მშვენიერია, რომ დროდადრო ჩვენს ყოველდღიურ ცხოვრებას დღესასწაულები ჩაენაცვლება სასიამოვნო შეკრებებით და გემრიელი კერძებით. შთაგონებული დიასახლისი ყოველთვის იპოვის რაღაცას საყვარელი ადამიანების გასაკვირვებლად, ჩვენ შევეცდებით, რჩევა მოგცეთ ამ ლამაზი, გემრიელი და ნოყიერი ტორტების რეცეპტების სახით.
ტორტი-სალათების ტოპ რეცეპტები
ღვიძლის ტორტი სტაფილოთი
კლასიკა, რომელსაც არ აქვს ანალოგი! ყველასთვის საყვარელი ღვიძლის ტორტი, რომელიც სავსეა სტაფილოთი, პრაქტიკა გვიჩვენებს, რომ ეს ჩვეულებრივ დიდხანს არ რჩება მაგიდაზე ან მაცივარში.
ღვიძლისგან მომზადებული ტორტი დიდი ხანია გახდა ისეთი პოპულარული კერძი, რომ ყველა დიასახლისს აქვს საკუთარი რეცეპტი. ამზადებენ ძროხის, ღორის ან ქათმის ღვიძლისგან, ხოლო გულსართად მაიონეზს, არაჟანს, სოუსს ან ახალ ბოსტნეულს იყენებენ.
მოდით გავიხსენოთ კლასიკური ღვიძლის ტორტი. მისი რეცეპტი იქნება ორიგინალური დამატებების საფუძველი. ალბათ, თქვენ აღმოაჩენთ რაიმე ახალს ან იქნებ კომენტარებში გააზიაროთ გემრიელი კერძის მომზადების თქვენი ხრიკები . ეს ძალიან საინტერესო იქნება ჩვენთვის და ჩვენი მკითხველებისთვის!
კლასიკური ღვიძლის ტორტი
ინგრედიენტები
ძროხის ღვიძლი 500 გ
კვერცხი 5 ცალი
რძე 500 მლ
ხორბლის ფქვილი 0,5 ჭიქა
სოდა 1 მწიკვი
სტაფილო 3 ცალი
ხახვი 2 ცალი
მაიონეზი 50 გრ
მზესუმზირის ზეთი 2 ს.კ.
მომზადება
ღვიძლს უნდა დაასხათ ცივი წყალი და დატოვოთ ერთი საათის განმავლობაში. თუ ღვიძლი საყინულედან არის გამოღებული, ჯერ კარგად გარეცხეთ.
წვრილად დაჭერით ღვიძლი და გაატარეთ იგი ხორცის საფქვავში. დაამატეთ ფქვილი, კვერცხი, რძე და სოდა, კარგად აურიეთ.
გააცხელეთ ტაფა, ჩაასხით 1 ს.კ. ზეთი, შეწვით ღვიძლის ბლინები ორივე მხრიდან, დადეთ თეფშზე და გააცივეთ.
სტაფილო გახეხეთ, წვრილად დაჭერით ხახვი. მსუბუქად შეწვით ბოსტნეული დარჩენილ ზეთში.
წაუსვით ღვიძლის თითოეულ ფენას მაიონეზი, ზემოდან მოათავსეთ მოშუშული ბოსტნეული. მზა ღვიძლის ტორტი მოათავსეთ მაცივარში 30 წუთის განმავლობაში.
თევზის ტორტი
თეთრი თევზის ფილე, სტაფილო, შავი ქლიავი … ორიგინალური კომბინაცია ხელს შეუწყობს გემოვნების რეცეპტორების გაღიზიანებას და თავბრუს დაგახვევთ.
თევზის ტორტი იდეალური არჩევანია სახლში მომზადებული სადღესასწაულო სუფრისთვის. ის გამოიყურება ძალიან უჩვეულოდ და ელეგანტურად!
ინგრედიენტები
თეთრი თევზის ფილე 800 გ
სტაფილო 3 ცალი.
ხახვი 2 ცალი.
ქლიავი 100 გრ
კამა 1 შეკვრა.
რძე 300 მლ
კვერცხი 2 ცალი.
ჟელატინი 1 ს.კ.
მარილი, შავი პილპილი, მაიონეზი გემოვნებით
პომიდორი ჩერი 3-4 ცალი.
კარაქი 1 ს.კ.
მომზადება
დაასხით ქლიავს მდუღარე წყალში, დატოვეთ რომ გაიჟღინთოს. ერთი სტაფილო დაჭერით თხელ წრეებად, გახეხეთ დანარჩენი ორი. დაჭერით ხახვი და თევზის ფილე პატარა ნაჭრებად.
თუ ქლიავი უკვე საკმარისად რბილია, დაჭერიი პატარა ნაჭრებად. დაჭერით ასევე კამაც.
პურის საცხობ ფორმაში (შეგიძლიათ გამოიყენოთ ნებისმიერი სხვა) წაუსვით კარაქი, შემდეგ კი დააფინეთ საცხობი ქაღალდი. სტაფილის ნაჭრები ერთმანეთზე მჭიდროდ დაალაგეთ ძირზე. სტაფილოს თავზე კი დაჭრილი ფილე მოათავსეთ. მოაყარეთ თევზს მარილი, პილპილი და ჟელატინი.
შემდეგი ფენა იქნება დაჭრილი ქლიავი, შემდეგ წვრილად დაქუცმაცებული ხახვი და კამა.
ისევ გაიმეორეთ ფენების განლაგება, მაგრამ უკვე გახეხილი სტაფილო გამოიყენეთ. ბოლოს მოაყარეთ გახეხილი სტაფილო.
ცალკე თასში, ათქვიფეთ კვერცხები მარილთან და რძესთან ერთად, დაამატეთ შავი წიწაკა. მიღებული მასა ჩაასხით პერგამენტიან ფორმაში, ოდნავ დატკეპნეთ გახეხილი სტაფილო ჩანგლით.
გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე და შედგით პროდუქტი გამოსაცხობად 40-50 წუთის განმავლობაში. დატოვეთ მზა ტორტი, რომ გაცივდეს ფორმაში, შემდეგ გადმოიღეთ კერძი ღრმა თეფშზე, ფრთხილად მოაცილეთ პერგამენტი. შეიძლება სითხე გადმოიღვაროს, მაგრამ ეს არ არის საგანგაშო. ტორტი 1-2 საათის განმავლობაში შედგით მაცივარში, რომ მთლიანად გაიჟღინთოს.
მიირთვით თევზის ტორტი მაიონეზთან, პომიდორთან და მწვანილებთან ერთად.
კრეკერის ტორტი
დაკონსერვებული თევზის ასეთი მშვენიერი კერძის მომზადება განკუთვნილია ექსკლუზიურად სადღესასწაულო სუფრისთვის: სანახაობრივი, გემრიელი და უჩვეულო. მათ, ვისაც უყვარს დაკონსერვებული თევზი, დააფასებენ ამ მადის აღმძვრელ კერძს.
უმჯობესია მომზადებული სალათი შედგათ მაცივარში 2-3 საათის განმავლობაში, კრეკერები რბილდება, მაგრამ ამავე დროს რჩება ხრაშუნა. ეს არის კერძში ყველაზე მნიშვნელოვანი, რომელიც მინიმუმ ერთხელ უნდა მოამზადოთ, რათა დააფასოთ მისი ყველა უპირატესობა.
ინგრედიენტები
კვერცხი 5 ცალი.
სკუმბრია ზეთში 250 გ.
კრეკერი 500 გრ.
კიტრის მწნილი 4 ცალი.
ნიორი 2 კბილი.
მყარი ყველი 150 გრ.
მაიონეზი 250 გრ.
მომზადება
მოხარშეთ კვერცხი მაგრად. გაფცქვენით, გახეხეთ ცალ-ცალკე ცილა და გული.
კიტრი დაჭერით პატარა კუბიკებად. ნიორი დააქუცმაცეთ, ყველი გახეხეთ, თევზი ჩანგლით გაწეწეთ.
მაიონეზის ნახევარს აურიეთ ნიორი და ყველი, ნახევარს კი კვერცხის ცილა.
სასალათეზე დაალაგეთ ფენებად: კრეკერების ერთი მესამედი, შემდეგ ცილა, დარჩენილი კრეკერების ნაევარი, თევზი, კიტრი, კრეკერი და ყველის ნარევი. ზემოდან მოაყარეთ კვერცხის გული.
ქათმის სალათა ტორტი
ქათმის ფილე ხშირი ინგრედიენტია სადღესასწაულო სალათებსა და კერძებში. ჩვენ გთავაზობთ კარტოფილის, ქლიავის, თხილისა და სტაფილოს კომბინაციას, რომელიც აღმოჩნდება ნოყიერი და ძალიან უჩვეულო.
ინგრედიენტები
შებოლილი ქათმის ფილე 400 გრ
ქლიავი 150 გრ
ნიგოზი 100 გრ
მყარი ყველი 300 გრ
შამპინიონები 250 გრ
კარტოფილი 4 ცალი.
კვერცხი 4 ცალი.
სტაფილო 2 ცალი.
მომზადება
მოხარშეთ კვერცხი, კარტოფილი და სტაფილო. გახეხეთ ცალ-ცალკე.
სოკო დაჭერით და მოშუშეთ ზეთში. ბოლოს მოაყარეთ მარილი გემოვნებით.
ქლიავს დაასხით მდუღარე წყალი ან ჩაი 10 წუთით. შემდეგ დაჭერით წვრილად. ყველი გახეხეთ. ქათამი დაჭერით პატარა კუბიკებად, ნიგოზი დაფქვით.
კერძი დააწყვეთ შემდეგი თანმიმდევრობით: სტაფილო, მაიონეზი ან არაჟანი, ნახევარი მყარი ყველი, ორი გახეხილი კვერცხი, ნახევარი კარტოფილი, არაჟნის ან მაიონეზის ფენა, ნახევარი ნიგოზი, ქლიავი, შებოლილი ქათამი, ისევ მაიონეზი ან არაჟანი, სოკო, ნიგოზი, კარტოფილი მაიონეზით, დარჩენილი კვერცხები, ზემოდან მოაყარეთ ყველი.
ტორტი “ნაპოლეონი” სოკოთი
ინგრედიენტები
ფენოვანი ცომი 500 გ
კარტოფილი 3 ცალი
არაჟანი 150 მლ
ხახვი 1 ც.
ქათმის ფარში 200 გრ
სოკო 300 გ
მყარი ყველი 200 გ
შავი პილპილი, მარილი გემოვნებით.
მომზადება
გამოაცხვეთ ფენოვანი ფირფიტები ღუმელში 180 გრადუსზე. ამას სჭირდება 25 წუთი. სხვათა შორის, ნაპოლეონის ტორტისთვის შეგიძლიათ შეიძინოთ სპეციალური მზა ნამცხვრის ფენები. ხახვი დავჭრათ ნახევარ რგოლებად. სოკო დავჭრათ ნახევრებად ან ოთხად, მათი ზომიდან გამომდინარე.
ხახვი, სოკო და ფარში მოვშუშოთ, მოვაყაროთ მარილი და პილპილი.
მოხარშეთ კარტოფილი, გააკეთეთ კარტოფილის პიურე და დაამატეთ არაჟანი, აურიეთ კარტოფილის და სოკოს მასა. მოათავსეთ ტორტი ფორმაში შემდეგი თანმიმდევრობით: ფირფიტა, გულსართი და გაიმეორეთ. ბოლო ფენა იქნება გულსართი. ზემოდან გახეხილი ყველი მოაყარეთ.
ტორტ 200 გრადუსზე გააწითლეთ. მომზადების სავარაუდო დროა 10-15 წუთი.
სუშის სალათი ტორტი
ამ კერძს აქვს ყველა კლასიკური ინგრედიენტი: ბრინჯი, ავოკადო, ნორი და ორაგული.
ინგრედიენტები
ბრინჯი 300 გრ
ორაგული 200 გრ
ავოკადო 1 ცალი.
ნორის ფოთოლი 2 ცალი
კიტრი 2 ცალი.
ვასაბი 20 გ.
სეზამი გემოვნებით
სოიოს სოუსი გემოვნებით.
მომზადება
აიღეთ ორი ნორის ფოთოლი. მოათავსეთ მრგვალი ფირფიტა მათზე. გაჭერით წრე მკვეთრი დანით.დაფარეთ ნორი ნახევარი ბრინჯით. ბრინჯი მოხარშეთ ისე, როგორც სუშის შემთხვევაში: რამდენჯერმე გარეცხეთ ბრინჯი, დაასხით წყალი (პროპორცია 1: 1.5), დადგით ცეცხლზე. 7 წუთის შემდეგ, შეამცირეთ ცეცხლი მინიმუმამდე და კიდევ 15 წუთი გააჩერეთ. გადმოიღეთ ღუმელიდან და გააჩერეთ 30 წუთის განმავლობაში, შემდეგ დაფარეთ ბრინჯის ფენა ვასაბის ძალიან თხელი ფენით. წინასწარ აურიეთ ვასაბის ფხვნილი ადუღებულ წყალთან, თანაფარდობა 1: 1. ზემოდან მოაყარეთ დაჭრილი კიტრისა და ორაგულის ნახევარი.მოათავსეთ ბრინჯის მეორე ფენა. დაფარეთ იგი დარჩენილი კიტრით, მაგრამ ახლა შეურიეთ დაჭრილი ავოკადო. ზემოდან მოაყარეთ ორაგულის მეორე ნაწილი და მოაყარეთ სეზამის თესლი.
შედგით უჩვეულო სალათი მაცივარში და ცოტა ხნით გააჩერეთ. კერძი აღმოჩნდება ძალიან ფერადი, გემრიელი და რაც მთავარია – ნოყიერი. მიირთვით სოიოს სოუსით!