რაც შეეხება უზბეკურ სამზარეულოს, პირველ რიგში ცნობილი ფლოვი მახსენდება. მაგრამ ცოტამ თუ იცის, რომ ეს არ იქნება სრულყოფილი, ტრადიციული “შაქარობის” სალათის გარეშე. ტაშკენტში ამ ბოსტნეულის მკერძს მიირთმევენ ფლოვთან ერთად, რომლის თარგმანი ნიშნავს “ტკბილ წყალს”. ეს ყველაფერი მწიფე ზაფხულის პომიდვრის დიდი რაოდენობით წვენის გამო.
შაკარობს წელიწადში ერთხელ ამზადებენ უმარტივესი ბოსტნეულისგან: პომიდვრის, კიტრისა და წიწაკისგან. წიწაკა შეიძლება იყოს როგორც ტკბილი, ასევე მწარე და ზოგჯერ ცხარეც. ყველაფერი შენზეა დამოკიდებული! ასეთი კერძის ბევრის მომზადებას გირჩევთ, რადგან ის სუფრიდან უფრო სწრაფად ქრება, ვიდრე ფლოვი.
შაქარობი
ინგრედიენტები
პომიდორი 2,5 კგ
კიტრი 1 კგ
ბულგარული წიწაკა 700 გრ
ხახვი 800 გრ
ნიორი 1 ც
ოხრახუში 40 გრ
კამა 40 გრ
რეჰანი 35–40 გრ
მარილი 2 ს.კ.
.მზესუმზირის ზეთი 150 მლ
შაქარი 5 ს.კ.
ძმარი 5 ს.კ.
მომზადება
მოამზადეთ გარეცხილი ბოსტნეული: პომიდორი დაჭერით რგოლებად, კიტრი წრეებად ან ნახევარწრედებად, ბულგარული წიწაკა ზოლებად ან კუბიკებად, ხახვი ნახევარ რგოლებად. ნაჭრები საკმაოდ დიდი უნდა იყოს, რომ არ დაიშალოს.
ახლა ჩავყაროთ მინანქრის ან პლასტმასის თასში და ხის ან პლასტმასის კოვზით შევურიოთ დაჭრილი მწვანილი, მარილი და შაქარი.
ზამთრის სალათის რეცეპტი გავაჩეროთ ერთი საათით, რომ ბოსტნეულმა წვენი გამოსცეს. შემდეგ დავამატოთ ძმარი და ჩავალაგოთ ქილებში (ყოველთვის წვენთან ერთად).
გაასტერილეთ ისინი 30-40 წუთის განმავლობაში. თუ ქილები ნახევარი ლიტრია, 20 წუთი საკმარისი იქნება.
ინგრედიენტების მითითებული რაოდენობით მიიღებთ შესანიშნავი გარნირის 5 ლიტრიან ქილებს. ელემენტარულ ვარიაციებში მისთვის მხოლოდ ხახვი და პომიდორი საკმარისია. მაგრამ ჩვენ გირჩევთ, არავითარ შემთხვევაში არ თქვათ უარი კიტრისა და წიწაკის შესახებ – დაამატეთ მეტი, არ ინანებთ. ახლა, ზაფხულის პიკზე, ზამთრისთვის შაქარობის მომზადების დროა.