თანამედროვე სოუსის ავტორები ფრანგები არიან. ისინი XVII საუკუნიდან თანდათანობით ქმნიან რეცეპტების სხვადასხვა ვარიანტებს.
ყველაზე მარტივად მოსამზადებლად ითვლება არაჟნის სოუსები. ამისათვის ნებისმიერი არაჟანი გამოდგება. თუ დაბალკალორიულს ანიჭებთ უპირატესობას, გამოიყენეთ 20%-მდე ცხიმიანობის არაჟანი. აირჩიეთ გემოვნების მიხედვით არაჟნის სოუსების ერთი რეცეპტი და შეაფასეთ.
ნივრით და ყველით
შემადგენლობა
200 გრ არაჟანი
50 გრ ყველი
1 კონა კამა
2 კბილი. ნიორი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
დაჭერით კამა, გახეხეთ ყველი და ნიორი გაჭყლიტეთ. ახლა შეურიეთ ეს პროდუქტები არაჟანს. დაამატეთ მარილი ნივრის სოუსს გემოვნებით.
სოუსი სოკოთი
შემადგენლობა
1 ხახვი
100 გრ ქამა სოკო
2 ს/კ. მზესუმზირის ზეთი
120 მლ წყალი
200 გრ არაჟანი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
წვრილად დაჭერით ხახვი და სოკო. მოშუშეთ ხახვი მზესუმზირის ზეთში სანამ დარბილდება. დაამატეთ სოკო და გააგრძელეთ მოშუშვა 3-4 წუთი. ჩაასხით წყალი და დატოვეთ კიდევ 5 წუთი. ახადეთ სახურავი და დააცადეთ, სანამ სითხე არ აორთქლდება. შეურიეთ სოკოს შემწვარ ხახვთან ერთად არაჟანი. დაამატეთ მარილი გემოვნებით. ერთგვაროვანი მასის სოუსის მისაღებად დააბლენდერეთ.
არაჟნის სოუსი აჯიკით
შემადგენლობა
2 ს/კ. მწარე აჯიკა
200 გრ არაჟანი
ქინძი გემოვნებით
მარილი გემოვნებით
მომზადება
ქინძი წვრილად დაჭერით, შეურიეთსხვა ინგრედიენტები და აურიეთ.
სუოსი კიტრის მწნილით
შემადგენლობა
200 გრ არაჟანი
2 კბილი. ნიორი
1 პიკულირებული კიტრი
1 კონა კამა
მომზადება
გახეხეთ კიტრი, ნიორი, წვრილად დაჭერით კამა, აურიეთ მომზადებული პროდუქტები არაჟანში. სოუსი მზადაა.
უნივერსალური
შემადგენლობა
200 გრ არაჟანი
2 ს/კ. ხორბლის ფქვილი
20 მლ წყალი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
გააცხელეთ ტაფა, მოშუშეთ ფქვილი, დაამატეთ წყალი და არაჟანი, ურიეთ გასქელებამდე, დაამატეთ მარილი გემოვნებით.
ნიგვზით
შემადგენლობა
50 გრ ნიგოზი
200 გრ არაჟანი
1 ს/კ. მზესუმზირის ზეთი
1 კონა კამა
მარილი გემოვნებით
მომზადება
დაჭერით კაკალი და კამა, დაამატეთ არაჟანი, ზეთი, მარილი, გემოვნებისთვის 1 კბილი ნიორიც შეგიძლიათ. სოუსი მზად არის.
ლიმონით
შემადგენლობა
200 გრ არაჟანი
1 კონა კამა
0.5 ჩ/კ. ლიმონის წვენი
2 ჩ/კ. ზეითუნის ზეთი
0.5 ჩ/კ. მდოგვი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
დაჭერით მწვანილი. შეურიეთ ლიმონის წვენი, არაჟანი, მდოგვი, მარილი და ზეითუნის ზეთი.
ტომატ-პასტით
შემადგენლობა
200 მლ არაჟანი
40 მლ წყალი
2 ს/კ. ხორბლის ფქვილი
1 ხახვი
1 ს/კ. მზესუმზირის ზეთი
30 გრ ტომატის პასტა
მარილი გემოვნებით
მომზადება
გააცხელეთ ტაფა და მოშუშეთ ფქვილი, დაამატეთ 10 მლ წყალი და არაჟანი, ურიეთ სანამ არ გასქელდება. დაჭერით წვრილად ხახვი და მოშუშეთ, დაამატეთ დარჩენილი წყალი, ტომატ-პასტა, შეურიეთ არაჟნიანი მასა და მოშუშეთ ცოტა ხანს. დაამატეთ მარილი გემოვნებით.
ეს იდეალური და ორიგინალური სოუსებია როგორც სალათებისთვის, ასევე ხორცის და თევზისთვის. მაიონეზი, კეტჩუპი, მდოგვი – ყველაფერი კარგია, გემრიელი და სასარგებლოც კი, თუ თქვენ მოამზადებთ სახლში ასეთ საწებლებს. მაგრამ სოუსი არაჟანით, ყოველივე ამის გარდა, არის უმაღლესი შესაძლებლობების მაჩვენებელი.