მასტავა არის უზბეკური კერძი, რომელსაც ასევე უწოდებენ სქელ წვნიანს. მზადდება ის ბრინჯით და დიდი რაოდენობით სხვა ინგრედიენტებით. ყველა მათგანი ხელმისაწვდომია და ნაცნობი. მაგრამ მომზადების თავისებურებამ შეიძლება გაგაოცოთ. ინგრედიენტები უნდა მოიხალოს. ის გვაგონებს უზბეკურ ფლოვს ან ესპანურ პაელას.
სასიამოვნოა, რომ არსებობს რამდენიმე ტიპის თხევადი ბრინჯის წვნიანი: კლასიკური და დიეტური. ხორცი (ცხვრის ან ძროხის) შეგიძლიათ არ დაამატოთ, მაგრამ ხორცის ბულიონი როგორც ამბობენ ტრადიციულია. ამავდროულად, ზოგჯერ ამზადებენ ფარშით ფრიკადელკებს და წვავენ ისევე, როგორც ხორცის ნაჭრებს. ეს კერძი განაყრებთ სწრაფად და დიდი ხნის განმავლობაში, ასევე ებრძვის ალკოჰოლური მოწამვლას.
უზბეკური მასტავა
ინგრედიენტები
ცხვრის ხორცი 500 გრ
ბრინჯი 200 გ
ხახვი 300 გ
კარტოფილი 300 გ
პომიდორი 100 გ
ბულგარული წიწაკა 200 გ
ტომატის პასტა 30 გ
მზესუმზირის ზეთი 100 მლ
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით
ქინძი გემოვნებით
ძირა გემოვნებით
რეჰანი გემოვნებით
ქინძი გემოვნებით
150 მლ ქათმის ბულიონი
მომზადება
ხორცი დავჭრათ დიდ ნაჭრებად (შეგიძლიათ აიღოთ ძროხის ხორცი), მწვანილი ძალიან წვრილად დაჭერით, გაასუფთავეთ კარტოფილი და ხახვი, გარეცხეთ ბოსტნეული.
პომიდორი, კარტოფილი, სტაფილო და წიწაკა დავჭრათ კუბიკებად და ხახვი ნახევარ რგოლებად. დაალბეთ ბრინჯი თბილ წყალში 20 წუთის განმავლობაში.
პირველი, გააცხელეთ მზესუმზირის ზეთი ტაფაზე მაღალ ცეცხლზე. შეწვით მასში ხახვი ოქროსფერ შეფერილობამდე, ჩაყარეთ ხორცი და გააჩერეთ ცეცხლზე, სანამ გემრიელად არ შეიბრაწება. რაც უფრო შემწვარია ხორცი, მით უფრო მდიდარია სუპის გემო. ის შეიძლება ახლა მარილით და პილპილით შევაზავოთ.
დაამატეთ წიწაკა და სტაფილო ხორცს, მოშუშეთ 3 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ – კარტოფილი და ყველა სანელებელი. გააგრძელეთ მოშუშვა კიდევ ცოტახანს. დაამატეთ ტომატის პასტა ბულიონში (შეგიძლიათ აიღოთ ნებისმიერი და თუნდაც გახსნათ წყალში) და დაამატეთ სითხე ხორცსა და ბოსტნეულს. უნდა აორთქლდეს.
დაამატეთ პომიდორი და კარტოფილი და მოხარშეთ 10 წუთის განმავლობაში. შემდეგ შეავსეთ ტაფა წყლით ისე, რომ დაფაროს ყველა ინგრედიენტი და მიიყვანეთ ადუღებამდე დაბალ ცეცხლზე. როდესაც ადუღდება, დატოვეთ წვნიანი 15 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაამატეთ ბრინჯი და დაელოდეთ კიდევ 15 წუთს. მასტავა მზად არის!
ბევრმა იცის უზბეკური სამზარეულო ცნობილია ფლოვით, რომელიც ეროვნულ საგანძურად იქცა. ეს ხელს არ უშლის მასტავას დარჩეს თანაბრად პატივსაცემ კერძად, რომლის ანალოგები გვხვდება მთელ ცენტრალურ აზიაში. სცადეთ ერთხელ მაინც და ნებისმიერი ჩვეულებრივი წვნიანიც კი ბულიონივით მოგეჩვენებათ! გაუზიარეთ ჩვენი რეცეპტი სხვებს და გაგვიზიარეთ მოგწონთ თუ არა უზბეკური კერძები.