშრალი ნარევი გადაიტანეთ მიქსერში, დაამატეთ 360 გრ კვერცხი და 40 გრ კვერცხის გული და აურიეთ. შემდეგ გადაიტანეთ ცალკე კონტეინერში და დაუმატეთ ათქვეფილი კვერცხი შაქართან ერთად. აურიეთ სანამ არ გახდება გლუვი. გაადნეთ 50 გრ კარაქი და დაუმატეთ მასას.

ჩაასხით ცომის ნახევარი საცხობ ფირფიტაზე, პერგამენტის ქაღალდით დაფარვის შემდეგ. თანაბრად გაანაწილეთ, რომ ჩამოყალიბდეს ცომის 0,8 სმ სისქის ფენა.

აცხვეთ 200 გრადუსზე 8 წუთის განმავლობაში. იგივე გააკეთეთ ცომის მეორე ნახევრით, რომ მიიღოთ ორი ცალკე ბისკვიტი. თითოეული ფირფიტა გაყავით ორ მართკუთხა ფირფიტად.

ყავის სიროფი

ჩაასხით 125 გრ წყალი ქვაბში. დაამატეთ 75 გრ შაქარი, ყავის მარცვლები და აურიეთ. ნარევი მიიყვანეთ ადუღებამდე, შემდეგ შეამცირეთ ცეცხლი და მოხარშეთ კიდევ 5 წუთის განმავლობაში. ჩაასხით სიროფი თასში, გადააფარეთ შესაფუთი ცელოფანი და გააჩერეთ დაახლოებით 2 საათის განმავლობაში. ამის შემდეგ თქვენ დაგჭირდებათ გაფილტვრა.

დროა დავიწყოთ ყავის კრემის დამზადება. ჩაასხით ქვაბში 180 გრ რძე, ყავა, კვერცხის გული და შაქარი. მოხარშეთ დაბალ ცეცხლზე. ხარშვისას მუდმივად აურიეთ ნარევი. ჩაასხით მზა კრემი ცალკე კონტეინერში, დააფარეთ საკები ცელოფანი და გააციეთ 35 გრადუსამდე.

შოკოლადის კრემი

დაასხით ჟელატინს წყალი და დატოვეთ. შემდეგ გააცხელეთ მიკროტალღურ ღუმელში. მოამზადეთ შავი და რძის შოკოლადი ცალკე თასში.

ჩაასხით კრემი ქვაბში, დაუმატეთ 60 გრ კვერცხის გული და 20 გრ რძე. მოხარშეთ სანამ პირველი ბუშტუკი გამოჩნდება. ეს არის დაახლოებით 82 გრადუსი. შემდეგ ჩაასხით შოკოლადის თასში, დაამატეთ გამდნარი ჟელატინი და კარგად აურიეთ. გააგრილეთ ნარევი 40 -მდე და გადააფარეთ შესაფუთი ცელოფანი.

ჟოლოს ჯემი

ჟოლოს ჯემის გასაკეთებლად შეურიეთ შაქარი და პექტინი. ჩაასხით ჟოლოს პიურე ქვაბში, დაამატეთ დაჭრილი ჟოლო და მოხარშეთ 3 წუთის განმავლობაში, თანდათანობით დაამატეთ შაქარი და პექტინი. გახსოვდეთ, რომ მუდმივად აურიოთ ნარევს. შემდეგ დაამატეთ ლიმონის წვენი, ჩაასხით ჯემი ცალკე თასში და გააცივეთ.

დავუბრუნდეთ ყავის კრემის მომზადებას. ჩაასხით რბილი კარაქი მიქსერის ჯამში და დაიწყეთ მისი თქვეფა. შემდეგ დაამატეთ გაცივებული ყავის მასა მას. ათქვიფეთ კრემი ფაფუკი და რბილი.

ტორტის აწყობა

ჩვენ მივდივართ ოპერის ტორტის მომზადების ბოლო ეტაპზე – შეკრებაზე. ფირფიტას წაუსვით ყავის სიროფი, შემდეგ დაუმატეთ კრემის ნახევარი. კვლავ დაადეთ ბისკვიტი, მოასხით ყავის სიროფი, შემდეგ კი დაასხით შოკოლადის კრემი.

შემდეგ მოათავსეთ ბისკვიტი, ყავის სიროფით და თავზე – ისევ კრემი. და ბოლო ფენა: ბისკვიტი და ჟოლოს ჯემი. გაყინეთ ნამცხვარი ჯემის გასამაგრებლად. შემდეგ ის შეიძლება დაჭრათ ნაწილებად და მიირთვათ.

ლეგენდარული ოპერის ტორტს აქვს ღვთაებრივი გემო. ყავის მსუბუქი გემო კარგად ერწყმის შოკოლადს და წვნიანი ჟოლოს ჯემს. გისურვებთ სასიამოვნო მადას წარმატებებს თქვენს კულინარიაში!

Related Articles