მე მიყვარს ის პერიოდი, როდესაც მჟავე კომბოსტო სუფრაზე ახალი ბოსტნეულის საზაფხულო სალათებს ცვლის. რა თქმა უნდა, სამწუხაროა, რომ ზაფხული მიდის, მაგრამ ამავე დროს სასიხარულოა. ამასთან ზამთრის მენიუ ყველა სამზადისით და გემრიელი ცხელი კერძებით არის სრული სიამოვნება!
მე ვიყენებდი მჟავე კომბოსტოს რეცეპტს, რომელიც დედამთილმა გამიზიარა. მაგრამ შარშან გადავწყვიტე ზამთრის რაციონის დივერსიფიკაცია და რაღაც ახალი ვცადე. ახლა ჩემი დედამთილი მთხოვს რეცეპტებს! მე გასწავლით, როგორ დავამჟავოთ კომბოსტო სამი გზით!
კლასიკური მჟავე კომბოსტო
ინგრედიენტები
3 კგ კომბოსტო
1 სტაფილო
2 ს.კ. ქვის მარილი
1 ლიტრი წყალი
2 ს.კ. შაქარი
მომზადება
მოაცილეთ კომბოსტოს ზედა რამდენიმე ფოთოლი. ბოსტნეული დაჭერით.
გაფცქვენით სტაფილო და გახეხეთ.
თბილი წყალი შეურიეთ შაქარს და მარილს.
კომბოსტოს ფურცლები მოათავსეთ ქილის ძირში, ერთი დადეთ მოგვიანებით.
შეურიეთ კომბოსტო და სტაფილო, მოათავსეთ ქილაში დაწურვის გარეშე. ბოსტნეულს დაასხით ცივი მარილწყალი.
ზემოდან მოათავსეთ კომბოსტოს დარჩენილი ფოთოლი.
მოათავსეთ ქილა გრილ ადგილას მინიმუმ ერთი კვირის განმავლობაში.
მჟავე კომბოსტო მარილწყალის გარეშე
ინგრედიენტები
5 კგ კომბოსტო
2 ს.კ. კამის თესლი
0,5 კგ სტაფილო
2 ს.კ. სამზარეულოს მარილი
მომზადება
კომბოსტო დაჭერით და გახეხილი სტაფილო გახეხეთ.
შეურიეთ ბოსტნეული, დაამატეთ კამის თესლი და მარილი. კარგად გაწურეთ და აურიეთ ინგრედიენტები, რომ მეტი წვენი მიიღოთ.
შეავსეთ ქილა ნარევით, კარგად ჩატენეთ. ზევით დატოვეთ 5 სმ.
მოათავსეთ წონა (მაგალითად, ჭიქა წყალი) და დატოვეთ თბილ ადგილას.
3 დღის შემდეგ მჟავე კომბოსტო შეგიძლიათ მაცივარში გადაიტანოთ.
მჟავე კომბოსტო ჭარხლით
ინგრედიენტები
4 კგ კომბოსტო
1 ჭარხალი
2 კბილი ნიორი
1 პირშუშხას ფესვი
2 ლიტრი წყალი
100 გრ შაქარი
1 შეკვრა ოხრახუში
100გრ ქვის მარილი
მომზადება
კომბოსტო დაჭერით და ჭარხალი გახეხეთ მსხვილ სახეხზე.
ნიორი გაატარეთ პრესში, დაჭერით ოხრახუში და გახეხეთ წვრილ სახეხზე.
შეურიეთ ყველა მომზადებული ინგრედიენტი და გადაიტანეთ შესაფერის ჭურჭელში.
წყალს შევურიოთ მარილი და შაქარი და მოვამზადოთ მარილწყალში.
ბოსტნეულს დაასხით მარილწყალი და დატოვეთ 2 დღე.
მჟავე კომბოსტო მოათავსეთ ქილებში, დაახურეთ თავსახური და შედგით მაცივარში.
იჩქარეთ მოამზადეთ მჟავე კომბოსტო ზამთრისთვის იმ რეცეპტის მიხედვით, რომელიც ყველაზე მეტად მოგეწონათ. მომზადების დროსაც კი წარმომიდგენია, რამდენად კარგად წავა კერძი თბილ პიურესთან. როგორ უნდა გაუძლო ერთი კვირა პირველი ქილის გახსნამდე?