პოლონური ღვეზელი ხაჭოთი და ყაყაჩოს თესლით
პირველად ჩემი მეუღლის თხოვნით გამოვაცხვე სირომაკის ღვეზელი. კრაკოვში სამუშაო მოგზაურობის შემდეგ, ის სულ ყაყაჩოს უგემრიელეს ღვეზელზე საუბრობდა, რომელიც იყიდებოდა ადგილობრივ კაფეტერიებში. თავიდან მეგონა, რომ საუბრობდა პოპულარულ პოლონურ საკონდიტრო ნაწარმზე – მაკოვიეკზე თხილით.
მაგრამ შემდეგ გაირკვა, რომ დესერტი იყო მრავალფენიანი და ხაჭოს ფენით. როდესაც გადავწყვიტე ინტერნეტში პოლონური ტკბილეულის შესახებ წაკითხვა, ვნახე მათი ტრადიციული “სირომაკის” რეცეპტი: ის მაშინვე გამოჩნდა ეკრანზე. დაზუსტებით ვიტყვი: ერთხელ რომ მოვამზადე, ერთხელ და სამუდამოდ შემიყვარდა! შედეგი იყო უბრალოდ მშვენიერი ხაჭო ჯადოსნური არომატით. ფაქტიურად პირში დნებოდა და ჭრილში ძალიან ლამაზად გამოიყურებოდა. მას შემდეგ ხშირად ვამზადებ.
რით განსხვავდება ეს ღვეზელი სხვა ცომეულისგან?
ეს არის რბილი ცომის, ნაზი ხაჭოს მასისა და მდიდრული ყაყაჩოს თესლის დაშაქრული ხილის წარმოუდგენელი კომბინაცია. თუ უფრო მკაფიო ციტრუსის სურნელი მოგწონთ, შეგიძლიათ თითოეულ ფენას მოაყაროთ ლიმონის ცედრა. ზოგი ატამს იყენებს, ზოგი კი ორთქლზე მოხარშული მოცვით კმაყოფილდება. თქვენ გადაწყვიტეთ თქვენი გემოვნების შეხედულების მიხედვით. ქვემოთ მოცემულია ცნობილი პოლონური საკონდიტრო ნაწარმის ორიგინალური რეცეპტი.
ინგრედიენტები
ხორბლის ფქვილი 350 გრ
შაქრის ფხვნილი 250 გრ
გამაფხვიერებელი 1 ჩ/კ
მარილი 1 მწიკვი
კარაქი 300 გრ
ყაყაჩოს თესლი 400 გრ
წყალი 800 მლ
კვერცხი 9 ც
შაქარი 130 გრ
ქიშმიში 100 გრ
დაშაქრული ხილი 150 გრ
თაფლი 1 ს.კ.
ხაჭო 800 გრ
სიმინდის სახამებელი 2 ს/კ
ვანილის ექსტრაქტი 2 ს.კ.
კაკაოს ფხვნილი 3 ს.კ.
მომზადება
გაცრილი ხორბლის ფქვილი შეურიეთ 100 გრ შაქრის ფხვნილს, კაკაოს, გამაფხვიერებელს და მარილს. შემდეგ ყინულივით გაციებული კარაქი გახეხეთ და დაუმატეთ მასას.
ჩაასხით 2 გული და მოზილეთ რბილი ელასტიური ცომი. გააბრტყელეთ ბურთულად, გადაახვიეთ ცელოფანში და შედგით მაცივარში 30 წუთით.
გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე. ტაფას პერგამენტი დააფინეთ. ცომი გააბრტყელეთ 4 მმ სისქის ფენად, მოათავსეთ ფორმაში და ჩანგლით დაჩხვლიტეთ.
გამოაცხვეთ მიღებული ბაზა დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. მოაჭერით გვერდები და ზედაპირი გათანაბრეთ- ნამცხვრები შეიძლება გამოიყენოთ ტორტის ზედაპირის დასამშვენებლად.
ჩაყარეთ ყაყაჩოს თესლი ქვაბში და დაასხით წყალი. აურიეთ, მიიყვანეთ ადუღებამდე. შემდეგ მოხარშეთ ყაყაჩოს თესლი 5 წუთის განმავლობაში.
ყაყაჩოს თესლი მოათავსეთ საცერში და გააჩერეთ 20 წუთი, რომ ზედმეტი სითხე ჩამოიწუროს.
ყაყაჩოს თესლი 2-ჯერ გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში ან კარგად დააბლენდერეთ. 130გრ შაქარი და 3 კვერცხი ათქვიფეთ მიქსერით ფუმფულა მსუბუქ მასად.
შეუთავსეთ ყაყაჩოს თესლი ათქვეფილ კვერცხს. დაუმატეთ ქიშმიში, ცუკატები, თაფლი და 1 ს.კ. კარაქი, აურიეთ.
გახეხეთ ხაჭო ბლენდერით ან გაწურეთ წვრილ საცერში. დაუმატეთ 4 კვერცხი და ცომის მომზადების შემდეგ დარჩენილი ცილა.
შემდეგ დაუმატეთ ვანილის ექსტრაქტი, 150გრ შაქრის პუდრა, 100გრ გამდნარი კარაქი და სახამებელი. აურიეთ ნარევი ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
ცომზე მოათავსეთ ყაყაჩოს თესლის შიგთავსი, ფრთხილად გაათანაბრეთ ნიჩბით. ზემოდან დაასხით ხაჭოს ნარევი. შეამცირეთ ღუმელის ტემპერატურა 170 გრადუსამდე და გამოაცხვეთ ღვეზელი დაახლოებით 70 წუთის განმავლობაში.
მზა პროდუქტი მთლიანად გააგრილეთ, ზემოდან მოაყარეთ შაქრის პუდრა და დაჭერით სასურველ ნაჭრებად. გემრიელად მიირთვით ჩაისთან ან ყავასთან ერთად.