საკვები პროდუქტები, რომელიც აბერებს
ყველა კვება არის სხეულის ცვლილება. ზოგჯერ სხეული უკეთესობისკენ იცვლება, ზოგჯერ ცუდად, მაგრამ ყველა საუზმე, სადილი ან ვახშამი ტოვებს კვალს. ამიტომ სხეულის დაბერება დიდწილად დამოკიდებულია ჩვენს მენიუზე.
ვიცით, რომ ჩიპსები, გაზიანი სასმელები, კონსერვანტები, ტკბილი, შემწვარი და ცხიმიანი საკვები იწვევს სხეულის სწრაფ დაბერებასა და სიმსუქნეს. გვინდა ვისაუბროთ ჩვეულებრივ პროდუქტებზე, რომლებიც შხამად არ ითვლება, მაგრამ 5-დან 20 წლამდე გვაბერებს.
სიბერე და საკვები
არც ერთ მეცნიერს არ შეუძლია დაზუსტებით უპასუხოს კითხვას, თუ როგორ ბერდება სხეული. ამასთან, უამრავმა ექსპერიმენტმა მიიყვანა მეცნიერები დასკვნამდე: არსებობს საკვები, რომელიც ახალგაზრდობას ახანგრძლივებს და არსებობს საკვები, რომელიც სიბერეს გვაახლოვებს.
ნაოჭები ტკბილიდან ჩნდება
უფრო კონკრეტულად, შაქარი აზიანებს კოლაგენს, რაც ჩვენს კანს ასე ელასტიურს ხდის. ის ეწებება კოლაგენის ძაფებს, ათავსებს მათ ერთმანეთს და ბლოკავს. ეს იწვევს იმ ფაქტს, რომ კანი”ნაოჭდება”.
დანაოჭებული კანის გარდა, ჭარბი შაქარი იწვევს წონის მატებას, შინაგანი ორგანოების დაჟანგვას, კბილებისა და გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების განვითარებას. არ არის საუბარი სუფთა შაქარზე, არამედ მისი მაღალი შემცველობის საკვებზე.
ტრანს ცხიმები იწვევს ტვინის დაბერებას
ვისი დიეტაც რეგულარულად შეიცავს ტრანსცხიმებს. ისინი ფაქტიურად ანადგურებენ ტვინს ნელი სიკვდილით – ალცჰეიმერით.
ცომეულში ნაპოვნი ტრანსცხიმები, კომფორტული საკვები და იაფი კარაქი გავლენას ახდენს სისხლის შემადგენლობაზე. იზრდება ლიპოპროტეინების დონე, რომლებიც დეპონირდება თავის ტვინში ცილოვანი ფირფიტების სახით, ბლოკავს ნერვულ უჯრედებს. შემეცნებითი დაქვეითება იწყება ცუდი მეხსიერებიდან. თანდათანობით ვკარგავთ ძირითად უნარებსაც: წინადადებების ფორმირების, დეტალებზე კონცენტრირების, სივრცეში ნავიგაციის შესაძლებლობას.
ძეხვი აფუჭებს სისხლძარღვებს
ათეროსკლეროზის განვითარება ახალგაზრდებში შესაძლებელია მხოლოდ ისეთი პროდუქტების წყალობით, როგორიცაა ძეხვი. ეს ყველაფერი იმის ბრალია, რომ დიდი რაოდენობით ფოსფორია, რომელსაც ძეხვის მწარმოებლები ამატებს მას.
ფოსფატის ნაერთები შეიწოვება 90% -ით, ბუნებრივი ფოსფორისგან განსხვავებით, რომელიც კვერცხში გვხვდება და მხოლოდ 40% -ით შეიწოვება. ორგანიზმში მოხვედრის შემდეგ იგი ქმნის კალციუმთან არსებულ ნაერთებს, რომლებიც ინახება არტერიებში. ამრიგად, ოცდაათი წლის სისხლძარღვები შეიძლება ზოგჯერ შეესაბამებოდეს სამოცდაათი წლის ასაკს.
რძე ანადგურებს ძვლებს
როგორც ჩანს, კალციუმი! ბავშვების განვითარება პირდაპირ დამოკიდებულია რძის პროდუქტებზე, რომლებიც მონაწილეობენ ჩონჩხის აგებაში. ასაკის მატებასთან ერთად ბევრ ადამიანს უვითარდება ლაქტოზას აუტანლობა, განსაკუთრებით მამაკაცებს. ადამიანთა უმეტესობას უბრალოდ არ სურს რძის სმა მესამე ათწლეულის შემდეგ. ეს შემთხვევითი არ არის!’
ლაქტოზა შაქრის სახეობაა, რომელიც იწვევს ძვლების ანთებას და დაჟანგვას. იგი ძალიან ნელა ანადგურებს მას, რაც მას მყიფეს გახდის. სტატისტიკის მიხედვით, 60 000 ადამიანიდან, ვინც დღეში დაახლოებით სამ ჭიქა რძეს სვამს, ძვლების მოტეხილობა აქვს. ინდიკატორები მნიშვნელოვნად უკეთესია მათთვის, ვინც შემოიფარგლება ერთი ჭიქით.
ერთად, ამ პროდუქტებს აქვს დესტრუქციული ეფექტი: არა მხოლოდ სახე, არამედ მთელი სხეული უფრო სწრაფად ბერდება. მინიმუმამდე უნდა შემცირდეს მათი რაოდენობა, ხოლო მენიუში გამოთავისუფლებული ადგილი უნდა შეივსოს ახალი ბოსტნეულითა და ხილით, ბურღულეულით და ზღვის პროდუქტებით. მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სწორედ მათ ყოფნას კვების რაციონში შეუძლია “შეაჩეროს დრო”. Რას ფიქრობთ თქვენ?