გემრიელი სანახაობა -. “მშვენიერი ბაღი”. კალცონე სოკოთი და ლორით.

by ekaterine

კალცონე სოკოთი “მშვენიერი ბაღი”

მე მიყვარს იტალიური სამზარეულო თავისი არომატული და გემრიელი კერძებით. რა თქმა უნდა, მაკარონის, რიზოტოს, პიცისა და ლაზანიის მომზადება სახლში ადვილია. სადღესასწაულო მაგიდაზე კი ყოველთვის კალცონეს სოკოთი ვდებდი. კერძი იმდენად ლამაზი აღმოჩნდა, რომ ყველა მყისიერად იწყებდა მისი ფოტოს გადაღებას და მხოლოდ ამის შემდეგ ჭრიდნენ მას.

ნუ შეგაშინებთ უცხო სახელი. ეს არის ჩვეულებრივი იტალიური პიცა, მხოლოდ დაფარული.

კალცონეს, ხშირად მოიხსენიებენ როგორც “დატენილი პიცა”, იტალიური  ხაჭაპურის მსგავსი ორცხობილაა, რომელსაც პიცის ცომისა დამოცარელას(სულგუნის ნათესავი) ან რიკოტას ყველით ამზადებენ. ყველის ნაცვლად შეიძლება იყოს ხორცი ან ბოსტნეული და ა.შ.

გაბრტყელებულ ცომზე შიგთავსი ემატება, შემდეგ ცომის ბოლოები თავზე იკვრება (“ჩებურეკის” მსგავსად) და ღუმელში ცხვება. კალცონეს სუფრასთან საწებელთან ერთად მიართმევენ.

კალცონე საკმაოდ გავრცელებულია დასავლეთის ქვეყნებში და ხშირად პიცის ნაირსახეობად მიიჩნევა, თუმცა პიცაზე ნაკლებად პოპულარულია.

კერძის სახელი ხუმრობის საგანია ცენტრალურ და სამხრეთ ამერიკის ქვეყნებში სადაც ადგილობრივ დიალექტებზე კალცონე გოგონების საცვალსაც ჰქვია.

კალცონე სოკოთი და ლორით მთელ იტალიაში ძალიან გავრცელებული კერძია. სხვადასხვა რეგიონში იგი მზადდება თავისებურად, ამიტომ ინგრედიენტებზე ექსპერიმენტის ჩატარება შეგვიძლია.

ინგრედიენტები

პიცის ცომი 2 ც.

ტომატის სოუსი 2 ს.კ.

მოცარელა 300 გრ

შამპინიონი 70 გრ

ლორი 150 გრ

ჩერის პომიდორი გემოვნებით

პროვანსის მწვანილი გემოვნებით

მარილი გემოვნებით

შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით

ქონდარი გემოვნებით

ნიორი გემოვნებით

მომზადება

განათავსეთ პიცის ცომის ორი ფენა ერთმანეთზე, გაათხელეთ. ზედა ფენის შუა ნაწილს წაუსვით ტომატის სოუსი, მოაყარეთ გახეხილი მოცარელა, დაჭრილი სოკო და ნახევარი ლორი. დარჩენილი მოცარელას ნაჭრები, კოვზით გადაასწორეთ ინგრედიენტები და მოაყარეთ  პროვანსული მწვანილი, მარილი და პილპილი.

შეფუთეთ გულსართი ცომის ზედა ფენაში, ქვედა ფენა ფრთხილად დაჭერით წვრილ ვერტიკალურ ზოლებად. ცომის ზოგიერთი ზოლი სპირალივით დაახვიეთ და აწიეთ ზემოთ, ფიგურალურად მიამაგრეთ ცომის თავზე. ზოგში გადაახვიეთ ლორი და პროშოტი და მიამაგრეთ ზედა ფენას.

დაამშვენეთ ცარიელი ადგილები ქონდარით, პროშოტით, პომიდვრით, ხახვით, ნიორით და ყველით. აცხვეთ 25 წუთის განმავლობაში 170 ° C ტემპერატურაზე.
მიირთვით კალცონი სოკოთი და ყველით ჯერ კიდევ ცხელი. მაშინ არომატი და გემო საოცარი იქნება! ამ კერძის მომზადება წარმოუდგენლად მარტივია, მაგრამ ის სუფრის მთავარი კერძი ხდება. ვეთანხმები, ასეთი დახურული ღვეზელი დაამშვენებს ნებისმიერ დღესასწაულს.

Related Articles