ქართული სამზარეულო მსოფლიოში ცნობილი და საყვარელია. იგი ფასდება მისი კალორიულობით, მდიდარი გემოთი, მრავალფეროვანი კულინარიული გადაწყვეტილებებითა და სანელებლებით. მრავალი კერძი უკვე დიდი ხანია გახდა საერთაშორისო, მათ შორის ჩანახი და საქონლის ხორცის სალათი “თბილისი”.
ტრადიციულ ქართულ რეცეპტებში ვერ იპოვით მაიონეზს, მაგრამ ნახავთ უამრავ მწვანილს, ლობიოს და ხორცს. ჩვენ ვირჩევთ უნივერსალურ კერძებს, კერამიკულ ქვაბებში ხორცი აბსოლუტურად საკმარისია, ხოლო თბილისის სალათს შეუძლია შეცვალოს სრული კვება.
სალათი “თბილისი”
ინგრედიენტები:
300 გრ ძროხის ხორცი
50 გრ ნიგოზი
1 წითელი ხახვი
1 ბულგარული წიწაკა
300 გრ ლობიო
0.25 ჩილის წიწაკა
ქინძი 1 კონა
ნივრის 2 კბილი
მარილი, ხმელი სუნელი, ზეითუნის ზეთი, ძმარი გემოვნებით
მომზადება
მოხარშეთ ხორცი, დაჭერით ზოლებად ან კუბებად.
მოხალეთ და დაფქვით ნიგოზი, სანამ სალათას დაამატებთ.
ხახვი დაჭერით ნახევარ რგოლებად და 2 წუთის განმავლობაში განათავსეთ ცხელ წყალში, რომ გემო უფრო ნაზი იყოს.
ხორცი დაჭერით. ამოიღეთ ბულგარული წიწაკიდან თესლი, დაჭერით ზოლებად. ცხარე წიწაკა ძალიან წვრილად დაჭერით. შეურიეთ სხვა ინგრედიენტებს. გადაღვარეთ სითხე ლობიოს ქილიდან, დაამატეთ იგი სხვა ინგრედიენტებში.
დაამატეთ დაჭრილი ქინძი, კაკალი, დაჭრილი ნიორი,ხმელი სუნელი, მარილი. სურვილისამებრ დაამატეთ სალათს ძმარი ზეთით.
ჩანახი ქოთანში
ინგრედიენტები
500 გრ ხორცი ძროხის (ან ცხვრის)
2 ბულგარული წიწაკა
1 დიდი ბადრიჯანი (ან 2 პატარა)
2 ხახვი
4 კარტოფილი
ნივრის 3 კბილი
4 პომიდორი
5 ს.კ. მზესუმზირის ზეთი
50 გრ კარაქი
რეჰანი, ოხრახუში და მარილი გემოვნებით
მომზადება
ბადრიჯანი დავჭრათ კუბებად, მოვაყაროთ მარილი და 20 წუთი დავტოვოთ. ბოსტნეული წვენს გამოსცემს, რომელთანაც სიმწარე გამოვა.
ამ დროის განმავლობაში, დაჭერით ხორცი საშუალო ზომის ნაჭრებად და შეწვით ტაფაში მცირე რაოდენობით ზეთში. პორციებად შეწვით, მაგრამ არ დაუშვათ ჩაშუშვა.
ანალოგიურად, ზეთში (შეგიძლიათ გააკეთოთ იმის შესახებ, რაც ხორცის შემდეგ დარჩა), შეწვით ცალკე დაჭრილი კარტოფილის ტუბერები, წიწაკა და ხახვი. ბადრიჯნებიც გაწურეთ, და ისიც შეწვით. არ აურიოთ ერთმანეთში მზა ბოსტნეული!
თანმიმდევრულად მოათავსეთ ინგრედიენტები ქვაბებში: მოათავსეთ ხორცი პირველ ფენად და მოაყარეთ მარილი, შემდეგ მოათავსეთ შემწვარი ხახვის და ნაჭერი კარაქის ფენა, შემდეგ კი ბადრიჯნის ფენა, კარტოფილი (ასევე მარილი კარტოფილსაც მოაყარეთ და ზემოდან წაუსვით კარაქი), ბულგარული წიწაკა და პომიდორი, დაჭერით დიდი ნაჭრები.
მოაყარეთ მარილი პომიდვრის ბოლო ფენას, მოაყარეთ ნიორი, რეჰანი და ოხრახუში. დააფარეთ თავსახური ჩანახს და მოხარშეთ ქოთნის კერძი საათნახევრის განმავლობაში 180 გრადუსზე.