ცივი სეზონი გრიპის და სხვა რინოვირუსული ინფექციების დომინირების პერიოდია. ექიმები გვირჩევენ განსაკუთრებული ყურადღება მივაქციოთ დიეტის სასარგებლო თვისებებს და მის საკმარის კალორიულ შემცველობას. კერძოდ, დაამატეთ ისეთი პროდუქტები, რომლებმაც შეიძლება გავლენა იქონიონ სხეულის გამძლეობაზე დაავადების მიმართ. სალა არის ერთი ასეთი პროდუქტი.
მითები ცხიმების საშიშროების შესახებ
სალა – სუფთა ცხიმი
დიახ, ცხიმი. ეს არის ნივთიერება, რომლის გარეშე სხეულში არ ხდება იმუნური რეაქცია და სალა ასევე საჭიროა ქოლესტერინის მეტაბოლიზმისთვის.
სალა – მყარი ქოლესტერინი
როგორც ნებისმიერი ცხოველური პროდუქტი, სალა შეიცავს ქოლესტერინს და ეს სულაც არ არის უცხო სხეულის ნაერთისთვის. მას აქვს მნიშვნელოვანი ფუნქციები, მაგალითად, ცხიმი ჩართულია ჰემატოპოეზში და წარმოადგენს უჯრედული მემბრანების საფუძველს.
პოპულარული წარმოდგენის საწინააღმდეგოდ, სალაში ქოლესტერინის რაოდენობა არც თუ ისე დიდია. შეადარეთ: 100 გრ სალა შეიცავს 70-დან 100 მგ ქოლესტერინს, ხოლო ძროხის ღვიძლი – 240-დან 400 მგ-მდე!
მნიშვნელოვანია არა ქოლესტერინის რაოდენობა, არამედ მისი ტიპი (ექიმებმა დიდი ხანია დაადგინეს, თუ რა არის მავნე და სასარგებლო), ასევე ჰორმონალური ბალანსისა და ქოლესტერინის მეტაბოლიზმის დონე. მაგრამ ამ უკანასკნელს ხელს უწყობს მჟავები, რომლებიც არსებობენ სალაში. რა თქმა უნდა, ჩვენ ვსაუბრობთ ბეკონის სასარგებლო თვისებებზე, მხოლოდ ახალზე, და არა შებოლილზე.
სალა ასუქებს
როგორც ნებისმიერი სხვა პროდუქტის შემთხვევაში, მნიშვნელოვანია რაოდენობა. მისი კალორიული მნიშვნელობა აშკარაა: 770 კკალ 100 გრამზე. მაგრამ სალა არის პროდუქტი, რომელსაც ეგრეთ წოდებული “გრძელი კალორიული შემცველობა” აქვს, ის სწრაფად შეიწოვება, იშლება, ამასთანავე იძლევა ხანგრძლივ დანაყრების გრძნობას.
ცხიმის დღიური ნორმა 20–80 გრამია, რაც დამოკიდებულია ადამიანის აქტივობის დონეზე. დაიმახსოვრეთ ენერგიის ბალანსი: წონის დაკარგვის თვალსაზრისით, მნიშვნელოვანია არა საკვები, არამედ მისი რაოდენობა.
ნუ მიირთმევთ სალას პურთან ერთად
ლორის ნაჭერი ჭვავის პურით ძალიან გემრიელი და სასარგებლო კომბინაციაა. ამასთან, მათ აქვთ სასარგებლო გავლენა საჭმლის მონელებაზე. მარილიანი ან ხახვის ნაჭერით დამარილებული სალა პურით არის გრიპის გემრიელი პრევენცია.
რა თქმა უნდა, ეს საკვები საღამოს საჭმლისთვის არ არის, ვახშმისთვის უმჯობესია შეარჩიოთ რაღაც უფრო მსუბუქი.
არ გამოიყენოთ სალა შესაწვავად
ბოლოდროინდელ კვლევებზე დაყრდნობით, დადგინდა, რომ სალა უფრო უსაფრთხო ცხიმია ვიდრე მცენარეული ზეთი! არარაფინირებული ზეთისხილის, სიმინდისა და მზესუმზირის ზეთების სარგებელი აშკარაა, მაგრამ მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ისინი უმად გამოიყენება.
მცენარეულ ზეთში შეწვის დროს, კანცეროგენები იხსნება ჟანგვის შედეგად, რომლის მოქმედება სხეულზე პირდაპირ კავშირშია ონკოლოგიის, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების გაზრდის რისკთან, ტვინის ფუნქციების დარღვევასთან. უარესია, რომ ეს ნივთიერებები უჯრედებში გროვდება და ზრდის მათ დესტრუქციულ პოტენციალს. აქედან გამომდინარე, მაღალ ტემპერატურაზე უკეთესია მყარი ცხიმებით მომზადება.
რაც არ უნდა უცნაურად ჟღერდეს, ახალი ბოსტნეულის სალათი რამდენიმე ნაჭერი ლორით საუკეთესო არჩევანია დიეტისთვის! რა თქმა უნდა, შეჭამთ თუ არა, თქვენი არჩევანია.
გისურვებთ ჯანმრთელობას და გემრიელ კერძს. თუ სტატია მოგეწონათ, გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებს!