საბჭოური მაიონეზი
მაიონეზის წარმოშობის ისტორია საიდუმლოებით არის მოცული. ამბობენ, რომ თვით კარდინალ რიშელიეს ჰქონდა წვლილი მის გამოგონებაში! ამასთან, დანამდვილებით ცნობილია, რომ კარაქის, ლიმონის წვენისა და კვერცხისგან დამზადებული ცნობილი სოუსი გამოიგონეს საფრანგეთში და მას პრაქტიკულად არაფერი აქვს საერთო თანამედროვე მაიონეზთან. თუ არა მხოლოდ ძველი საბჭოთა მაიონეზი, რომლის მარტივი რეცეპტი შეგიძლიათ იხილოთ 60-იანი წლების წიგნებში.
ამ ემულსიის კონსისტენცია გამოდის მდგრადი და მკვრივი, ის არ შეიცავს კონსერვანტებსა და მავნე დანამატებს. აქ არის სწორი რეცეპტი, რომლითაც ჩვენი ბებიები ამზადებდნენ.
ინგრედიენტები
მზესუმზირის ზეთი 250 მლ
კვერცხი 2 ცალი
მდოგვი 1 ჩ / კ
შაქარი 1 ს / კ
მარილი 5 გ
ძმარი 50 მლ
მომზადება
პროდუქტები წინასწარ გამოიღეთ მაცივრიდან, რათა ისინი ოთახის ტემპერატურამდე გაათბოთ.
კვერცხის ცილა და გული გააცალკევეთ. გული ჩააგდეთ ბლენდერის ჭურჭელში და კარგად ათქვიფეთ.
დაამატეთ მარილი, შაქარი, მდოგვი, ძმარი და ათქვიფეთ, სანამ სქელი, კრემისებრი ემულსია მიიღება. ძმრის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ 1.5 ს.კ. ლ ლიმონის წვენი.
მაიონეზის მაღალი ცხიმიანობა – ეს აბსოლუტურად ნორმალურია. იმას, რასაც ჩვენთან ,,პროვანსალურს” უწოდებენ, საფრანგეთსა და ინგლისში მაიონეზად არც კი თვლიან.
ყველა ქვეყანაში ძალიან უყვართ მაიონეზი. თუ ჯერ კიდევ არ იცით, რით განსხვავდება სახლის მაიონეზი ნაყიდისგან, დროა შეამოწმოთ ეს რეცეპტი პრაქტიკულად.
მოამზადეთ სიამოვნებით და გაუზიარეთ ეს რეცეპტი თქვენს მეგობრებსაც!