არავინ იცის რამდენი საუკუნისაა ეს კერძი. ერთი რამ ცნობილია: მას არ ჰყავს კონკურენტი! გუფთა, რომელსაც ჩემი შვილები გიგანტურ ფრიკადელკებს ეძახიან!

by ekaterine

გუფთა პოპულარული ხორცის კერძია შუა აღმოსავლეთში და სამხრეთ აზიაში. იგი მზადდება დაფქვილი ხორცისგან, რომელსაც მრგვალი ან მოგრძო ფორმა აქვს, რომლებსაც შემდეგ ბულიონში ადუღებენ, აცხობენ ან წვავენ. უამრავი გუფთის რეცეპტი არსებობს (მარტო 300 მათგანი მხოლოდ თურქეთში), ეს განპირობებულია მრავალსაუკუნოვანი ისტორიითა და რეგიონალური განსხვავებებით.

მოგიყვებით მომზადების რამდენიმე მეთოდის შესახებ. ტრადიციულად, მთავარი ინგრედიენტია ცხვრის ან საქონლის ხორცი. მაგრამ შეგიძლიათ ექსპერიმენტი ნებისმიერი სხვა ხორცით. გაითვალისწინეთ და დაამატეთ რეცეპტები თქვენს ხორცის კერძების კოლექციაში.

გუფთა-ბოზბაში თურქულად

ინგრედიენტები

 

500 გრ ცხვრის ხორცი

200 გრ საქონლის ხორცი

130 გრ ცხვრის დუმა

170 გრ ხახვი

3 ცალი კარტოფილი

180 გ მუხუდო

40 გრ ბრინჯი

3-4 ქლიავი

0,5 ჩ.კ.ზაფრანა

1 0,5 ჩ.კ. კურკუმა

მარილი გემოვნებით

დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით

მომზადება

დაჭერით საქ. ხორცი პატარა ნაჭრებად, დაასხით წყალი, გასუფთავებულ ხახვთან ერთად დადგით ცეცხლზე, მიიყვანეთ ადუღებამდე და დაუმატეთ წინასწარ გაჟღენთილი მუხუდო. შეამცირეთ ცეცხლი დაბალზე და მოხარშეთ ერთი საათის განმავლობაში. მომზადების დასრულებამდე რამდენიმე წუთით ადრე მოაყარეთ მარილი.
ამოიღეთ ხახვი ბულიონიდან და ბულიონი გაწურეთ. მოათავსეთ ხორცი ცალკე. დაასხით ზაფრანას ცოტა მდუღარე წყალი.

ცხვრის ხორცი ცხიმთან და ხახვთან ერთად გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. დაუმატეთ მარილი და პილპილი დაფქულ ხორცს, დაუმატეთ ბრინჯი (წინასწარ გააჩერეთ წყალში ერთი საათის განმავლობაში) და კურკუმა. კარგად ავურიოთ.

სველი ხელებით გააკეთეთ დაახლოებით 200 გრ -იანი ბურთულები ფარშით. შიგნით ჩადეთ ქლიავის ნაჭრები (ასევე შეგიძლიათ ჩირი). აადუღეთ ბულიონი და მოხარშეთ მასში ხორცის ბურთულები (გუფთა). მოამზადეთ თავდახურულ მდგომარეობაში, დაბალ ცეცხლზე 10-15 წუთის განმავლობაში.

შემდეგ დაუმატეთ კუბიკებად დაჭრილი კარტოფილი. ჩაასხით ზაფრანის ხსნარი. ადუღეთ სანამ კარტოფილი მოიხარშება.
მოათავსეთ პორციულად თეფშზე გუფთა, მოხაშული ხორცის ნაჭერი, მუხუდო და კარტოფილი. დაასხით ბულიონი (საჭიროების შემთხვევაში შეგიძლიათ კვლავ გაწუროთ).

სომხური გუფთა

 

ინგრედიენტები

1 კგ ძროხის ხორცი

1 კვერცხი

45 მლ არაყი ან კონიაკი

3 ხახვი

2 ჭიქა დაღერღილი ხორბალი

50 გრ კარაქი

მარილი გემოვნებით

მცენარეული ზეთი შესაწვავად

მომზადება

წინასწარ დაალბეთ ბურღული რამდენიმე საათის განმავლობაში წყალში. შემდეგ გადაწურეთ წყალი, და დაასხით ბურღულს მდუღარე წყალი (1 ჭიქა წყალზე დაასხითთ 2.5 ჭიქა წყალი). მოაყარეთ მარილი, დაუმატეთ კარაქი და მოხარშეთ მომზადებამდე.

ხახვი დაჭერით კუბიკებად და შეწვით მცენარეულ ზეთში. შემდეგ დაამატეთ ხორბალი, აურიეთ, დააფარეთ და გააჩერეთ დაბალ ცეცხლზე 5-8 წუთის განმავლობაში.

კონიაკი ან არაყი დაასხით ფარშს და ათქვიფეთ (მაგალითად, ხელის ბლენდერით). დაამატეთ მარილი და კვერცხი და კვლავ ათქვიფეთ.

მიღებული ნარევიდან გააკეთეთ დიდი ბურთულები. გადაიტანეთ ქვაბში, დაასხით ცივი წყალი, დადგით ნელ ცეცხლზე და გააჩერეთ 40–45 წუთის განმავლობაში. მზა გუფთა მიირთვით ბურღულთან ერთად.

იზმირული გუფთა

ინგრედიენტები

500 გრ საქონლის ხორცი

500 გრ კარტოფილი

2 ხახვი

0,5 შეკვრა ოხრახუში

1 ს.კ. აჯიკა

150 მლ წყალი

1 ჩილი წიწაკა

2 პომიდორი

200 გრ პურის საფანელი

მარილი გემოვნებით

სანელებლები (გამხმარი პიტნა, კუმინი, შავი პილპილი) გემოვნებით

მცენარეული ზეთი შესაწვავად

მომზადება

 

წვრილად დაჭერით ერთი ხახვი და ოხრახუში. დაასველეთ თეთრი პურის რბილი ნაწილი წყლით და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი.

ფარშს დაუმატეთ ხახვი, ოხრახუში და დამბალი პური. მოაყარეთ მარილი, სანელებლები და კარგად აურიეთ.

მასიდან ბურთულები გააკეთეთ, გადაიტანეთ საცხობ ფორმაში და მოათავსეთ 250 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15-20 წუთის განმავლობაში.

დავჭრათ კარტოფილი დიდ ნაჭრებად, შემდეგ შევწვათ ტაფაში, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. მეორე ხახვი, დაჭერით პატარა კუბიკებად, შევით ცალკე. წყალში შერეული აჯიკა დაამატეთ ხახვს.

გამოიღეთ გუფთა ღუმელიდან, გადაიტანეთ მასთან შემწვარი კარტოფილი და ხახვი, ასევე დაჭრილი პომიდორი და ჩილი. მოათავსეთ საცხობი ფორმა ისევ ღუმელში, შეამცირეთ ტემპერატურა 200 გრადუსამდე. აცხვეთ კიდევ 20 წუთი.

ცხვრის გუფთა ტაფაში

 

ინგრედიენტები

400 გ ცხვრის ხორცი

1 ს.კ. ძირა

1 ს.კ. ქონდარი

0,5 ჩ.კ. დაფქული წითელი წიწაკა

1 ჩ.კ. წიწაკა

მარილი, პილპილი გემოვნებით

1 ლიმონის ცედრა

2 ს.კ. ლ ზეითუნის ზეთი

მომზადება

გაატარეთ ხორცი ხორცსაკეპ მანქანაში. ფარშს დაუმატეთ მარილი და ყველა სანელებელი, ასევე გახეხილი ლიმონის ცედრა. საფუძვლიანად ავურიოთ.

გააკეთეთ ფარშისგან გუფთები და გააგზავნეთ საყინულეში 10-15 წუთის განმავლობაში.

შემდეგ შეწვით ტაფაზე ზეითუნის ზეთში დაახლოებით 10 წუთი საშუალო ცეცხლზე, დროდადრო გადააბრუნეთ ხორცი, რომ თანაბრად შეიწვას.

საქონლის ხორცის გუფთა გრილზე შემწვარი

ინგრედიენტები

500 გრ ძროხის ხორცი

2 კარტოფილი

1 ხახვი

1 შეკვრა ოხრახუში

1 კვერცხი

300 გრ პურის საფანელი

მარილი გემოვნებით

წიწაკა გემოვნებით

მცენარეული ზეთი შეწვისთვის

მომზადება

ხახვი და ოხრახუში წვრილად დაჭერით. გახეხეთ კარტოფილი. ათქვიფეთ კვერცხი მარილით და პილპილით. აურიეთ მომზადებული ინგრედიენტები ხორცის ფარშს.

მიღებული მასიდან ჩამოაყალიბეთ გუფთა – პატარა ლიმონის ზომის ბურთულები. ჩაყარეთ პურის საფანელში და შეწვით გრილში, სანამ არ გახდება ოქროსფერი.

განათავსეთ დასრულებული გუფთა ქაღალდის ხელსახოცებზე, ზედმეტი ცხიმის მოსაშორებლად. მიირთვით ახალ ბოსტნეულთან და მწვანილებთან ერთად.

ღუმელში გამომცხვარი გუფთა

ინგრედიენტები

250 გრ საქონლის ხორცი

50 გრ ხახვი

2 კბილი. ნიორი

1 კვერცხი

100 გრ პურის საფანელი

70 გრ ტომატის პასტა

30 მლ მცენარეული ზეთი

30 მლ წითელი ღვინო

25 გრ კარაქი

მარილი გემოვნებით

სანელებლები (ძირა, დარიჩინი, წიწაკა, სუნელი) გემოვნებით

მომზადება

გაატარეთ ხორცი, ხახვი და ნიორი ხორცსაკეპ მანქანაში. შეანელეთ ხორცი სუნელით და მარილით. ათქვიფეთ კვერცხი და დაუმატეთ პურის საფანელი, ყველაფერი ავურიოთ.

მიღებული მასიდან გააკეთეთ ბურთულები, რომელთა წონაა დაახლოებით 50 გრ. განათავსეთ მცენარეული ზეთით შეზეთილ საცხობ ფირფიტაზე და მოათავსეთ 180 გრადუსამდე გაცხელებულ ღუმელში, 20 წუთის განმავლობაში.
მოამზადეთ სოუსი: შეუთავსეთ წითელი ღვინო ტომატის პასტას და დარბილებულ კარაქს. დაასხით სოუსი ხორცის ბურთულებს და მოამზადეთ კიდევ 7-8 წუთი.

მომზადების მეთოდის მიუხედავად, გუფთა ჩვეულებრივ სუფრაზე მიდის მთლიანი ბურთულებით. ბულიონში მოხარშული ის შესანიშნავია, როგორც პირველი კერძი. გამომცხვარი ან შემწვარი ფორმით კი უგემრიელესია ბოსტნეულის, ბრინჯის ან მაკარონის კერძებთან ერთად. ჩაინიშნეთ რეცეპტები და რაც შეიძლება მალე გამოიყენეთ.

 

 

Related Articles