თუ ბულგარეთში ხართ ნამყობი, მაშინ ეს ცნობილი ფენოვანი ღვეზელი აუცილებლად გექნებათ გასინჯული. ბანიცა ლავაშის ფენებისგან შედგება, რომლებშიც სხვადასხვა გულსართებია გადანაწილებული. მე მას ხშირად ვამზადებ ხაჭოსგან და სომხური ლავაშისგან.
ამ კერძს სხვადასხვა ფორმით ამზადებენ. მე ბულგარული ბანიცას ყველაზე ზარმაცი ვარიანტი ავირჩიე – ფურცლები ფენებად დავაწყე და თითოეულს ხაჭო წავუსვი.
ინგრედიენტები
ლავაში 1-2 ც.
კვერცხი 2 ც.
ხაჭო 200 გრ კ
არაქი 50 გრ
რძე 70 მლ
არაჟანი 2 ს.კ.
მარილი გემოვნებით
შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით
მომზადება
ათქვიფეთ კვერცხი, დაასხით რძე (ან არაჟანი), მარილი და პილპილი, დაუმატეთ ხაჭო და კარგად აურიეთ, სანამ გლუვი გახდება.
დავჭრათ ლავაშის ნაჭრები საცხობი ფორმის ზომის შესაბამისად. განათავსეთ ერთი ფურცელი ცხიმწასმული საცხობის ფსკერზე და ზემოდან წაუსვით კარაქი.
ზემოდან გაანაწილეთ შევსების ნაწილი, დააფარეთ ლავაშის შემდეგი ფურცელი და კვლავ მოაყარეთ გახეხილი კარაქი. გაიმეორეთ ფენები, სანამ ლავაში არ მორჩება.
ბოლო ფენას წაუსვით არაჟანი. შეგიძლიათ გამოიყენოთ რძე ან კეფირი.
გაახურეთ ღუმელი 180 გრადუსზე და გამოაცხვეთ ბანიცა 35–45 წუთის განმავლობაში. ეს ყველაფერი დამოკიდებულია ღვეზელის სისქეზე და თავად ღუმელზე.
როგორც კი ღუმელიდან გამოვიღებ, მაშინვე ნაჭრებად ვჭრი. უგემრიელესია როგორც ცხელი, ისე ცივი. ბანიცა ნამდვილად კარგია: მრავალი ფენა, წვნიანი გულსართი და ოქროსფერ-ყავისფერი ქერქი. ასე რომ, მოამზადეთ და გაახარეთ თქვენი მეგობრები. და არ დაგავიწყდეთ მათ გაუზიაროთ თქვენი სწრაფი ღვეზელის რეცეპტი.