ჩიაბატა – იტალიური პური ხრაშუნა კანით და დიდი ნასვრეტებით
ჩიაბატა ან ჩაპატა — იტალიური თეთრი პური, მზადდება ხორბლის ფქვილისგან და საფუარისგან. იტალიურიდან თარგმნისას ამ სიტყვის პირდაპირი მნიშვნელობაა „ხალიჩის ჩუსტები“. ამ პურის განსაკუთრებულობა მისი ხრაშუნა ქერქი და პურის გულში არათანაბრად გადანაწილებული ფორებია.
ჩიაბატის საკმაო მრავალსახეობა არსებობს. მრავალ სწრაფი კვების ქსელში ჩიაბატა სენდვიჩის დასამზადებლად გამოიყენება.
ოდესმე გიცდიათ პური, რომელსაც ხალიჩის ჩუსტებს უწოდებენ? რა თქმა უნდა ეს უნდა გავაკეთოთ! სხვათა შორის, ფიტნეს ტრენერებს უყვართ ეს პური.
საოცრად დაბალკალორიულია და საოცრად ბევრი ხვრელია. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ამ ტიპის სათანადოდ მომზადებული ცომეული გაცილებით ნაკლებ ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე სხვა. და ყველაფერი ხანგრძლივი დუღილის წყალობით: ცომი დიდხანს დგას და ამ ხნის განმავლობაში სასარგებლო მჟავებს აქვთ დრო, რომ ჩამოყალიბდეს მასში.
როგორც ბევრი სხვა იტალიური კერძი, ეს პურიც შეგიძლიათ სახლში გამოაცხოთ! ყოველგვარი პურის საცხობის ან სპეციალური ცომის ხაშის გარეშე. სწორედ ამიტომ, გირჩევთ ჩიაბატის რეცეპტს ყურადღება მიაქციოთ. ამ რეცეპტით ჰაეროვანი და ხრაშუნა ოქროსფერი ქერქის პურს მიიღებთ.
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 450 გრ
წყალი 400 მლ
საფუარი 2 გ
მარილი 1 ჩ.კ.
მომზადება
გაცერით ფქვილი (400) დიდ, ღრმა თასში, სადაც ცომი უნდა მოზილოთ. დაამატეთ მარილი და მოურიეთ.
ჩაასხით საფუარი თბილ წყალში (2 გრ საფუარი 400 მლ წყალზე). შემდეგ ნელ-ნელა დაუმატეთ წყალი საფუარით ფქვილში, აურიეთ, რომ თხევადი ცომი მიიღოთ.
ახლა კი მთავარია: ჭურჭელს გადააფარეთ ქსოვილი და დატოვეთ ცომი ოთახის ტემპერატურაზე მინიმუმ 12 საათის განმავლობაში (მაქსიმუმ 20). ამის წყალობით, ცომი გამოვა ისეთი, როგორიც უნდა იყოს ჩიაბატა.
დაყარეთ დარჩენილი 50 გრ ფქვილი მაგიდაზე, ფრთხილად მოათავსეთ ცომი მაგიდაზე, ოდნავ მოახვიეთ ნაოჭები და დააფარეთ. გააჩერეთ კიდევ 2-3 საათი.
გაახურეთ ღუმელი 250 გრადუსზე იმ ტაფასთან ერთად, რომელშიც გამოაცხობთ პურს. გადაიტანეთ ცომი ცხელ ჭურჭელში და შედგით ღუმელში. მოათავსეთ ცხელი წყალი ღუმელში პურის ფორმის ქვეშ.
გამოაცხვეთ პური 20 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გამოიღეთ ცხელი წყლის ფორმა და გამოაცხვეთ კიდევ 15 წუთი.
ლოდინად ღირს. ძირითადად იმიტომ, რომ თქვენ იცით, რისგან მზადდება. მეორეც, ეს არის უნიკალური შესაძლებლობა, გავსინჯოთ იგი ახალი. მესამე, მას სახლში უკეთესი გემო აქვს. ჩიაბატას წვნიანსა და რაგუსთან ერთად მიირთმევენ, მას ჭამენ ზუსტად ასე ან იყენებენ იტალიის კიდევ ერთი ეროვნული კერძის – ბრუსკეტას საფუძვლად. ასევე, ეს რეცეპტი მათთვის შესაფერისია, ვინც თეთრ პურს აღმერთებს, მაგრამ წონაზე ფიქრი აწუხებს.