ცხელი კერძები ახალი წლისთვის
ჩვენ გვაქვს არჩევანი, რაც თქვენს დროს სამზარეულოში ნაკლებად პრობლემურს, ხოლო დღესასწაულს უფრო სრულყოფილს გახდის.
ასე რომ, რომელი გიყვართ ყველაზე მეტად: ღორის ხორცი, საქონლის ხორცი, კურდღელი, იხვი თუ თევზი? როგორი პასუხიც არ უნდა იყოს, ჩვენ გვაქვს შესაფერისი ვარიანტი. უარი თქვით ჩვეულებრივ კერძებზე და მოსაწყენ სუფრაზე. აღნიშნეთ ახალი წელი ისე, რომ დილით თითოეულმა სტუმარმა თქვას: “დღესასწაულმა წარმატებით ჩაიარა!”
ღორის ხორცი ფორთოხლით
არც ერთი დღესასწაული არ არის დასრულებული ღორის ხორცის გარეშე. რეცეპტების ურიცხვ რაოდენობას შორის თითოეული დიასახლისი ირჩევს ერთს, რომელიც მისი ოჯახის და სტუმრების გემოვნებას მოერგება. ბიუჯეტი ასევე დიდ როლს ასრულებს, განსაკუთრებით მაშინ, თუ ღორის ხორცის გარდა, ორი-სამი ორიგინალური კერძის მომზადება დაგჭირდებათ. ღორის ხორცი ფორთოხლით წვნიანი და ნოყიერი, ნათელი და ლამაზი კერძია და ოჯახის ბიუჯეტსაც კარგად ერგება.
ინგრედიენტები
ღორის ხორცი – 1 კგ
ფორთოხალი – 2 ცალი.
თაფლი – 1 ს.კ.
მარილი, პილპილი, გამხმარი რეჰანი გემოვნებით
მცენარეული ზეთი – 2 ს.კ.
მომზადება
გარეცხეთ ხორცი. გააშრეთ ქაღალდის ხელსახოცით. გააკეთეთ ღრმა ჭრილები ღორის ხორცში. ხორცს აუცილებლად მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
გარეცხეთ ხილი. დავჭრათ ნაჭრებად. თითოეულ ჭრილში ჩადეთ ხილის ნაჭერი.
შეაზილეთ ღორის ხორცს თხევადი თაფლი. ზემოდან მოაყარეთ რეჰანი.
საცხობ ფურცელს წაუსვით მცენარეული ზეთი. შეგიძლიათ უბრალოდ დააფაროთ პერგამენტის ქაღალდი. განათავსეთ ღორის ხორცი ზემოდან.
დააყენეთ ტემპერატურა 200 ° C- ზე. მოათავსეთ საკვები ღუმელში 60 წუთის განმავლობაში.
დაამშვენეთ მზა ხორცი მწვანილით. მიირთვით თბილი სადღესასწაულო სუფრაზე.
შემწვარი “ლენტები”
დღესასწაული ცხელი საჭმლის გარეშე არ არის დღესასწაული. ჩვენს მიერ შემოთავაზებული კერძი წარმოუდგენლად წვნიანი და არომატულია.
ინგრედიენტები
ღორის ხორცი – 1 კგ
ხახვი – 3 ცალი.
ბროწეულის წვენი – 1 ჭიქა
ქლიავი – 10 ცალი.
მაგარი ყველი – 150 გრ
მცენარეული ზეთი – 2 ს.კ.
მარილი, სანელებლები გემოვნებით
სალათის ფოთლები და ბროწეულის მარცვლები დეკორაციისთვის
მომზადება
გარეცხეთ ხორცი. გაამშრალეთ ქაღალდის ხელსახოცებით. დაჭერით სიგრძეზე, ისე, რომ არ მიაღწიოს ძალიან კიდეებს. ახლა ოდნავ დაბეგვეთ. მოაყარეთ მარილი და სანელებლები.
ხახვი გაასუფთავეთ. დაჭერით ბოსტნეული რგოლებად.
დაჭრილი ხორცში მოათავსეთ ხახვის რგოლები. შეავსეთ იგი ხილის წვენით. მას 2-3 საათს სჭირდება დამარინადებისთვის.
დაჭერით ქლიავი ნაჭრებად. გახეხეთ მაგარი ყველი.
გააკეთეთ ხორცში ჭრილები. შეავსეთ ისინი ქლიავი და ყველით.
ღრმა ფორმაში გააცხელეთ ზეთი და შეწვით ორივე მხარეს.
დააფარეთ და გააჩერეთ კიდევ ერთი მეოთხედი საათის განმავლობაში.
გამოიყენეთ ბროწეულის მარცვლები და სალათის ფოთოლი, რომ დაამშვენოთ თქვენი მზა კერძი.
ბარკლები რძეში
აქ არის სუფრის კიდევ ერთი მუდმივი სტუმარი – ქათამი. ამჯერად იყიდეთ ქათმის ბარკლები, რომ გამოაცხოთ ნაზი ხორცი უჩვეულო გემოთი. ოდესმე გიცდიათ ქათმის მომზადება ამ გზით?
ინგრედიენტები
ქათმის ფეხები – 1 კგ
რძე – 500 მლ
ხახვი – 4 ცალი.
მცენარეული ზეთი – 3 ს.კ.
დაფნის ფოთოლი – 2 ცალი.
სოიოს სოუსი, მარილი, პილპილი, ნიორი
მომზადება
მოამზადეთ ხორცი.
მოამზადეთ მარინადი სოიოს სოუსის და მარილის შერწყმით და შავი პილპილით. ნუ დაივიწყებთ ნივრის კბილებს. დაასხით ეს ცხარე ნარევი ხორცს 60 წუთის განმავლობაში.
გაათბეთ ზეთი ღრმა ჭურჭელში. შეწვით ხორცი.
აიღეთ ჭურჭელი. ფსკერზე მოათავსეთ მარინადში დარჩენილი ნიორი. განათავსეთ ხორცი თავზე. ხახვი დაჭერით. მოათავსეთ ბოსტნეულის რგოლები შემწვარ ბარკლებზე. დაასხით რძე ყველაფერს. დაამატეთ დაფნის ფოთლები.
დააყენეთ ტემპერატურა 180 ° C- ზე. გააგზავნეთ ფორმა ღუმელში. მოხარშეთ 90 წუთის განმავლობაში.
ცეცხლის ჩაქრობის შემდეგ, ნუ იჩქარებთ ხორცის ამოღებას. გააჩერეთ შიგნით კიდევ 30 წუთის განმავლობაში. ფორმიდან გადმოწურული რძე შეიძლება გამოყენებულ იქნას როგორც სოუსი გარნირად.
იხვი მანდარინით
მანამდე, საშობაო მთავარი კერძი იხვი იყო ვაშლით. ახლა უკეთესი ვარიანტია – მანდარინებით. თუ გეშინიათ თქვენი ფრინველი მშრალი ან მკაცრი იქნება, მიჰყევით ამ რეცეპტს. ყველაფერი გამოვა!
ინგრედიენტები
იხვი – 1,5 კგ
მანდარინი – 10 ცალი.
კივი – 3 ცალი.
სოიოს სოუსი – 3 ს.კ.
თაფლი – 1 ს.კ. ლ
მარილი და პილპილი გემოვნებით
მწვანილი დეკორაციისთვის
წყალი – 5 ს.კ.
მომზადება
მოამზადეთ იხვი. წაუსვით ფრინველს სუნელები გემოვნებით. მოათავსეთ 2-3 საათის განმავლობაში.
შეურიეთ 1 მანდარინის წვენი სოიოს სოუსთან და თაფლთან. წაუსვით ეს ნარევი იხვს. მოათავსეთ კიდევ 1 საათი.
გაასუფთავეთ ხილი. გამოტენეთ იხვი. ჭრილი დაამაგრეთ რამდენიმე კბილის ჩხირით.
საცხობ ფორმას დააფინეთ პერგამენტის ქაღალდი. მოათავსეთ იხვი. დაასხით დარჩენილი თაფლის სოუსი. დაამატეთ რამდენიმე სუფრის კოვზი წყალი.
დააყენეთ ტემპერატურა 180 ° C- ზე. გააჩერეთ იხვი გამოსაცხობად 2,5 საათის განმავლობაში. მოხსენით კბილის ჩხირები მომზადებამდე 30 წუთით ადრე.
მზა კერძის მორთვა შესაძლებელია ახალი მანდარინითა და მწვანილებით. მაგიდასთან მიიტანეთ მთლიანი, რომ ყველა სტუმარი დატკბეს მისი სილამაზით. შემდეგ დაჭერით ნაჭრებად.
ღორის რულეტი გულსართით
დროა გავაკეთოთ გასაოცარი ღორის ხორცი წვნიანი შემავსებლით. ბევრს შეიძლება შეეშინდეს, რომ გულსართი შეუწველი დარჩება, ხოლო ხორცი მასზე ადრე მომზადდება. მაგრამ ამ რეცეპტში ყველაფერი გააზრებულია.
ინგრედიენტები
ღორის ხორცი – 1 კგ
ლორი – 100 გ
ბრინჯი – 100 გრ
ქათმის ღვიძლი – 100 გრ
სოკო – 100 გრ
ხახვი – 1 ც.
ნიორი – 2 კბილი
ქიშმიში – 2 ს.კ.
კვერცხი – 1 ც.
დაჭრილი ოხრახუში – 1 ს.კ.
კარაქი – 1 ს.კ.
ლიმონის ცედრა – 1 ჩ.კ.
მარილი, პილპილი გემოვნებით
მცენარეული ზეთი – 20 მლ
მაგარი ყველი – 75 გრ
მომზადება
მოვხარშოთ ბრინჯი ნახევრად.
ხახვი დაჭერით და შეწვით მცენარეულ ზეთში. ხახვს მოაყარეთ დაჭრილი ლორი და ქათმის ღვიძლი. შეწვით. დაამატეთ დაჭრილი სოკო და ყველაფერი კარგად შეწვით.
სოკოს და ხორცს დაამატეთ დაჭრილი ნივრის კბილი, ცედრა, ქიშმიში, მწვანილი და ბრინჯი.
გაციებულ ფარშში დაამატეთ კვერცხი და დაამატეთ გახეხილი ყველი. გამოიყენეთ სუნელები გემოვნებით. აურიეთ ყველაფერი.
დაბეგვეთ ხორცი. განათავსეთ ფარში ცენტრში და გადაახვიეთ რულეტი. შეკარით ძაფით.
ცხიმწასმულ ფორმაზე გადაიტანეთ რულეტი. ხორცს სანელებლები მოაყარეთ. საცხობი ფურცელს გადააფარეთ ფოლგა.
დააყენეთ ტემპერატურა 200 ° C- ზე. გამოაცხვეთ ხორცი 2 საათის განმავლობაში.
ამ კერძის უპირატესობა ის არის, რომ მრავალფეროვანი გემო აქვს. თუ ფიქრობთ, რომ ხორცისთვის საკმარისი სოუსი არ არის, შეგიძლიათ თავად მოამზადოთ.
ფარშირებული ქათმის ბარკლები
და ისევ ქათმის კერძი. ამჯერად ეს კიდევ უფრო ორიგინალურია. გატენეთ ქათმის ბარკლები სოკოთი და ფისტაშკებით. მერწმუნეთ, ეს კერძი პირველი იქნება, რომელიც მაგიდას დატოვებს.
ინგრედიენტები
ქათმის ბარკლები – 10 ცალი.
ნაღები – 100 გრ
ფისტაშკები – 100 გრ
სოკო – 100 გრ
ხახვი – 1 ც.
სტაფილო – 1 ც.
ნიორი – 2 კბილი
მცენარეული ზეთი – 3 ს.კ.
სოიოს სოუსი – 2 ს.კ.
მარილი და პილპილი გემოვნებით
მომზადება
გახეხეთ სტაფილო. დაჭერით ხახვი და სოკო. შეწვით ყველაფერი ზეთში.
გარეცხეთ ქათმის ბარკლები. გაამშრალეთ ქაღალდის ხელსახოცებით. გააცალეთ კანი. ახლა გამოარჩიეთ ხორცი ძვლისგან და გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. დაფქვით ფისტაშკები. ხორცს დაუმატეთ. ჩაასხით მასაში ნაღები. დაამატეთ სანელებლები.
შეურიეთ ფარში ტაფის მასას.
შეავსეთ ბარკლების კანი ორიგინალური შემავსებლით. განათავსეთ ყველაფერი ფორმაში.
ცალკე აურიეთ 1 ს.კ. მცენარეული ზეთი და სოიოს სოუსი. დაამატეთ დაჭრილი ნიორი. შეზეთეთ წვივები ნარევით. დააფარეთ კერძს ფოლგა.
დააყენეთ ტემპერატურა 170 ° C- ზე. შედგით კერძი ღუმელში 40 წუთის განმავლობაში. შემდეგ აიღეთ ფოლგა და დატოვეთ კერძი ღუმელში რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
რაც არ უნდა იყოს გვერდითი კერძი, თქვენი კერძი იდეალურად მოერგება. შიგნით შევსება არომატული და წვნიანი გამოვა.
ძროხის ხორცის მედალიონები
საქონლის ხორციანი კერძები ჩვენს მხარეში ძალიან პოპულარულია. ქვემოთ მოცემული მარტივი რეცეპტი დაგეხმარებათ თქვენი სადღესასწაულო სუფრა კიდევ უფრო უკეთესი გახადოთ.
ინგრედიენტები
საქონლის ხორცი – 200 გრ
ხორცის ბულიონი – 500 გრ
თეთრი ღვინო – 250 გრ
ნაღები – 100 გრ
დამუშავებული ყველი – 250 გრ
ხახვი – 25 გ
ხმელი ტარხუნა – 1/2 ჩ.კ.
მცენარეული ზეთი – 20 მლ
მარილი, პილპილი გემოვნებით
ნიორი – 3 კბილი.
მომზადება
დაჭერით საქონლის ხორცი მედალიონებად. თითოეულ მათგან უნდა წაუსვათ წიწაკა და ასევე მარილი.
გავაცხელოთ ზეთი. ჩავყაროთ დაჭრილი ნიორი და დაჭრილი ხახვი. როდესაც ბოსტნეული თითქმის მზად იქნება, დაამატეთ ტარხუნა. დაველოდოთ კიდევ 10 წუთს.
დაამატეთ თეთრი ღვინო. ნარევი ადუღეთ ორიოდე წუთის განმავლობაში. ჩაასხით ბულიონი. გააჩერეთ კიდევ 10 წუთი.
ჩაასხით ნაღები და გახეხილი ყველი. გადმოიღეთ კონტეინერი ცეცხლიდან, როგორც კი ყველი გადნება.
შეწვით ხორცი.
მოათავსეთ ხორცი ფორმაში. მოათავსეთ კერძი ღუმელში და გამოაცხვეთ 180 ° C ტემპერატურაზე 20 წუთის განმავლობაში.
დაასხით მზა ხორცს სოუსი და მიირთვით ცხელი კერძის სახით.
სკუმბრია ბულგარული წიწაკით
საიდუმლო არ არის, რომ დღესასწაულების დროს ბევრ ადამიანს თევზის კერძები ურჩევნია. არ არსებობს ამდენი ორიგინალური ბიუჯეტური რეცეპტი. თუ ამჯერად ახალს ეძებთ, გააკეთეთ სკუმბრია.
ინგრედიენტები
სკუმბრია – 1 კგ
ბულგარული წიწაკა – 2 ცალი.
პომიდორი – 500 გ
პურის ბალახები – 60 გრ
ორცხობილას საფანელი – 20 მლ
ლიმონი დეკორაციისთვის
მარილი, მწვანილი და პილპილი გემოვნებით
მომზადება
გაასუფთავეთ წიწაკა. დაჭერით ის და პომიდორი. შეწვით ცალ- ცალკე.
გაასუფთავეთ სკუმბრია. გააკეთეთ თევზის ზურგი გაჭერით ღრმად. შეავსეთ სკუმბრია წიწაკით. დაამატეთ სანელებლები.
შეზეთეთ ფორმა ზეთით. თევზი მასზე გადაიტანეთ. მოაყარეთ პომიდორი და საფანელი.
დააყენეთ ტემპერატურა 180 ° C- ზე. გამოაცხვეთ ღუმელში მომზადებამდე.
თევზი მიიტანეთ სუფრასთან მთლიანი ცხელ მდგომარეობაში. დეკორაციად გამოიყენეთ დაჭრილი ლიმონი და დაჭრილი მწვანილი.
გამომცხვარი კურდღელი
ნაზი კურდღლის ხორცი შესანიშნავია ნებისმიერი ფორმით. მაგრამ გამომცხვარი ვერსია ყველა რეკორდს მოხსნის. მოამზადეთ კარტოფილით და ისიამოვნეთ!
ინგრედიენტები
კურდღელი – 2-2,5 კგ
კარტოფილი – 1 კგ
სტაფილო – 1 ც.
მაიონეზი – 3 ს.კ.
მცენარეული ზეთი – 1 ს.კ.
წყალი – 400 მლ
მარილი, პილპილი, მწვანილი გემოვნებით
ხახვი – 2 ცალი.
მომზადება
დავჭრათ ხორცი ნაჭრებად.
გაასუფთავეთ ბოსტნეული. ახლა დაჭერით ნაჭრებად.
განათავსეთ ხახვი, სტაფილო და კარტოფილი ცხიმწასმული ფორმის ფსკერზე. ზემოდან მოათავსეთ ხორცის ნაჭრები.
დააყენეთ ტემპერატურა 200 ° C- ზე.
მაიონეზი გახსენით წყალში. დდაასხით კურდღლის ხორცს. დაუმატეთ მარილი და პილპილი. მოაყარეთ მწვანილი.
განათავსეთ ღუმელში ორი საათის განმავლობაში.
ეს ნამდვილად არის ყველაზე წვნიანი ხორცი, რომელიც ოდესმე გაგისინჯავთ. გარდა ამისა, თქვენ არ უნდა იფიქროთ გვერდით კერძზე: კარტოფილი უკვე აქ არის.
ღორის ხორცი გარგრის ჩირით
ამ რეცეპტის მიხედვით მომზადებული ხორცი ძალიან წვნიანი და რბილი იქნება. ხმელი ხილის წყალობით, სუნი უბრალოდ განსაცვიფრებელია!
ინგრედიენტები
ღორის ხორცი – 1 კგ
ქლიავი და გამხმარი გარგარი – 12 ცალი.
ნიორი – 5 კბილი
მდოგვი – 2 ს.კ.
მცენარეული ზეთი – 1 ს.კ.
მარილი, პილპილი, წიწაკა – თითო 1 ჩ.კ.
მომზადება
გარეცხეთ ღორის ხორცი ქაღალდის ხელსახოცით გაამშრალეთ.
ჩირს დაასხით მდუღარე წყალი. დაველოდოთ 5 წუთს. გადაწურეთ წყალი.
გააკეთეთ ჭრილები ღორის ხორცში. ჩადეთ გამზადებული გარგარი და ქლიავი.
შეურიეთ დანაყილი ნიორი პაპრიკასთან, შავი პილპილით და მარილით.ეს ნარევი ხორცს უხვად უნდა შეაზილოთ. შემდეგ წაუსვით მდოგვი.
ხორცი გაახვიეთ ფოლგაში. განათავსეთ იგი მაცივარში ორი საათის განმავლობაში. იდეალურ შემთხვევაში, მთელი ღამე.
დააყენეთ ტემპერატურა 180 ° C- ზე. ხორცი მოათავსეთ ცხიმწასმულ ფორმაში და გამოაცხვეთ ღუმელში 1,5 საათის განმავლობაში. მოხსენით ფოლგა მომზადებამდე 15 წუთით ადრე. გამორთეთ ღუმელი, მაგრამ ღორის ხორცი არ ამოიღოთ კიდევ ნახევარი საათის განმავლობაში.
სიხარულით გიზიარებთ რეცეპტებს. თქვენ კი გვითხარით, რა კერძით შესძლებთ თქვენი ახლობლების გაოცებას. გაუზიარეთ მეგობრებსაც, რომ საბოლოოდ მათაც უარი თქვან ძველ რეცეპტებზე.