არაფერია უკეთესი ზაფხულის ცხელ დღეს, ვიდრე ერთი თასი ცივი წვნიანი. რა თქმა უნდა, კულინარიულ წიგნში ყველას აქვს ოქროშკას საკუთარი რეცეპტი. მასზე არ არის საუბარი. დღეს გვინდა გითხრათ, როგორ მოვამზადოთ ჭარხლის ცივი წვნიანი, ან ცივი წვნიანი. ეს არის ტრადიციული უკრაინული საზაფხულო წვნიანი, რომელიც მზადდება ჭარხლის, ბოსტნეულის და მწვანილისგან და კეფირით ან ჭარხლის ბულიონით არაჟნით.
მას ასევე აქვს მომზადების მრავალი ვარიანტი. დღეს კი გვსურს გაგიზიაროთ “ხოლოდნიკის” ტრადიციული უკრაინული რეცეპტი.
ჭარხლის ცივი წვნიანი
ინგრედიენტები
400 გრ ჭარხალი
500 გ კარტოფილი
400 გრ კიტრი
200 გრ ბოლოკი
ხახვი
მწვანე ხახვი
კამა
150 გრ არაჟანი
4 მოხარშული კვერცხი
2 ლიტრი წყალი
მარილი გემოვნებით
მომზადება
ჭარხალი გაფცქვენით და გახეხეთ მსხვილ სახეხზე. მოათავსეთ ქვაბში და დაფარეთ ცივი წყლით. ადუღეთ 15-20 წუთის განმავლობაში, სანამ არ მოიხარშება. ცალკე თასში გადაწურეთ ჭარხლის ბულიონი. ჭარხალი გააგრილეთ.
გარეცხეთ კარტოფილი და მოხარშეთ კანიანად. გააგრილეთ, გაფცქვენით და დაჭერით კუბიკებად.
ცალკე მოვხარშოთ და გავაციოთ კვერცხები.
სანამ ყველაფერი გაცივდება, დაჭერით კიტრი, ხახვი და ბოლოკი. შეეცადეთ დაჭრათ ყველაფერი ერთი და იმავე ზომის კუბებად. მწვანილი წვრილად დაჭერით.
ახლა მოვამზადოთ წვნიანი სუფრისთვის. შეურიეთ ჭარხალი, კარტოფილი, კიტრი, ხახვი, ბოლოკი და მწვანილი დიდ თასში. ამ ყველაფერს დაასხით გაციებული ჭარხლის ბულიონი, მოასხით არაჟანი, მარილი. კარგად აურიეთ და შედგით მაცივარში ორი საათით. შემდეგ ჩაასხით წვნიანი თასებში და მორთეთ მოხარშული კვერცხის ნახევრით.
ეს ვერსია უფრო გამაგრილებელი და არც ისე მაღალკალორიული გამოდის. თუ მოგწონთ უფრო მკვრივი კონსისტენცია, წვნიანი შეაზავეთ ცხიმიანი იოგურტით. ნებისმიერ შემთხვევაში, კერძი გამოდის გემრიელი და ნოყიერი. ჭარხლის ცივი წვნიანი შესანიშნავი კერძია ცხელ დღეებში.
სურვილისამებრ, ამ ზაფხულის სუპს შეგიძლიათ დაუმატოთ სოკო, როგორც შემწვარი, ასევე ახალი შამპინიონები. ასევე, შეგიძლიათ დაამატოთ პური ან ორცხობილები. ჭარხალი მატებს განსაკუთრებულ არომატს, რომელიც განასხვავებს მას ჩვეულებრივი ოქროშკასგან.
თქვენ რომელი კერძის მომზადება გიყვარს ზაფხულში? გაგვიზიარეთ კომენტარებში!