ბოლოს, როდესაც კლასიკური ტოლმა მოვამზადე 10 წლის წინ იყო. სხვათა შორის, არ ვნანობ. მე დიდი ხნის წინ ვიპოვე მისი ღირსეული შემცვლელი.

by ekaterine

ზარმაცა ტოლმა ჭვავის ბურღულით

საკუთარ თავს შრომისმოყვარე დიასახლისს ვერ დავარქმევ. რომ არა ბავშვები, თვეში ერთხელ სახლს დავალაგებდი.  ისინიც მეხმარებიან. იგივე ეხება სამზარეულოს. მახსოვს, დედაჩემმა  მასწავლა, თუ როგორ უნდა მომემზადებინა ტოლმა. 15 წლის შემდეგ კი მის მაგიდაზე ზარმაცი კომბოსტოს რულეტები დავდე.

მერწმუნეთ, არცერთ სამზარეულოს წიგნში ვერ ნახავთ ამ მარტივ მთავარ კერძს.

ინგრედიენტები

ღორის ხორცი 500 გრ

თეთრი კომბოსტო 350–400

ჭვივის ბურღული 100 გრ

ხახვი 1 ც

ნიორი 2-3 კბილი

კვერცხი 1 ცალი

ოხრახუში გემოვნებით

არაჟანი 200 გრ

ტომატის პასტა 1 ს.კ.

წყალი 0,5 ჭიქა

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქვილი) გემოვნებით

მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით

მომზადება

გარეცხეთ ბურღული, დაასხით წყალი 1-დან 3-ის თანაფარდობით. მიიყვანეთ ადუღებამდე და მოაყარეთ მარილი. ადუღეთ ფაფა 7-10 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გადაწურეთ წყალი და გავაციოთ.

კომბოსტო დაჭერით პატარა ნაჭრებად. მოაყარეთ მარილი და ასვრიმეთ ხელებით. ღრმა თასში შეურიეთ ფარშს ფაფა და კომბოსტო. დაამატეთ დაჭრილი ხახვი და ნიორი.

დაამატეთ დაჭრილი მწვანილი, კვერცხი, მარილი და პილპილი და სანელებლები გემოვნებით. აურიეთ ფარში და  ჩამოაყალიბეთ ბურთები სველი ხელებით. მოათავსეთ ისინი ცხიმწასმულ საცხობ ფორმაში.

ახლა მოამზადეთ სოუსი. შეურიეთ უცხიმო არაჟანი ტომატის პასტას. გემოვნებით დაამატეთ მარილი და პილპილი. ინგრედიენტებს დაასხით ცხელი წყალი და აურიეთ.

მოათავსეთ ფორმაზე ფარში და მოასხით სოუსი. დაფარეთ ფორმა ფოლგით. კერძი მოხარშეთ 190-200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 30 წუთის განმავლობაში. შემდეგ მოხსენიტ ფოლგა და დატოვეთ კიდევ 15 წუთის განმავლობაში.

მიირთვით ზარმაცი ტოლმა სოუსში ცხელი. ბევრი დიასახლისი ასევე ავსებს ბოსტნეულს სხვა ინგრედიენტებით: სტაფილო, ხახვი, ბულგარული წიწაკა კუბებად. მაგრამ, მერწმუნეთ, მათ გარეშეც კერძი საკმაოდ გემრიელი და წვნიანი გამოდის. სცადეთ და გაგვიზიარეთ თქვენი შთაბეჭდილებები!

Related Articles