მადისაღმძვრელი კერძი-წვნიანი ქათმის მკერდი ბულგარული წიწაკით: იტალიური სტილის რეცეპტი.
იტალიელები ყოველთვის კარგად ამზადებდნენ კერძებს. ჩვენს ოჯახში მაკარონი და პიცა ყველაზე სასურველ კერძებს შორისაა. ამიტომაც ხანდახან ვათვალიერებ იტალიურ კულინარიულ გამოცემებს ახალი შთაგონების საძიებლად. ერთხელ ერთ-ერთ ამ საიტზე ვნახე, როგორ იხარშება ქათმის მკერდი წიწაკით.
მიუხედავად იმისა, რომ ეს ხორცი დიეტურია, ის საკმაოდ მშრალია, ამიტომ უნდა იყოს შერწყმული რაიმე წვნიანთან. და წიწაკა და პომიდორი არის ის, რაც გჭირდებათ იმისათვის, რომ ქათამს წვნიანი და წარმოუდგენელი არომატი მიანიჭოთ. მოდით, ერთად მოვამზადოთ და ყველაზე ჩვეულებრივი ინგრედიენტები დიდ კერძად ვაქციოთ.
ქათმის ფილე წიწაკით
ინგრედიენტები
ქათმის ფილე 600 გრ
ბულგარული წიწაკა 600 გრ
პომიდორი 400 გრ
კარაქი 40 გრ
ხახვი 1 ც
მშრალი თეთრი ღვინო 40 გრ
ზეითუნის ზეთი გემოვნებით
ხორბლის ფქვილი 50 გრ
მარილი გემოვნებით შავი პილპილი (დაფქული) გემოვნებით
მომზადება
გეტყვით, რომ ეს კერძი გარკვეულწილად მოგვაგონებს უნგრულ პაპრიკაშს, მაგრამ მას აქვს ნათელი იტალიური ნოტები. ასე რომ, დავიწყოთ მისი მომზადება.
ჯერ ხახვი გაფცქვენით და წვრილად დაჭერით. გარეცხეთ წითელი და ყვითელი წიწაკა (მე ავიღე თანაბარი პროპორციით 300 გრ), გაწმინდეთ თესლიდან და დაჭერით ზოლებად.გამოიყენეთ საშუალო ზომის ღრმა ქვაბი. მასში გააცხელეთ ზეითუნის ზეთი, მოაყარეთ ხახვი და შეწვით 1 წუთი. ამის შემდეგ, დაამატეთ სუფრის კოვზი ცხელი წყალი (სხვათა შორის, ის შეიძლება შეიცვალოს ბოსტნეულის ბულიონით) და ხახვი მოშუშეთ დაახლოებით 3 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე.
როცა ხახვი რბილი გახდება, დაუმატეთ გაფცქვნილი და კუბიკებად დაჭრილი პომიდორი, ასევე წიწაკის ზოლები. მარილი, პილპილი და ხარშეთ სახურავის ქვეშ დაახლოებით 25 წუთის განმავლობაში.
ამ დროის განმავლობაში ტაფაზე გაადნეთ კარაქი. ქათმის მკერდი ამოავლეთ ფქვილში და მოათავსეთ ტაფაში. გამოიყენეთ საშუალო ცეცხლი, რადგან ხორცი სწრაფად შეიბრაწება და წვნიანი დარჩება.
როგორც კი ქათამი ყველა მხრიდან შეიბრაწება, დაუმატეთ თეთრი ღვინო და ადუღეთ სანამ მთლიანად აორთქლდება.
ამ დროის განმავლობაში ჩვენი წიწაკის სოუსი უკვე მოხარშულია. ახლა ჩაყარეთ მასში შემწვარი მკერდი და ადუღეთ ყველაფერი 10 წუთის განმავლობაში. ჯერ 5 წუთი საშუალო ცეცხლზე და დახურულ თავსახურით, შემდეგ კი იგივე სახურავის გარეშე და დაბალ ცეცხლზე. ეს ტექნოლოგია ხელს შეუწყობს სოუსის გასქელებას.
Სულ ეს არის! ნამდვილი იტალიური კერძი მზად არის! მიირთვით ცხელი, შემდეგ შეინარჩუნებს ტკბილ-მჟავე წვნიანობას და სასიამოვნო არომატს. ეს რომაული ან იტალიური სტილის ქათამი შეიძლება შეინახოთ მაცივარში დაახლოებით 2 ან 3 დღის განმავლობაში. მაგრამ გამოყენებამდე აუცილებლად გაათბეთ. სხვათა შორის, კერძი შეიძლება გამოყენებულ იქნას ნახევარფაბრიკატად საყინულეში გაყინვით.