ჩემმა შვილმა სიამოვნებით ამოიოხრა და თქვა, რომ პიცას აღარ შეუკვეთავს. ამ რეცეპტების მიხედვით შექმენით საკუთარი შედევრები.

by ekaterine

ღუმელში გამომცხვარი გულსართიანი ბაგეტი

თხელი ხრაშუნა პური მურაბით ან ძეხვითა და ფინჯანი ყავით გააუმჯობესებს ჩვენს დილას. საღამოს კი მინდა დავისვენო, მაგრამ მოულოდნელად ჩემმა მეგობრებმა გადაწყვიტეს შეხვედრა ჩემს სახლში. ახლა თქვენ უნდა იფიქროთ, თუ როგორ უნდა გაუმასპინძლდეთ სტუმრებს. ამაზე არსებობს მარტივი პასუხი – ბაგეტი შევსებით, ღუმელში გამომცხვარი.

შევსებული პური შეუცვლელი საჭმელი იქნება ნებისმიერი შემთხვევისთვის. სურნელოვანი ფრანგული ბაგეტი, რომელიც ყველით, სოკოთი და ხორცით არის სავსე, შეგიძლიათ წაიღოთ პიკნიკზე ან საუზმეზე სამუშაოდ. ეს ნამდვილად სჯობს ნებისმიერ პიცას. სცადეთ დადასტურებული რეცეპტები, შემდეგ კი შეგიძლიათ შექმნათ თქვენი საკუთარი შედევრები.

ბაგეტი, გძელი ხვეული პური, საფრანგეთის, განსაკუთრებით კი პარიზის ერთ–ერთი სიმბოლოა, ეიფელის კოშკის, ღვინის, ბერეტისა თუ ყველის მსგავსად. მიუხედავად იმისა, რომ საფრანგეთის გარეთ მრავალი სახეობის ბაგეტი არსებობს, ფრანგული ბაგეტი მსოფლიოში ყველაზე მეტადაა ცნობილი.

შევსებული ბაგეტის რეცეპტები

ბაგეტი ისპანახით და ყველით

ინგრედიენტები

1 დიდი ან 2 საშუალო ბაგეტი

120 მლ მაიონეზი

230 გრ ნაღების ყველი

120 მლ არაჟანი

1 ჩ.კ. ხახვის ფხვნილი

0,5 ჩ.კ. დაფქული შავი პილპილი

180 გრ მოცარელას ყველი

90 გრ ყველი ფეტა

200 გრ გაყინული დაჭრილი ისპანახი ან ახალი სუფთა

150 გრ მშრალი სალიამი

მომზადება

გაყინული ისპანახი გაალღვეთ და გადაწურეთ საწურში, დაჭერით ზედმეტი წყლის მოსაცილებლად. განათავსეთ ისპანახი თასში და გადადეთ გვერდზე. თუ ახალია, წვრილად დაჭერით.

თასში ჩადეთ ნაღების ყველი, მაიონეზი, არაჟანი, მშრალი ხახვი და შავი პილპილი. აურიეთ და დაამატეთ გახეხილი მოცარელას ნახევარი და მთელი ფეტა ყველი. ოდნავ ათქვიფეთ. შემდეგ დაამატეთ ისპანახი და კუბიკებად დაჭრილი სალიამი. აურიეთ.

დაჭერით პურის ყუა, მოაცილეთ რბილობი და დატოვეთ ნავის მსგავსი ქერქი. განათავსეთ გულსართი პურში და მოაყარეთ დარჩენილი მოცარელა.’

გამოაცხეთ შევსებული ბაგეტი 180 გრადუსზე 20 წუთის განმავლობაში, სანამ ზემოდან ოქროსფერი არ გახდება. დაჭრამდე ოდნავ გავაციოთ.

პიცა ბაგეტზე

ინგრედიენტები

1  რბილი ფრანგული პური

450 მლ პიცის სოუსი (ტომატის სოუსი)

2-3 კბილი. ნიორი

150 გრ მოცარელას ყველი

220 გ ძეხვი პეპერონი

180 გრ მოხარშული იტალიური ძეხვი

60 გრ ზეთისხილი

2 წიწაკა

2 პომიდორი

1 წითელი ხახვი

ახალი რეჰანი გემოვნებით

პარმეზანის ყველი გემოვნებით

მომზადება

 

დაჭრილი ფრანგული პური შუაზე სიგრძეზე, თანაბრად გადაანაწილეთ სოუსი ორ ნაწილად. მოაყარეთ დაჭრილი ნიორი და გახეხილი მოცარელა.

დაუმატეთ პეპერონის ნაჭრები, დაჭრილი ძეხვი, ზეთისხილი, წიწაკი რგოლები, ნახევარ რგოლებად დაჭრილი ხახვი და პომიდვრის ნაჭრები. მოაყარეთ გახეხილი პარმეზანი.

განათავსეთ თითოეული ფრანგული პურის ნახევარი ფოლგის დიდ ნაჭერზე და ამოუკეცეთ კიდეები.

აცხვეთ 200 გრადუსზე 15 წუთის განმავლობაში, სანამ ყველი არ გადნება. მორთეთ ახალი რეჰანით.

ბეფსტროგანოვი სოკოთი ბაგეტში

ინგრედიენტები

4 ს.კ. ზეითუნის ზეთი

250 გრ შამპინიონი

0,5 ჩ.კ. დაფქული შავი პილპილი

2 ს.კ. ქონდარი

1 ჩ.კ. მარილი

2 ს.კ. კარაქი

1 დიდი ხახვი

2 კბილი. ნიორი

450 გრ ძროხის ხორცი

3 ს.კ. ფქვილი

2 ჩ.კ. წიწაკა

1.5 ჭიქა ძროხის ბულიონი

0,5 ჭიქა არაჟანი

1 ჩ.კ. მდოგვი

150 გრ მოცარელა

1 პური ფრანგული პური

3 ს.კ. დაჭრილი ოხრახუში

მომზადება

დიდ ჭურჭელში, გაათბეთ ზეითუნის ზეთი საშუალო ცეცხლზე. სოკო დავჭრათ ნაჭრებად და მოვაყაროთ მარილი, პილპილი და ქონდარი. სოკო მოშუშეთ ოქროსფერ ყავისფრამდე, დაახლოებით 4 წუთი.

ტაფას დაუმატეთ კარაქი, დაჭრილი ხახვი და დაჭრილი ნიორი და მოშუშეთ 2 წუთის განმავლობაში. მოათავსეთ  ხორცის ფარში და მოხარშეთ საშუალო ცეცხლზე, სანამ ყავისფერი არ მიიღება, დაახლოებით 4 წუთი.
დაამატეთ ფქვილი და წიწაკა და აურიეთ, რომ თანაბრად დაიფაროს. დაუმატეთ ძროხის ბულიონი, არაჟანი და მდოგვი. საფუძვლიანად ავურიოთ.

გაჭერით პურის ზემო ნაწილი და მოაცილეთ რბილობი. შეავსეთ ბაგეტი ბეფსტროგანოვით და მოაყარეთ გახეხილი მოცარელა თავზე.

გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე და გამოაცხვეთ 5 წუთის განმავლობაში, სანამ ყველი არ გადნება. მოაყარეთ დაჭრილი ოხრახუში, დაჭერით ნაჭრებად და დაუყოვნებლად მიირთვით.

შევსებული გამომცხვარი ბაგეტი მარტივი და ეფექტური კერძია. ეს არის შესანიშნავი საუზმე ან შაბათ-კვირის რეცეპტი.

 

Related Articles